Početna strana > Hronika > Blic: U novoj vladi sedam ministara iz bivše vlasti
Hronika

Blic: U novoj vladi sedam ministara iz bivše vlasti

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 22. jul 2012.

Od 19 članova nove vlade, sedmoro su bili ministri u prethodnoj vladi, a ukupno devetoro je ranije obavljalo posao ministra.

Ivica Dačić, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije (SPS) bili su ministri u prethodnoj vladi koju je vodila Demokratska stranka, a u njoj su bili i Mlađan Dinkić i Verica Kalanović iz Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

U prošloj vladi bili su i lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Posao ministra obavljao je i Aleksandar Vučić krajem 1990-ih i Velimir Ilić posle demokratskih promena u oktobru 2000. godine.

Nova vlada Srbije koja će, po najavama, biti izabrana u petak, imaće 17 resora i 19 članova, a činiće je koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partje Srbije (SPS), SDPS i SDA.

Među novim ministrima su Nikola Selaković, Bratislav Petković, Milan Bačević, Alisa Marić, Goran Knežević - sve kandidati SNS, i Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednica SPS.

Novi ministar je i Jovan Krkobabić, koji će ponovo biti potpredsednik vlade.

Budući premijer Ivica Dačić ima 46 godina, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i u prethodnoj vladi je obavljao dužnost prvog potpredsednika, zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova.

Novi ministar odbrane i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ima 42 godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a usavršavao se u Velikoj Britaniji.

Od 2008, posle napuštanja Srpske radikalne stranke, sa Tomislavom Nikolićem je osnovao Srpsku naprednu stranku, a sada je vršilac dužnosti predsednika SNS.

Kandidat za ministra spoljnih poslova Ivan Mrkić ima 59 godina i diplomata je po profesiji. Bio je ambasador Srbije u Japanu od 2006. do 2011. godine kada je imenovan za državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova. Tokom 1992. i 1993. bio je šef kabineta predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Dobrice Ćosića.

Kandidat SNS za ministra pravde Nikola Selaković ima 29 godina, završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu na kome radi kao asistent.

Milan Bačević, kandidat SNS za ministra rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja, ima 59 godina i redovni je profesor Prištinskog univerziteta.

Zorana Mihajlović, kandidat SNS za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ima 42 godine i doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radi kao vanredni profesor Megatrend univerziteta.

Goran Knežević, kandidat SNS za ministra poljoprivrede, ima 57 godina i od nedavno je ponovo gradonačelnik Zrenjanina.

Bio je član Predsedništva Demokratske stranke iz koje je isključen kada je prešao u Srpsku naprednu stranku.

Protiv njega se vodio sudski postupak zbog malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, ali krivična prijava odbačena u maju 2010.

Bratislav Petković, kandidat SNS za ministra kulture, informisanja i dijaspore, ima 64 godine, diplomirao je pozorišnu režiju u Beogradu.

Vlasnik je jednog pozorišta u Beogradu.

Alisa Marić, kandidat SNS za ministarku omladine i sporta, ima 42 godine, šahovski je velemajstor, a doktorirala je ekonomske nauke.

Predavač je na Univerzitetu za kulturu i medije Megatrenda.

Jovan Krkobabić, kandidat PUPS za potpredsednika vlade, ima 82 godine i doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Žarko Obradović, kandidat SPS za ministra prosvete, ima 52 godine, doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a radi i kao i profesor na univerzitetu Megatrend. Zamenik je predsednika SPS.

Slavica Đukić-Dejanović, kandidat SPS za ministra zdravlja, ima 61 godinu, po profesiji je neuropsihijatar. Redovni je profesor i šef katedre za psihologiju na Univerzitetu u Kragujevcu.

U prethodnoj vlasti je obavljala dužnost predsednika Skupštine Srbije. Njen stranački kolega Milutin Mrkonjić, kandidat za ministra saobraćaja, ima 70 godina, građevinski je inženjer, a u prošloj vladi je bio ministar za infrastrukturu.

Rasim Ljajić, kandidat za potpredsednika vlade i ministra unutrašnje i spoljne trgovine, telekomunikacija i informacionog društva, ima 48 godina, po profesiji je lekar, a u prethodne dve vlade je bio ministar rada i socijalne politike.

Sulejman Ugljanin koji je ponovo kandidat za ministra bez portfelja, ima 59 godina, a po profesiji je stomatolog.

Velimir Ilić, kandidat Nove Srbije za ministra građevine i urbanizma, ima 61 godinu, diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Tehnološkom fakultetu u Čačku, 2005. godine.

U prethodnom skupštinskom sazivu bio je šef poslaničke grupe Nove Srbije.

Mlađan Dinkić, kandidat URS za ministra finansija i privrede, ima 48 godina, magistar je ekonomskih nauka, a u prethodnoj vladi je bio ministar ekonomije.

Mandat je završio kao šef poslaničke grupe URS posle izlaska iz vlade Mirka Cvetkovića.

Verica Kalanović, kandidat URS za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave, ima 58 godina, magistrirala je na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, a u prethodnoj vladi je bila potpredsednica za privredu i regionalni razvoj, nakon što je iz vlade izašao Dinkić.

Suzana Grubješić, kandidat URS za potpredsednika vlade za evropske integracije, ima 49 godina, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a u prošlom skupštinskom sazivu bila je zamenik šefa poslaničke grupe URS.

(Blic)