Početna strana > Hronika > Blic: Tadić ministrima iz DS-a dao rok do februara da se poprave
Hronika

Blic: Tadić ministrima iz DS-a dao rok do februara da se poprave

PDF Štampa El. pošta
subota, 05. decembar 2009.

Boris Tadić, lider DS, održaće danas lekciju ministrima iz svoje stranke i jasno im poručiti šta pojedinima od njih zamera i šta moraju ispraviti. Kako “Blic” saznaje u vrhu vlasti, Tadić će ministrima iz DS na čiji rad ima zamerke dati rok za popravni - do februara. On je sinoć u Novom Sadu ocenio da bi bilo vrlo korisno da Srbija ima racionalniju vladu, sa manje ministarstava, ali da je za to neophodna saglasnost koalicionih partnera.

Pre današnje sednice Glavnog odbora DS, sastaće se Predsedništvo stranke, u kome su članovi i neki ministri Srbije. Lider DS će tada i imenovati one članove Vlade čijim radom nije zadovoljan, a s kojima će i razgovarati. Prema saznanjima “Blica”, na Predsedništvu će biti govora o izveštaju Državne revizorske institucije, ali će Tadić reći i sve što generalno zamera i šta se više neće tolerisati.

Nezadovoljstvo Tadića radom pojedinih ministara datira još iz perioda pre objavljivanja izveštaja DRI, pa će kritika ići na dva koloseka.

- Osim roka do kada pojedini ministri moraju da se poprave, rok i da se neki započeti zadaci okončaju jeste februar, i biće uzeto u obzir i to što je budžet ministarstvima umanjen. Tadić će jasno poručiti šta mu sve smeta. Zamerke se odnose i na najave pojedinih ministara da će nešto uraditi, pa onda to ne završe potpuno do trenutka koji su najavili - kaže izvor “Blica”.

Kritika Tadića biće usmerena i na utrkivanje pojedinih ministara ko će pre da da izjavu, ko je najzaslužniji za projekte poput viza i ko je veći demokrata.

- Poruka će biti jasna šta se ne sme i jednostavno nema više izvrdavanja ni po jednom pitanju. Rok će biti jasan i neće više biti odstupanja - dodaje naš sagovornik.

Izveštaj DRI biće poseban deo razgovora Tadića s ministrima. On im je već javno poručio da bahatosti ne sme biti i da za svaki dinar mora biti provereno gde ide.

Tadić je sinoć naveo da iako se pitanje smanjenja broja ministarstava ne ubraja u njegove nadležnosti, on je spreman da da svoj doprinos.

- Treba sagledati da li je rekonstrukcija Vlade moguća, a ona se, pre svega, tiče smanjenja broja ministarstava. Potrebno je da se stvore realni uslovi da do rekonstrukcije Vlade i dođe - rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, niko ne sme da nipodaštava izveštaj DRI o realizaciji budžeta.

- Reč je o nezavisnoj instituciji koja postoji da bi kontrolisala druge državne institucije i niko ne sme da ometa rad državnog revizora - rekao je Tadić.

Prema saznanjima “Blica”, nezadovoljstvo radom nekih ministara, uz izveštaj DRI o nenamenskom trošenju sredstava, samo je aktuelizovao u vrhu vlasti pitanje smena ili smanjenja broja ministarstava u Vladi. U dosadašnjim razgovorima lidera vladajuće koalicije često je bilo govora o radu Vlade i, kako kaže naš sagovornik, kada bi se iznosile zamerke, “uvek bi se priča personalizovala, to jest, navodilo bi se ime ministara”. Međutim, ideja o rekonstrukciji Vlade bi uvek provejavala i često bi se završila s konstatacijom da je za takav poduhvat neophodan okidač.

- To bi svakako bio izveštaj revizora da postoji element krivične odgovornosti - kaže sagovornik “Blica”.

(Blic)