Početna strana > Hronika > Bivši savetnik CIA DŽejms Rikards: Rat u Ukrajini će se završiti ili pregovorima ili nuklearnim ratom, a Bajden će verovatno biti za drugu opciju
Hronika

Bivši savetnik CIA DŽejms Rikards: Rat u Ukrajini će se završiti ili pregovorima ili nuklearnim ratom, a Bajden će verovatno biti za drugu opciju

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. jun 2023.

 Kijev neće uspeti da sprovede u delo najavljivanu ofanzivu jer nema potrebnu materijalno-tehničku podršku, ocenio je za "Dejli rekoning" bivši savetnik CIA DŽejms Rikards. 

Prema njegovim rečima, Rusija pobeđuje, a istovremeno Zapad smanjuje vojnu podršku Ukrajini.

"Zapad ne može da Ukrajini dostavi više oružja te se podrška vojnim akcijama smanjuje", rekao je Rikards dodajući da kada bude počela glavna ofanziva, Ukrajina će uspeti da zauzme neka mesta uz pomoć zapadnog oružja, ali neće moći da ih zadrži.

Ofanziva će, verovatno, biti ugušena jer će ih ruske snage postepeno suzbijati.

"Ako Ukrajina probije jednu liniju odbrane, suočiće se sa drugom. I trećom. I četvrtom nakon toga", objasnio je on ističući da Rusija ima nekoliko linija odbrane koje su ojačane minskim poljima, protivtenkovskim rovovima, betonskim preprekama poznatijim kao zmajevi zubi koji otežavaju i usporavaju kretanje tenkova i oklopnih vozila.

Osim deficita neophodne materijalno-tehničke podrške za ofanzivu, kako kaže Rikards, situaciju u Kijevu dodatno otežavaju i precizni napadi ruske vojske po skladištima municije i drugim bitnim tačkama.

"Rusija je do sada uspela da uništi trećinu svih patriot sistema koje smo poslali", zbog čega predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i želi dodatne patriote.

Komentarišući načine na koje se ukrajinski sukob može završiti, bivši savetnik američke službe je ocenio da vidi dva puta -  jedan su pregovori, a drugi je eskalacija situacije koja bi vodila nuklearnom ratu.

Ipak, kako kaže, Bajden će se najverovatnije odlučiti za drugu opciju jer se previše uvukao u celu problematiku "da bi se samo okrenuo i otišao". 

Rikards je podsetio da je predsednik SAD ranije negirao da će država poslati dodatne tenkove i avione F-16, a na kraju je na sve to pristao.

"Nema razloga da verujemo da će stati na tome", zaključuje on.

(RT)