Početna strana > Hronika > Blic: Nemačka odigrala ključnu ulogu u dogovoru Vučića i Rame o uzajamnim posetama
Hronika

Blic: Nemačka odigrala ključnu ulogu u dogovoru Vučića i Rame o uzajamnim posetama

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. oktobar 2014.

Premijer Albanije Edi Rama dolazi u zvaničnu posetu Srbiji na poziv Aleksandra Vučića 10. novembra umesto 22. oktobra, kako je to ranije bilo najavljeno.

O novom datumu posete juče su se dogovorili Vučić i Rama tokom polučasovnog razgovora. Vučić je za “Blic” kazao da je zadovoljan rezultatima razgovora sa Edijem Ramom.

- Moramo sve probleme da rešavamo razgovorom, ali, s druge strane, Vlada Srbije je morala da pokaže da ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod - rekao je Vučić za naš list.

Rama je u razgovoru poručio da ga raduje buduća poseta Vučića Tirani. Veliku ulogu u ovom dogovoru je, kako saznajemo, odigrala Nemačka i Vučićev razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel o događajima na utakmici i poseti Rame Beogradu.

- Činjenica da je poseta odložena u odnosu na raniji termin posledica je tvrdog stava srpske vlade da ne dozvoljava nikakva poniženja - rekao je naš izvor iz Vlade Srbije.

Kako je naveo, nije sve išlo glatko tokom razgovora dva premijera. Vučić i Rama se nisu složili ni oko čega kada je u pitanju utakmica Srbije i Albanije tokom koje je na teren spušten dron sa zastavom velike Albanije, nakon čega je utakmica prekinuta.

U zvaničnom saopštenju nakon razgovora saopšteno je da su se premijeri saglasili da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije po svojoj suštini bili veoma nesrećni. 

- I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti - naglasili su Vučić i Rama.

Oni su istakli da je “vreme da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije”.

Vučić i Rama su naglasili da je neophodno nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. avgusta, tokom konferencije o Zapadnom Balkanu, jer će on omogućiti poboljšanje odnosa dve zemlje, regiona, ali i cele Evrope.

Premijeri su za novi datum posete odredili 10. novembar umesto ranije dogovorenog 22. oktobra i time stavili tačku na nagađanja da li će do posete uopšte doći.

Incident sa dronom koji je pušten na stadion, za koji je bila prikačena zastava velike Albanije, tokom utakmice Srbija - Albanija, pokrenuo je lavinu reakcija sa obe strane, i srpske i albanske, obostrane optužbe za terorizam i ksenofobiju, do toga da su jedna drugoj zemlji, preko ambasadora u Beogradu i Tirani, uručile demarš.

Albanski premijer Edi Rama je i pre dva dana naveo da “nećemo dozvoliti da nas usmerava takva politika i mržnja iz prošlosti”, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da se ne boji razgovora ni sa kim, ali da neće dozvoliti da nam neko preti.

Važna poseta

Analitičari smatraju da bez obzira na incidente, do ove istorijske posete treba da dođe. Albanski analitičari smatraju da je to prilika da se odnosi dveju država podignu na viši nivo u svim sferama života, a stručnjaci iz Beograda da bi otkazivanje posete bio potpuni poraz evropske i američke diplomatije u pokušaju da se iskontrolišu zbivanja na Balkanu.

(Blic)