Početna strana > Hronika > Bivši komandant oružanih snaga Velike Britanije: Nezapamćeno loše stanje britanske vojske - u armiji jedva 76.000 ljudi, municije imamo za samo nekoliko sati rata
Hronika

Bivši komandant oružanih snaga Velike Britanije: Nezapamćeno loše stanje britanske vojske - u armiji jedva 76.000 ljudi, municije imamo za samo nekoliko sati rata

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. februar 2023.

Velika Britanija bi mogla da iscrpi svoje zalihe municije za samo nekoliko sati ukoliko bude "uvučena" u velike borbe, izjavio je bivši komandant Ričard Barons.

Barons, koji je ranije bio na čelu komande združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, tvrdi da su britanske oružane snage prilično nespremne za borbu - "manje nego u bilo kom trenutku koga se možemo setiti".

Upozorio je da bi u armiji Velike Britanije uskoro moglo da bude manje od 76.000 ljudi, a čak ni taj mali broj vojnika ne prođe adekvatnu obuku. Dodao je da bi trebalo udvostručiti broj rezervista - na 60.000 vojnika.

U neslavnom stanju je i oprema koja se nalazi u posedu vojske, pa tako britanski tenkovi, oklopna vozila i artiljerijska oruđa uglavnom datiraju iz prethodnog veka.

Berns za "San" kaže da bi vojska u slučaju sukoba, to jest "za vreme užurbanog popodneva" mogla da ostane bez ključnog naoružanja, zato što zemlja već godinama ne proizvodi dovoljno municije.

Ističe da su Kraljevska mornarica i vazduhoplovne snage "u boljoj formi" i da se mogu pohvaliti "izvanrednom modernom opremom". Međutim, bez iskusnog osoblja, municije i rezervnih delova to nije dovoljno na bojnom polju.

Bivši komandant ocenio je da bi Velika Britanija trebalo da se fokusira na Evropu i tvrdi da "preokret ka Aziji može da sačeka". On je pozvao London da uloži u dronove, rakete i mogućnosti sajber i elektronskog ratovanja.

Što se tiče Rusije, Barons je procenio da će britanska vojska morati da potroši 3,67 milijardi dolara ove godine i svake godine u narednoj deceniji, da bi mogla da se nosi sa "napadom iznenađenja".

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner