Početna strana > Hronika > BiH: Uhapšen Atif Dudaković, nekadašnji komandanta Petog korpusa Armije BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima u jesen 1995; Bakir Izetbegović: Daduković bespotrebno ponižen
Hronika

BiH: Uhapšen Atif Dudaković, nekadašnji komandanta Petog korpusa Armije BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima u jesen 1995; Bakir Izetbegović: Daduković bespotrebno ponižen

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. april 2018.

 Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH, zbog ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština, potvrđeno je za N1 iz SIPA.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.   Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH. Istraga protiv Dudakovića vođena je dvanaest godina.

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije "Maestral".  Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umešanost u ratne zločine, tvrdeći da je reč o "montažama" i "vađenju njegovih reči iz koneksta".

Izetbegović: Dudaković bespotrebno ponižen

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je hapšenje bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića osumnjičenog za ratni zločin, "bespotrebno ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiocima i redovno se odazivali na sve njihove pozive".

"U potpunosti smo opredeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija BiH očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje veštačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promeniti istorijske činjenice i karakter rata u BiH", navodi se u saopštenju iz Izetbegovićevog kabineta.

U kabinetu izražavaju uverenje da će Dudaković i pripadnici Petog korpusa, poštujući pretpostavku nevinosti, u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret.

(Beta)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner