Početna strana > Hronika > Blic: Nikolić ljut na ministarku energetike
Hronika

Blic: Nikolić ljut na ministarku energetike

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. oktobar 2012.

Više od mesec dana trajalo je natezanje oko gasnog sporazuma jer je ministarka energetike Zorana Mihajlović jednostrano menjala dokument u želji da iz njega istisne „Jugorosgas“, saznaje „Blic“ iz izvora bliskih Vladi Srbije i kabinetu predsednika države.

Svađa oko sporazuma i u samoj Vladi i između ministarke i predsednika otišla je dotle da je Tomislav Nikolić nedavno zapretio Vladi da se „ne igra s velikim i ozbiljnim stvarima“. Srbija i Rusija juče su konačno potpisale sporazum o isporuci ruskog gasa, koji je trebalo da bude finalizovan prilikom posete Nikolića Sočiju i njegovog sastanka s Vladimirom Putinom i koji je najavljivan kao poduhvat države još u septembru. Međutim, do toga tada nije došlo jer su ministri diplomatije i rudarstva Ivan Mrkić i Milan Bačević sa sobom u Rusiju doneli dokument koji je jednostrano izmenjen u kabinetu ministarke energetike, a da Nikolić za to nije znao.

Ruska strana je odbila i da pregovara o tome, a kako su „Blicu“ rekli izvori bliski kabinetu Tomislava Nikolića, i sam ruski predsednik je odbio da o tome razgovara s Nikolićem. Događaj je u Moskvi ocenjen kao „skandal“, kažu izvori „Blica“, a Nikolić je iz svega izašao kao žrtva ministarke. Sporazum će doprineti energetskoj stabilnosti i omogućiti sigurnost isporuke gasa u narednih 10 godina.

Potpisan je sporazum u obliku koji je ispregovarala još prethodna srpska vlada, bez izmena koje je predlagala Zorana Mihajlović, i koji predviđa isporuke ruskog gasa od pet milijardi kubika godišnje. Juče su ga potpisali ministri energetike Srbije i Rusije Zorana Mihajlović i Aleksandar Novak, u prisustvu premijera Srbije Ivice Dačića. Isporuka treba da bude realizovana uz uslov da Srbija isplati dug od 30 miliona dolara za gas od novembra 2000. do januara 2001.

„Blic“ je došao do oba dokumenta, predloga Zorane Mihajlović i usvojenog sporazuma, i iz njih se vidi da je Mihajlovićeva želela da izmeni količinu gasa koji bi se isporučivao, cenu, ali i da iz posla izbaci „Jugorosgas“ kao posrednika u prodaji. U kabinetu ministarke energetike „Blicu“ je potvrđeno da su oni autori nacrta sporazuma kojim se briše član 3.

U članu 3 piše da: „Akcionarsko društvo ‘Jugorosgas‘, osnovano na osnovu sporazuma između Savezne vlade SRJ i Vlade Ruske Federacije o saradnji na izgradnji gasovoda na teritoriji SRJ od 11. aprila 1996, nastavlja s radom usmerenim ka izgradnji gasovoda na teritoriji Srbije, njihovoj eksploataciji i prodaji prirodnog gasa potrošačima u RS“.

Sam Nikolić je o tome progovorio i javno u Dnevniku RTS.

- Za ono što saznam, zamolim Vladu da se ne igra s tako ozbiljnim stvarima, ali još postoji nesnalaženje. Mora neko da se izdvoji i kaže da nema više igre. Posebno ministrima - rekao je Nikolić.

Upućeni u svađe ministara, jer s Mihajlovićevom se ne slaže ni Bačević ni Petar Škundrić, kažu da je ministarka, bez udubljivanja u materiju, mislila da će bez posrednika gas biti jeftiniji. Međutim, stvar nije tako jednostavna jer „Jugorosgas“ kupuje po jeftinijim cenama, što može da potre proviziju.

U ministarstvima zasad ćute

 „Blic“ je u međuvremenu pokušao da dobije potvrdu i detalje „skandala“ koji je izbio u Sočiju od ministara Mrkića i Bačevića. Ministar Mrkić nije ni demantovao ni potvrdio saznanja „Blica“, a iz kabineta ministra Bačevića dobili smo obećanje da će nam odgovoriti sledeće nedelje.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner