Početna strana > Hronika > Bivši ambasador Srbije u Libiji: SAD ne bi zaustavila napad da su znali da su kampu srpski civili
Hronika

Bivši ambasador Srbije u Libiji: SAD ne bi zaustavila napad da su znali da su kampu srpski civili

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22. februar 2016.

Nekadašnji ambasador Srbije u Libiji Dušan Simeonović izjavio je danas da ne veruje da bi američku logiku razračunavanja sa teroristima zaustavilo bilo šta, pa i prisustvo civila u kampu u Libiji, gde je poginulo i dvoje državljana Srbije.

Simeonović je za TV Pink rekao da američku administraciju, ukoliko je došla do zaključka da taj kamp ugrožava bezbednost i interese SAD, ne bi ništa zaustavilo u bombardovanju.

On ukazuje na opšti haos u Libiji koja je premrežena paravojnim organizacijama, milicijama, kriminalnim, terorističkim, džihadističkim jedinicama, navodeći da svaki ambasador treba da zna konstelaciju snaga u državi u kojoj je namešten.

Komentarišući pisanja medija da je prava meta bio ambasador Srbije Oliver Potežica, Simeonović je kazao da mu je teško da spekuliše, ali da je čudno što se ambasador nije nalazio u automobilu u kome se inače voze ambasadori.

- Znak pitanja je i zašto se pošlo na takav jedan put. Ambasador je trebalo da obevesti Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo spoljnijh poslova Libije, ali i bezbednosni centar u Sabrati - rekao je nekadašnji ambasador u Libiji i dodao da je bilo krajnje čudno i neprimereno pismo Potežice državnom vrhu u novembru i takav način komunikcije.

Simeonović je rekao da je pitanje zatvaranje ambasade nije na ambasadoru, već na ministarstvu i vladi, jer je ambasador dužan da predoči precizne podatke, ministarstvo ih analizira i predlaže vladi.

- BIA je imala dobre profesionalne podatke o bezbednosnom stanju u Libiji. Ministar spoljnih poslova ne predlaže ambasadoru zatvaranje, on mu naredjuje. Ambasador je rekao da je sa kolektivom došao do zaključka da ambasada ne treba da se zatvori - rekao je Simeonović.

Na pitanje da li će izveštaj komisije biti dostupan javnosti, Simeonović je rekao da bi bar obrisi tog slučaja trebalo da budu poznati.

Upitan da li je država dala maksimum u ovoj talačkoj krizi, on je rekao da ne zna s kim su naše službe kontaktirale, ali da veruje da je s naše strane učinjen maksimum u pokušaju da spasu naši ljudi.

Profesor FPN Dragan Simeunović rekao je da će se verovatno, s obzirom na situaciju u Libiji i ono što se dogodilo, ići ka zatvaranju ambasade.

On je rekao da ima logike u tome što ambasada još pre napada nije zatvorena, jer nije bila meta napada, niti je to u ovom trenutku, već se desila otmica na terenu.

- Ali s obzirom na radikalizaciju i islamizaciju, naravno da svi hrišćani postaju mete - rekao je Simeunović.

On je, takođe, rekao da veruje da američke snage nisu znale da su se u objektu nalazili civili, jer bi u suprotnom to rekli.

- Mislim da bi rekli da su znali, Amerikanci se ne plaše nikoga. Ili nisu znali ili je u poslednjem momentu došlo do premeštanja civila iz kampa u kamp - rekao je Simeunović.

Simeunović smatra da bi oteti gradjani Srbije bili oslobodjeni da se nije dogodilo bombardovanje.

- Da su hteli da ih ubiju, ubili bi ih odmah. Očigledno su ih oteli zbog novca. Moje osećanje je da bi oni njih oslobodili da je bilo prilike, ali desilo se bombardovanje - rekao je Simeunović.

(Tanjug)