Početna strana > Hronika > RIK obrađeno 98,56: SNS 48,23%, SPS-JS 10,98% SRS 8,09%, DS 6,04%, DJB 6,03; SDS-LDP-LSV 5,03; DSS-Dveri 5%; Đorđe Vukadinović - Vučić imao tri cilja, da spusti SPS ispod 10, izbaci DS iz parlamenta i spreči DSS i Dveri da uđu u parlament
Hronika

RIK obrađeno 98,56: SNS 48,23%, SPS-JS 10,98% SRS 8,09%, DS 6,04%, DJB 6,03; SDS-LDP-LSV 5,03; DSS-Dveri 5%; Đorđe Vukadinović - Vučić imao tri cilja, da spusti SPS ispod 10, izbaci DS iz parlamenta i spreči DSS i Dveri da uđu u parlament

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. april 2016.

Beograd -- Republička izborna komisija saopštila je najnovije rezultate izbora prema kojima su u skupštinu ušle sve partije i koalicije koje su bile oko cenzusa.

Kako navode, trenutno je obrađeno 98,56 materijala, a glasalo je 56,25 procenata birača.

RIK navodi da je SNS osvojila 48,23 procenata, koalicija SPS i JS 10,98 procenata, kao i da je na trećem mestu Srpska radikalna stranka sa 8,09.

Demokratska stranka je prema njihovim podacima prikupila 6,04 procenata, a tik uz njih je Građanski pokret Dosta je bilo sa 6,03. 

Osim toga, RIK ističe da je koalicija SDS, LSV i LDP 5,03 procenata, kao i da su Dveri i DSS na 5,00. 

SVM ima 1,51, Muamer Zukorilić 0,84 procenata, dok Sulejman Ugljanin ima 0,78. 

Bivši član DS, a sada lider Levice Srbije Borko Stefanović blizu je jednog procenta glasova.

RIK: Na osnovu 97,45 %:Svi iznad cenzusa 

10:05 Republička izborna komisija saopštila je jutros da je na osnovu 97,45 odsto obrađenih biračkih mesta Koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija osvojila 48,25 odsto glasova. Prema poslednjim preliminarnim rezultatima u Skupštinu Srbije, pored SNS ulaze i koalicija SPS-JS, Demokratska stranka, SRS, Pokret Dosta je bilo, koalicija SDS-LDP-LSV, kao i koalicija DSS-Dveri. Prema tim podacima SPS-JS osvojila je 11,01 odsto glasova, SRS 8,05 odsto glasova, DS 6,05 odsto, pokret Dosta je bilo 5,99 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV 5,03 odsto osvojenih glasova, dok je koalicija DSS-Dveri osvojila pet odsto.

SNS će imati 131 mandat, pet iznad granice; značajno brojnija opozicija u odnosu na 2014.

Beograd -- SNS će i dalje sama imati većinu u srpskom parlamentu, ali će naspram sebe imati brojniju opoziciju. Bar tako pokazuju poslednji podaci koje je objavio RIK, na osnovu 97,45 obrađenih biračkih mesta.

SNS će prema poslednjim rezultatima imati 131 poslanika, što je za 27 poslanika manje nego u prošlom sazivu, dok će SPS-JS, druga najjača lista u Srbiji i dosadašnji partner naprednjaka, imati 30 poslanika, odnosno 14 manje nego u prošlom sazivu. 

Povratnici u poslaničke klupe iz SRS će nakon četvorogodišnje pauze imati 21 poslanika, a iza njih se nalazi tzv. demokratska opozicija. 

Najbolji rezultat iz te grupe lista ostvarile su Demokratska stranka i DJB, koji će imati po 16 mandata.

U parlament se vraća i LDP, ovog puta zajedno sa SDS i LSV i ukupno 13 mandata, što je za pet mandata manje nego što je stranka Borisa Tadića imala samostalno od 2014. godine 

I DSS je ponovo parlamentarna stranka, koja će sa Dverima imati takođe 13 poslanika. 

Osim njih, u parlament bi treblo da uđu manjinske liste SVM (4), BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića (2), SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina (2), Zelena stranka (1) i Partija za demokratsko delovanje (Ardita Sinani) 1.

PIK: Na uzorku od 27,56% izašlih, u Vojvodini - SNS 52,5%, DS 7,5% SPS 10,83%, LSV 6,67%, SVM 10%, SRS 8,33%

Pokrajinska izborna komisija saopštila je prve preliminarne rezultate izbora u AP Vojvodini na uzorku od 27,56 odsto biračkog tela, sa 623 biračka mesta. Obrađen je mali broj glasova i da mogu da se očekuju promene u konačnim rezultatima.

Članica komisije Jelena Zlojutro rekla je da lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 118.271 glaso, i to je 52,5 odsto.

Lista za „Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, NOVA, ZEP-Zeleni – Dr Bojan Pajtić“ za sada ima 18.470 glasova ili 7,5 odsto, dok je lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma (JS), Patriotski pokret Srbije (PPS)“ osvojila 24.616 glasova ili 10,83 odsto.

Lista „Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu!“ dobila je poverenje 15.396 birača, a prema ovim rezultatima sleduje im 6,67% odsto mandata.

„Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor“ osvojio je 22.960 glasova i sleduje im ravno 10 odsto mesta u pokrajinskom parlamentu.

Lista „Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka“ osvojila je 20.284 glasa ili 8,33 odsto. „Mađarski pokret za autonomiju - Dr Tamaš Korhec - DZVM - Aron Čonka“ dobio je poverenje 7.577 glasača, što je 3,33 odsto. Prema do sada obrađenim podacima lista „Zelena stranka“ dobila je poverenje 2.172 glasača i ili 0,83 odsto.

Za sada cenzus nisu prešle liste „Dveri – Demokratskastranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović“, kao ni lista „Dosta je bilo – Saša Radulović“.

Zlojutro je napomenula da trenutno obrađen mali broj glasova i da mogu da se očekuju promene pri konačnim rezultatima.

Kako su se uverili reporteri „Blic-a“ izspred zgrade Skupštine Vojvodine tek pristižu kombiji puni izbornog materijala.

Zlojutro je kazala da još uvek trebaju da se obrade rezultati iz velikih gradova Novog Sada, Subotice i Sremske Mitrovice, zbog čega su i moguće promene u raspodeli mandata.

CESID: U Vojvodini SNS na 44,29 %, preko cenzusa i „Dosta je bilo“

Beograd -- Prema poslednjim rezultatima CeSID-a Srpska napredna stranka u Vojvodini osvojila je 44,29 procenata glasova, a Demokratska stranka 7,64.

Na drugom mestu nalazi se koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koja je na 8,45 procenata, a treća je Srpska radikalna stranka sa 7,68.

Tik iza radikala su demokrate, koji su tako definitivno izgubile vlast u pokrajini. 

Iza njih, na petom mestu se nalazi LSV Nenada Čanka, koji je na svom terenu samostalno izašao na izbore i tako zadobio poverenje 6,47 odsto glasča. 

Poslednja lista sa više od pet odsto glasova je pokret Dosta je bilo sa 5,84 odsto, dok je na sedmoj poziciji lista SVM Ištvana Pastora sa 4,89 odsto. 

Podsetimo, stranačke borbe koje su privlačila mnogo pažnje vodile su se i u manjim arenama od parlamenta, a pre svega u Vojvodini, zatim i u beogradskim opštinama Vračar, Stari Grad i Novi Beograd. Te bitke su vodili pre svih SNS i DS - jedni želeći da se dočepaju vlasti u pokrajini, a drugi da je nikako ne ispuste. 

Iako su prvi rezultati pokazivali drugačiji ishod, već tokom noći je postalo jasno da će naprednjaci preuzeti vlast od demokrata i u Vojvodini. Ipak, uporište demokrata Vračar, prema poslednjim informacijama, nije "palo", a Aleksandar Šapić je zadržao Novi Beograd. 

Da su ovi izbori bili "bitka za Vojvodinu i Vračar" izjavio je i novinar lista "Danas" Zoran Panović, navodeći da su to dve jake simboličke poruke. 

(Tanjug)

Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih, pokrajinskim i lokalnim izborima, Srpska napredna strnaka ubedljivo je pobedila, na lokalnim izborima u Ćupriji i osvojila 30 od 37 odborničkih mesta. SNS je u Ćupriji dobila 64,81 odsto glasova.

CRTA: Sedam partija u parlamentu, koalicija Tadić-Čanak možda ostane ispod cenzusa

Šef posmatrača CRTA "Gradjani na straži" Raša Nedeljkov izjavio je danas da će u Skupštinu Srbije prema poslednjim preliminarnim rezultatima ući predstavnici sedam političkih partija. Nedeljkov je za televiziu N1 rekao da je Koalicija "Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju" osvojila 5,04 odsto i da je imajući u vidu mogućnost statističke greške od 0,3 odsto moguće da ta koalicija ostane ispod cenzusa.

"Ali u ovom trenutku je to nezahvalno govoriti. Ovo je uzorkovan rezultat. Statistika pokazuje da je pouzdanost podataka 95 odsto, u odnosu a statističku grešku moguće je da će oni ostati ispod cenzusa", naveo je Nedeljkov.

Lista “Srbija pobeđuje– - Aleksandar Vučić” osvojila je na vanrednim parlamentarnim izborima 48,22 odsto glasova, rekao je Tanjugu najnovije rezultate predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević.

Dodao je da je koalicija SPS-JS na osnovu tog obradjenog materijala osvojila 11,02 odsto glasova, SRS 8,03 odsto, DS 6,06, a lista “Dosta je bilo – Saša Radulović” 5,95 odsto.

Prema njegovim rečima, koalicija SDS-LDP-LSV osvojila je 5,02 odsto, a Dveri-DS S 5,0 odsto glasova.

00.02 - Mekalister u SNS

Bliski saradnik Angele Merkel Dejvid Mekalister došao je večeras u izborni štab SNS, ali nije hteo da daje izjave,. Samo je kratko rekao: Došao sam da vidim kakva je atmosfera u pobedničkom štabu

04:00 Opozicija - Ne može RIK da šteluje rezultate po projektima Aleksandra Vučića! 

Sinoć su se predstavnici četiri opozicione stranke našli u RIK-u zbog sumnje da je u toku izborna krađa, odnosno da RIK menja zapisnike sa biračkih mesta, kako bi se najmanje dve opozicione liste spustile ispod cenzusa. 

00.01 - Novi rezultati na 52% obrađenih glasačkih listića.

Izvor iz izbornog štaba jedne velike parlamentarne stranke.

SNS 48,9

SRS  7,8

DS 5,9

SDS-LDP-LSV 5,1

Levica Srbije (Borako Stefanović) 0,8

Ovo su već pouzdani rezultati na relativno velikom uzorku.

NOVI SAD - Srpska napredna stranka osvojila je u Vojvodini 45,1 odsto glasova, SPS 8,8, a DS osam odsto glasova, pokazju podaci Cesid-a.

Srpska radikalna stranka osvojila je 7,2, SVM 6,5, LSV 6,1, Dosta je bilo 4,1, SDS-LDP 3, Dveri-DS S tri odsto glasova.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković na konferenciji za novinare istakao je da će rezulati sa izbornih mesta pristizati još tokom noći pa će CESID da ih objavljuje preko sajta.

On je podsetio da se radi o preliminarnim rezultatima, a da finalne konačne može imati samo RIK.

Vuković je naglasio da se se ostvarila noćna mora za organizacije koje se bave izbornim procenama, jer nikada do sada nije bilo u parlamentu stranaka sa tačno 5,0 odsto glasova, a sada imamo tri stranke koje su oko cenzusa.

23.31 - Prema prvim podacima, ovako bi mogao da izgleda parlament

Prvi preliminarni podaci pokazuju da će se situacija i raspodela u Narodnoj skupštini značajno promeniti u narednom mandatu.

SNS 134

SPS-JS 29

SRS 20

DS 17

Dosta je bilo 16

Dveri-DSS 14

SDS-LDP-LSV 13

SVM 4

SDA 2

BDZS 1

23.12 - Popović: Vučić može da završi sa 130 poslanika

- SNS je na prošlim izborima osvojila 48 odsto glasova i 160 mandata, a trenutni rezultat može ipak biti veliki poraz za Aleksandra Vučića jer može da završi sa 130 poslanika. To sa parlamentarne strane može da se posmatra kao poraz – izjavio je Dragan Popović za B92.

On smatra da će samostalni SNS verovatno završiti sa 100 ili manje od 100 mandata bez svojih koalicionih partnera i da to nije rezultat koji su očekivali.

23.10 - Reakcije na Vučićevo obraćanje

Vukadinović: Rado bih čestitao Vučiću, ali medijska politička situacija je strahovito nepovoljna. I u Severnoj Koreji, i u Kazahstanu su ovako dobri i još bolji rezultati od ovih od kojih se premijer ponosi. Na javnom servisu opozicija nije mogla da iznese program.

Ružić: I u ovim okolnostima, jedno je sigurno: SPS je voćka čudnovata i opstaje i dalje.

23.08 - CeSID: SNS pao ispod 50 odsto, u parlamentu možda pet lista

Na osnovu preliminarnih rezultata sa 80,5 odsto biračkih mesta, Srpska napredna stranka osvojila je 49,7 odsto glasova birača a u parlament ulazi još pet izbornih lista, saopštio je večeras CeSID.

Prema tim podacima, na drugom mestu nalazi se Socijalistička partija Srbija sa 11,6 odsto a treća je Srpska radikalna stranka sa 7,7 odsto poverenja birača.

Demokratska stranka osvojila je 5,9 odsto, koalicija DSS-Dveri 5,1 a u parlament bi ušao i Pokret Dosta je bilo sa pet odsto osvojenih glasova.

Predstavnik CeSID-a Bojan Klačar je rekao da je koalicija SDS-LDP-LSV blizu cenzusa sa osvojenih 4,9 odsto glasova.

23.05 - Vukadinović: Tri cilja SNS i kako trenutno stoje stvari, ni jedan nije ostvario 

Tri cilja su bila ovih izbora iz ugla Srpske napredne stranke: da SPS spusti ispod 10 odsto, da izbaci DS iz parlamenta, i da DSS ne uđe u parlament. Uprkos spekulacijama, 50 odsto podrške za SNS nikada nije bilo upitno. Dveri su nova politička konstelacija - rekao je u "Blicovom" studiju Đorđe Vukadinović, politički analizičar i urednik Nove srpske političke misli.On je dodao da je predizborna kampanja protekla u represivnoj i nedemokratskoj atmosferi i uz apsolutno favorizovanje liste SNS  i Aleksandra Vučića.

23.03 - Prema dosadašnjim podacima, "Dosta je bilo" prelazi cenzus, a Borko Stefanović ima oko 1 odsto glasova

23.01 - Vasin: Srbija nije u stanju da organizuje regularne izbore

Miroslav Vasin predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke i kandidat za vojvođanskog premijera izjavio je večeras kako je ovaj dan dokazao da Srbija nije u stanju da organizuje regularne izbore. Po informacijama iz DS ova partija na pokrajinskim izborima trenutno ima oko deset odsto glasova.

- Mislili smo da će biti ravnopravnosti i regularnosti, ali smo se prevarili. Više od četiri odsto glasova je neregularno. To nije dobro za ovo društvo, kao što nije dobro da jedna stranka ima apsolutnu vlast i toliko sebe nameće. Mali je uzorak obrađenih glasova u pokrajini, ali za sada smo zadovoljni rezultatima koji pokazuju da smo na oko deset odsto - izjavio je Vasin.

22.59 - Računica DSS

Rezultati koji stižu iz izbornog štaba DSS/Dveri, sa 30,5 odsto obrađenog uzorka. Po njima, cenzusa prelazi nekoliko lista.

SNS 50,7

SPS 12,4

SRS 7,7

DSS Dveri 6,2

Dosta je bilo 5,2

SDS-LDP-LSV 5,02

- Sada se sve suštinski menja, uskoro ćemo izaći sa uzorkom bližem konačnom rezultatu. Prema našim podacima, u Čačku je SNS osvojio 35, DSS/Dveri više od 20, a Velja Ilić oko 10 odsto. Radulović je na nekoliko beogradskih opstina odlično prošao, kao i Aleksandar Šapić na Novom Beogradu - kazao je novinarima Lazar Đurović iz DSS.

22.55 - Dosta je bilo: Osvojili smo između 6 i 6,5 odsto

Prvi se novinarima u 22.30 sati obratio potpredsenik pokreta Aleksandar Stevanović rekavši da je prema njihovim rezultatima pokret "Dosta je bilo" osvojio između 6 i 6,5 odsto glasova.

- I dalje pristižu rezultati, ali po svemu sudeci pokret "Dosta je bilo" biće treća ili četvrta partija u budućoj vladi - rekao je Stevanović, a nakon njegovog obraćanja bend je nastavio da zabavlja okupljene u štabu.

22.54 - Najnoviji rezultati za Vojvodinu:

Najnoviji rezultati Vojvodina na 40% obrađenih glasačkih listića. Izvor iz izbornog štaba jedne velike parlamentarne stranke.

SNS 46,6

DS 7,1

SPS 8,6

SRS 7,1

Čanak 6,3

Savez vojvođanskih Mađara 5,1

Saša Radulović 4,5

Dveri-DSS 3,0

Tadić-Čeda 3,0

Ovo su i dalje preliminari rezultati. Moguće su promene.

 

Koalicija oko SNS je dobila 51 odsto glasova, a u parlament će ući još liste oko SPS, SRS i DS, navode rezultati CeSID.

Prema šestom preseku rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, lista koju predvodi Aleksandar Vučić ima većinsku podršku, njihovi doskorašnji koalicioni partneri iz SPS i JS 12,1, koalicija stranaka oko Demokratske stranke 5,5, a van parlamenta će ostati koalicija LDP, SDS i LSV sa 4,8. U Skupštinu će SRS - 7,7 odsto i DSS-Dveri sa 5 odsto.

Van parlamenta ostaće i pokret Dosta je bilo, sa 4,3 odsto glasova, ali je primetno da procenat ovog pokreta raste.

22.09 Ovo su najnoviji rezultati glasanja u pokrajini

Rezultati na 25% obrađenih glasačkih listića. Izvor iz izbornog štaba jedne velike parlamentarne stranke.

SNS 47,5

DS 8,0

SPS 8,0

Čanak 6,2

Savez vojvođanskih Mađara 5,1

Saša Radulović 3,9

Dveri-DSS 3,1

Tadić-Čeda 3,0

Vremenski prikaz 

21.48 - RIK: SNS 55 odsto glasova, SPS oko 11, SRS 7,7 odsto

21.41 - CESID: SNS 52,2 odsto, SPS 13,8, DS 5,5, SRS 7,3

21.27 - Ipsos:Prema 11,3 odsto prebrojanih glasova SNS ima 50,4%

21.06 - CeSID: SNS - 52 odsto, SPS 14,4 odsto

20.51 - Cesid: SNS 56,2 odsto glasova, SPS druga

Novi rezultati na 17% obrađenih glasačkih listića.

Izvor iz izbornog štaba jedne velike parlamentarne stranke.

SNS 50,0

SPS-JS 10,2

SRS 7,7

DS 6,3

Dveri-DSS 5,5

Tadić-Čeda-Čanak 5,0

Saša Radulović 4,9

Ovo su i dalje preliminari rezultati. Moguće su velike promene.

21.20 - Koalicija oko SNS je dobila 52 odsto glasova, a u parlament će ući još liste oko SPS, SRS i DS, navode rezultati CeSID na osnovu 18% pregledanih listića.

 

 

Prema drugom preseku rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, lista koju predvodi Aleksandar Vučić je dobila većinsku podršku, njihovi doskorašnji koalicioni partneri iz SPS i JS 14,4, koalicija stranaka oko Demokratske stranke 5,4, a van parlamenta će ostati DSS i Dveri (4,2%) i koalicija LDP, SDS i LSV sa 4,3. U Skupštinu će i SRS - 7 odsto podrške.

Van parlamenta ostaće i pokret Dosta je bilo, sa 2,5 odsto glasova.

09.02 Novi rezultati na 12 odsto uzorka

Novi rezultati na 12% obrađenih glasačkih listića. Izvor iz izbornog štaba jedne velike parlamentarne stranke.

SNS 51,5

SPS-JS 10,8

SRS 8,9

DS 6,2

Dveri-DSS 5,9

Tadić-Čeda-Čanak 5,5

Saša Radulović 4,4

Ovo su i dalje preliminari rezultati. Moguće su velike promene.

20.59 - Prvi rezultati glasanja u Vojvodini

Prvi rezultati za izbore u Vojvodini na osnovu 2% obrađenih glasačkih listića, prema izvoru iz izbornog štaba jedne velike parlamentarne stranke:

SNS 52,9

SRS 8,1

DS 7,5

SPS 5,1

Dveri-DSS 5,0

Čanak 4,6

Saša Radulović 2,8

Tadić-Čeda 2,3

Ovo su i dalje preliminari rezultati na relativno malom uzorku. Moguće su velike promene.

20.50 - Koalicija oko SNS je dobila 56,2 odsto glasova, a u parlament će ući još liste oko SPS, DS i SRS, navode preliminarni rezultati CeSID

Prema prvim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, lista koju predvodi Aleksandar Vučić je dobila većinsku podršku, njihovi doskorašnji koalicioni partneri iz SPS i JS 10,9, koalicija stranaka oko Demokratske stranke 5,7, a van parlamenta će ostati DSS i Dveri (4,4%) i koalicija LDP, SDS i LSV sa 4,1. U Skupštinu će i SRS - 7,3 odsto podrške.

 20.45 Prvi rezultati Ipsosa:

Prema rezultatima IPSOS-a Srpska napredna stranka ubedljivi je pobednik ovogoduišnjih izbora, sa preko 50 odsto glasova. Cenzus prelaze i radikali, demokrate i koalicija DSS Dveri, koji svi gledaju u leđa socijalistima.
 

20.50 "Dosta je bilo" za sada ispod cenzusa

Za sada je pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića ispod cenzusa. Trenutno se nalazi na 3 odsto, sa tendencijom blagog rasta.
20.48 Novi rezultati
Novi rezultati na 6% obrađenih glasačkih listića. Izvor iz izbornog štaba jedne velike parlamentarne stranke.
SNS 53,0
SPS-JS 11,5
SRS 9,9
Dveri-DSS 6,1
DS 5,2
Tadić-Čeda-Čanak 5,0

Ovo su prvi preliminarni rezultati na osnovu na 3% obrađenih glasačkih listića, tako da su moguće znatne pormene.

Blic ove rezulatate saznaje iz izbornog štaba jedne velike parlamntarne stanke

SNS 52,1

SPS-JS 12,4

SRS 8,7

Dveri-DSS 5,9

Tadić-Čeda-Čanak 5,1

DS 5,0

Ostali su trenutno ispod cenzusa, ne računajući manjiine.

Treba naglasiti da su ovo prvi, preliminari rezultati na veoma malom uzorku. Moguće su velike promene jer je ovo samo prvi snimak.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner