Početna strana > Hronika > Angela Merkel posle razgovora sa Anom Brnabić: Ne mogu reći kada je planirano da Srbija uđe u EU, za pristupanje EU potrebno je rešiti određene stvari vezane za Kosovo
Hronika

Angela Merkel posle razgovora sa Anom Brnabić: Ne mogu reći kada je planirano da Srbija uđe u EU, za pristupanje EU potrebno je rešiti određene stvari vezane za Kosovo

PDF Štampa El. pošta
sreda, 18. septembar 2019.

Nemačka i Francuska pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog Beograda i Prištine i tom pitanju će se vratiti posle kosovskih izbora 6. oktobra, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel posle susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Do sada nije moglo biti nastavka razgovora jer su kosovske takse predstavljale prepreku i tešku okolnost, istakla je Merkel.

Za pristupanje EU potrebno je rešiti određene stvari vezane za Kosovo

Ona je rekla da ne postoje rokovi u kojima se pregovori o Kosovu, kao i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji moraju završiti, ali što pre to je bolje, ali da ne treba licitirati sa datumima.

"Za pristupanje EU potrebno je rešiti određene stvari vezane za Kosovo", naglasila je Merkel.

Ona je dodala da ne može reći kada je planirano da Srbija uđe u EU, da ne zna kada će to da se desi.

"Na kraju - to nije važno, važno je koliko je Srbija napredovala u svom razvoju", istakla je kancelarka Merkel.

Pitanje Kosova i Metohije je jedina tačka neslaganja ili nerazumevanja između Srbije i Nemačke, ali je najvažnije da razgovaramo, da čujemo mišljenje Nemačke, predstavimo i svoju poziciju, da približimo stavove i pokušamo da dođemo do dugoročnog, održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Bez istorijskog pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan, a ona nam je potrebna", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o unapređenju odnosa dveju zemalja na političkom i ekonomskom planu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Kancelarka Merkel je prethodno priredila svečani doček za premijerku Srbije, uz intoniranje državnih himni i vojne počasti.

Brnabić će, nakon sastanka sa Merkel, razgovarati i sa Udruženjem porodičnih preduzetnika, kao i sa direktorom nemačkog Udruženja porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

Premijerka Srbije je započela dvodnevnu posetu Berlinu jučerašnjim sastankom sa predsednikom Udruženja nemačkih preduzeća Mariom Ohovenom.

Ona je tom prilikom predstavila poreski i pravni okvir koji Srbiju pozicionira kao zemlju koja svoju ekonomiju transformiše ka inovacijama i znanju.

Spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom, koja je najznačajniji ekonomski partner Srbije , iznosi gotovo pet milijardi evra.

(Beta)