Početna strana > Hronika > Skupština Srbije: Poslanici usvojili zakonske izmene kojima je omogućena obavezna vanredna vakcinacija; Kazne u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara; Usvojen rebalans budžeta kojim se predviđa deficit od 4 milijarde evra
Hronika

Skupština Srbije: Poslanici usvojili zakonske izmene kojima je omogućena obavezna vanredna vakcinacija; Kazne u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara; Usvojen rebalans budžeta kojim se predviđa deficit od 4 milijarde evra

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. novembar 2020.

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim je, između ostalog, omogućena i obavezna vakcinacija i kažnjavanje onih koji ne nose maske tamo gde je propisano.

Zakon će stupiti na snagu kada bude objavljen u „Službenom glasniku“, a po odluci poslanika zakon može stupiti u kraćem roku od 8 dana od objavljivanja ukoliko to bude potrebno.

Izmenama Zakona predviđeno je, pored ostalog, da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva.

Izmene ovog Zakona bile su iznuđene problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije virusa korona.

Vanredna vakcinacija, koja može biti preporučena ili obavezna, naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Zakon propisuje i kazne za one koji bi odbili obaveznu imunizaciju u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice.
Nošenje zaštitnih maski tamo gde je propisano kontrolisaće sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

Tako će, prema novom Zakonu, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti i slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju ukoliko nisu za hospitalizaciju.

U kućni karantin od 14 dana ići će svi koji su bili ili za koje postoji sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim. Te mere donosi infektolog ili drugi lekar, a u oba slučaja na osnovu tog rešenja može da se otvori bolovanje.

Izmenama Zakona predviđeno je, takođe, da resorni ministar može da donese odluku o ograničavanju slobode kretanja u svim ustanovama kolektivnog smeštaja, a za kontrolu ove mere biće zadužena sanitarna inspekcija.

Prema izmena novog Zakona, ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

  • zabranu okupljanja na javnim mestima;
  • ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;
  • zabranu ili ograničenje putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;
  • zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;
  • vanrednu vakcinaciju;
  • mere lične zaštite od infekcije.
  • obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

U Skupštini Srbije u toku je sednica na čijem su dnevnom redu izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Na početku zasedanja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naveo da se izmenama, između ostalog, predviđa da sprovođenje propisanih mera pored sanitarne i komunalne inspekcije, sprovodi i komunalna milicija - kako za fizička, tako i za pravna lica.

Lončar je naveo da se predviđa da visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostane nepromenjena, odnosno da bude 5.000 dinara (nešto više od 40 evra ) za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna (od 420 do 2.500 evra), ali da će njihova primena biti "brža i efikasnija".

Zlatibor Lončar: vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra zdravlja

Osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, u izmenama i dopunama Zakona se nalazi i deo o imunizaciji stanovništva, prema kome se, u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, može odrediti "preporučena ili obavezna vanredna imunizacija za sva lica, odnosno za određene kategorije lica".

Obavezna, odnosno, preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, dodao je Lončar.

"Izmene zakona još jedna mera države u kontroli epidemije"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je obrazlažući predlog zakona da su ove izmene još jedna mera države u kontroli epidemije i donose se sa željom da se pomogne građanima koji poštuju mere, nose maske, ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

On je dodao da su predloženim izmenama u zakon uvedeni pojmovi koji do sada nisu postojali, kao što je koronavirus, kategorija "kontakata" koji moraju da se pridržavaju mera, definisani su novi pojmovi kao "lična zaštita, kućna izolacija, karantin, prevoz, zdravstveni nadzor, karantin u kućnim uslovima" i mnogi drugi.

Lončar je pozvao poslanike da podrže zakon, a pošto na predlog nije podnet ni jedan amandman, očekuje se da će se o zakonu glasati večeras.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su treću sednicu drugog redovnog zasedanja na kojoj će po hitnom postupku razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Jutros u Beogradu bez slobodnog mesta za kovid pacijente”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da jutros u Beogradu nije bilo nijednog slobodnog mesta u bolnici za obolele od korone i istakao da je krajnje vreme da budemo jedinstveni i da se u određenom narednom periodu odreknemo nepotrebnih kontakata.

Lončar je na sednici Skupštine na kojoj se raspravljala o Izmenama i dopunama zakona o zaraznim bolestima naveo da je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, ali da je 600 moralo da bude primljeno na bolničko lečenje za poslednjih 15 sati.

Korona ušla i u Skupštinu Srbije, zaražena dva poslanika

Predsednik Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije (SPS), Dragan Marković Palma saopštio je tokom rasprave da su dvojica poslanika njegove poslaničke grupe zaražena korona virusom.

U pitanju su Vojislav Vujić i Slavenko Nikolić. Oni su prethodnih dana bili u skupštinskoj sali, tokom trajanja rasprave o rebalansu budžeta.

„Mere su iznuđene jer ne poštujemo preporuke da ne bude ljudi da svadbama, veseljima.. Ozbiljno sam shvatio koronu, od osmoro poslanika iz naše poslaničke grupe, dvojica imaju koronu. To su Vojislav Vujić i Slavenko Nikolić, molim sve koji imaju simptome da ne idu na posao“ rekao je Marković i rekao da će njegova poslanička grupa glasati za Predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Usvojen rebalans budžeta za 2020. kojim se predviđa deficit od 4 milijarde evra

Pre rasprave o izmeni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta za 2020. godinu, koji predviđa deficit od 483 milijarde dinara (nešto više od 4 milijarde evra).

Poslanici Skupštine Srbije, sa 207 glasova za i četiri protiv, usvojili su rebalans budžeta kojim su predviđeni prihodi od 1.291,4 milijarde dinara, dok su rashodi uvećani za 148,59 milijardi, na 1.774,4 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 483 milijarde dinara, odnosno 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pred početak glasanja ministar finansija Siniša Mali zahvalio je poslanicima na kritikama i pohvalama u raspravi.

"Zemlja se bori na dva fronta, za spas života i zdravlja ljudi, a sa druge strane za spas ekonoije i ovaj rebalans treba da doprinese u obe borbe", rekao je Mali i ponovio da će Srbija ove godine imati najmanji privredni pad u Evropi.

Mali je najavio da će u narednih desetak dana u Skupštinu stići predlog Budžeta za 2021. godinu i da će poslanici imati dve nedelje da ga prouče, a posebno je naglasio da je predviđeno povećanje plata i penzija koje su, kako je rekao "apsolutno sigurne, sve u dan i u dinar".

"Spasili smo ekonomiju, nema masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika kao u drugim zemljama" istakao je ministar finansija na kraju rasprave o rebalansu budžeta.

Poslanici će u podne započeti novu sednicu na kojoj će razmatrati izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

(RSE, Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner