Početna strana > Hronika > Više stotina radnika kragujevačkog Fijata stiglo u Beograd. Blokiran auto-put kod Sava centra. Vlada Srbije: Radnici odbili razgovor sa premijerkom Brnabić. Radnici tvrde da nisu dobili poziv od Ane Brnabić
Hronika

Više stotina radnika kragujevačkog Fijata stiglo u Beograd. Blokiran auto-put kod Sava centra. Vlada Srbije: Radnici odbili razgovor sa premijerkom Brnabić. Radnici tvrde da nisu dobili poziv od Ane Brnabić

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jun 2022.

Radnici kragujevačke fabrike Fijat došli su na protest u Beograd. U osam dabl deker autobusa i tridesetak automobila, nezadovoljni socijalnim programom koji im je priredila Vlada Srbije i kompanija Stelantis, oni danas blokiraju, kako kažu - ono što najviše boli državu. Blokiran je autoput kod Sava centra u oba smera, a radnici očekuju od premijerke "pisane garancije" za svoje zahteve. Daju nam 200 evra po godini staža, to nije normalno - ne možemo da odemo sa 2000 evra za deset godina staža na ulicu, kaže Zoran Miljković iz pregovaračkog tima Fijata, navodeći da pojedini "zna se koji mediji spinuju" ono što je rekao i da prenose - da traže 2.000 po godini staža, što je laž. On navodi da nikakav poziv sa sastanak u pola 5h nisu dobili, da u Vladi imaju njihove telefone, ali da ih niko nije pozvao. Poručili su da sada čekaju predsednika Srbije i da se, ako treba, i noćiti na Gazeli.

17:55

Miljković i Đorđević idu kod Vučićevog šefa kabineta

kako javlja reporter N1, došlo je do promene plana. Prema poslednjim informacijama, Miljković i Đorđević idu uskoro kod Vučićevog šefa kabineta da dobiju papir i garancije.

17:52

Vučić pristao na sastanak s delegacijom radnika Fijata

Zoran Miljković, šef pregovaračkog tima Fijata, rekao da su dobili ponudu iz Vučićevog kabineta da ujutro u subotu u 9h izaberu delegaciju i da sednu direktno sa predsednikom da razgovaraju, i da dobiju pisane garancije kada sklope dogovor.

"…Ali da se mi sad povučemo momentalno“, rekao okupljenima. Na to su radnici Fijata reagovali negodujući, navodeći da su spremni da ostanu i dalje na Gazeli.

Javna poruka šefu kabineta predsednika: Radnici Fijata ne odustaju

Radnici Fijata još su na blokadi autoputa. Oni su uputili javnu poruku šefu kabineta predsednika Srbije da su još tu i da ne odustaju od protesta. Kažu da se ne razilaze uskoro, javlja reporter N1.

16:07

Radnik Fijata: Od predsednika sve zavisi, niko nema sluha za nas jer nismo politički podobni

Đorđe Mijailović, radnik Fijata koji učestvuje u blokadi autoputa u Beogradu, podseća za N1 da su radnici te fabrike interni štrajk, da su zabrinuti za radna mesta poslednjih šest godina, ali da niko nije imao sluha za njih jer, kako navodi "verovatno nisu podobni".

 "Politika je u pitanju verovatno. A mi smo došli ovde nerado, niko od nas nije došao što voli, morali smo, niko nema sluha za nas", rekao je Mijailović.

 On je izrazio nezadovoljstvo pošto se u pojedinim medijima plasira neistina da traže 2.000 evra po godini staža. "Stojimo tri sata i niko nas ništa ne pita", rekao je on i dodao da su radnici odlučni u tome da zanoće na autoputu i da je predsednik jedina adresa za njihove probleme.

 "Ovde se čeka samo da se aminuje sve od jednog čoveka - od predsenika. A premijerka svaki dan već mesec dana priča istu priču - ponavlja obno što nam je ponuđeno 200 evra po godini staža", rekao je Mijailović.

 Za predsednika, kako navodi, postoji mišljenje da može da reši sve, da se sve "dešava oko predsednika i njegovog mišljenja".

 On je istakao i da niko ne govori o incidentu, da konstantno neko pokušava da prođe kroz blokadu. "Pre pola sata bila je ovde tuča, video sam svojim očima, ali ne mogu da prepoznam ko je koga udario", kaže.

 Mijailović je rekao da su, kada je izašla vest da je Fijat dobio od države podsticaj od 148 miliona evra, svi radnici odahnuli i mislili da je to konkretna stvar i da će izdržati još godinu dve. "Međutim, poslednjih pet dana - hladan tuš - svi na ulicu", rekao je radnik.

15:58

Anđić: Ako treba - noćimo na Gazeli, ne pomeramo se dok nas Vučić ne pozove

Potpredsednik sindikata Nezavisnost Igor Anđić rekao je za N1 da će radnici Fijata, ako bude potrebno, i da prenoće na Gazeli.

"Ne pomeramo se dok nas predsednik Aleksandar Vučić ne pozove, reši problem, udari pečat da znamo šta i kako, a ne ovaj cirkus, igramo se gluvih telefona", rekao je Anđić.

15:55

Bogdanović: Uslovi u Slovačkoj katastrofalni, bio sam tri meseca

Nemanja Bogdanović iz Fijata rekao je za N1 da je radio tri meseca u Slovačkoj.

 "Uslovi su katastrofalni, kada dođete u stadijum da ne možete vodu da popijete, onda je jasno. Smeštaj je katastrofalan - šestoro smo u sobi, jedno kupatilo koje koristimo, a kad krenemo u prvu smenu, moramo da ustanemo u 4h, da bi stigli svi da se spremimo za prvu smenu", naveo je.

15:41

Pušten kamion s lekovima

Demonstranti su pustili jedan kamion sa lekovima.

Miljković: Nismo dobili poziv za sastanak u pola pet, neki mediji spinuju o 2000 evra

Zoran Miljković, šef pregovaračkog tima Fijata, je rekao za N1 da je "čista laž da su dobili poziv (od premijerke) u pola 5 što prenose pijedini, zna se koji mediji".

 "I to što spinuju 2000 evra (da sada navodno traže umesto 1000 evra, 2000 evra po godini staža, prim. aut), ja sam rekao da oni nama za deset godina radnog staža nude 2000 evra, što znači 200 evra po godini staža. Da li je normalno da mi ukupno za deset godina dobijemo 2.000 evra i da idemo na ulicu", upitao je Miljković.

 Juče smo zvali premierku sinoć da se sretnemo ili sinoć ili jutros, da ne bi došli do ovog, nisu hteli da pregovaraju sa nama - jer nam nisu dali pisane garancije niti hoće da daju pisane garancije za ono što su rekli pre dve nedelje, naveo je.

 Ako nas danas ne prime, to znači da su nas pustili niz vodu, ocenjuje.

14:24

Gužva na Brankovom mostu, u smeru ka Starom Gradu

Radnici Fijata blokirali su autoput kod centra Sava u Beogradu, a saobraćaj je nešto frekventniji na Brankovom mostu - stvorene su gužve u smeru ka Starom gradu.

 Na Autokomandi je standardna gužva na mostu, dok na Trgu Nikole Pašića nema pojačanog saobraćaja, vidi se na Naksi kamerama. U smeru ka Novom Beogradu nema gužve.

 

Vlada Srbije: Radnici odbili razgovor sa premijerkom Brnabić

Radnici i sindikati Fijata su odbili predlog premijerke da danas dođu na razgovore u Vladu Srbije u 16.30 sati i umesto toga blokiraju Gazelu, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

"Sami su ustali od stola i prekinuli pregovore sa Vladom, a danas su duplirali zahteve i traže 2. 000 evra otpremnine po godini radnog staža", rekli su u Nemanjinoj 11.

Aleksić za Nova.rs: Muka naterala radnike da budu na ulici

Podršku Fijatovim radnicima pružio je i Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke i budući narodni poslanik.

"Došao sam na Gazelu kao narodni poslanik na poziv nekoliko radnika Fijata, kako bih im pružio podršku. Njih je muka naterala da se danas nađu ovde na ulici i da blokiraju put. Oni bi najradije da su danas na svojim radnim mestima... Moja je obaveza da zastupam prava radnika Fijata ili poljoprivrednika koji takođe najavljuje protest pošto nemamo parlament, gde drugo da građani traže svoj prava, nego na ulici", poručio je Aleksić za portal Nova.rs.

14:21

"Moramo da stavimo tačku na ovu agoniju"

"Za 15 minuta ćemo rešiti ovo sve sa Aleksandrom Vučićem, samo ako imamo volju za ovakve stvari. Mi hoćemo da radimo, a ne da 1.600 radnika dobije otkaze. Moramo da stavimo tačku na ovu agoniju. Svi će doći na tapetu kao što je bilo u Geoksu, polovina njih ne radi. Samo radnička borba nas zanima", rekao je Zoran Miljković okupljenima.

14:17

Ćuta: Beograđani, podržite radnike Fijata, „Gazela“ jedina institucija

Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnik Ekološkog ustanka i koalicije "Moramo", izjavio je da je došao da podrži protest radnika "Fijata" na auto-putu u Beogradu jer za ljude koji su radili 10 godina u svojoj fabrici, a koji su sada na ulici, mora da se nađe novac za otpremnine za one koji hoće u penziju.

"Ne može da ima novca, stotine miliona evra koje su dali strancima, investitorima, za subvencije, a radnike na ulicu“, rekao je Jovanović za N1.

On je naglasio da se ispostavilo da je "Gazela" jedina institucija u ovoj zemlji koja funkcioniše, te da "ovi ljudi imaju druga posla umesto da se na plus 35 mlate i blokiraju Gazelu".

"Srbija je postala neizdrživo mesto za život. Pozivam Beograđane da ako ništa drugo ovim ljudima donesu vodu i da se priključe", rekao je Jovanović.

14:02

Radnik Fijata: Vlada Srbije slagala sve što je obećala

Jedan od radnika u Fijatu Miloš Milutinović izjavio je za N1 da je Vlada Srbije "slagala sve što je obećala" tokom pregovora o sudbini radnika te fabrike i da su u Beograd došli da pokažu svoje nezadovoljstvo.

"Sve što su nam obećali, sve su nas slagali, da bi izašla Brnabić i rekla da smo mi krivi, da nećemo u pregovore. Neka pošalje njene i neka kažu – mi smo ispred, da ide grupa radnika da pregovara s njima", rekao je on za N1.

14:00

Motorom udario u automobil

Manji incident dogodio se kada je u koloni jedan motor udario u automobil ispred sebe i polomio plastiku kod točka.

Povređenih nije bilo, a policija je na licu mesta.

 

Biljana Stojković: Fijat je samo jedan primer strahovitog položaja radnika u Srbiji

Koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković rekla je za portal Nova.rs da je Fijat samo jedan primer, kako je navela, strahovitog položaja radnika u Srbiji.

"Jedna ponuda radnicima je da odu u Slovačku na dve godine. Upravo sam razgovarala sa jednim radnikom koji je već isprobao taj 'odličan' program za naše radnike. Njegovo iskustvo je bilo takvo da se vratio posle pet meseci bez jednog evra ušteđevine", rekla je Stojković za portal Nova.rs i dodala:

"Plata je bila 200 evra manja nego što je obećano. Bila je i 200 evra manja od radnika Pežoa u Slovačkoj, a za isti posao. Bilo je i meseca kada su dobijali manje od 400 evra. Za taj novac su plaćali smeštaj i hranu. Nisu imali kome da se požale."

13:46

Ipak se ostaje na auto-putu, planirano do 17 časova

Iako je ranije iznet predlog da se ostaje do 14.30, pa da je moguća šetnja do zgrade Vlade Srbije, kako su radnici rekli novinarima plan je da se ipak ostane na Gazeli, najverovatnije do 17 časova. 

13:41

Miljković: Od Brnabićke traže pisane garancije

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat plastik Zoran Miljković izjavio je agenciji Beta da okupljeni kod Sava centra čekaju premijerku Anu Brnabić, od koje traže pisane garancije da će biti ispunjeni njihovi zahtevi.

Miljković je rekao da je premijerka upoznata sa svim što radnici traže ali da je u utorak odbila da im pruži pisane garancije.

On je uputio izvinjenje građanima Beograda zbog problema u saobraćaju i istakao da su radnici Fijata bili primorani na takav protest.

13:39

"Neka šalju svoju decu na rad u Slovačku"

Jedan od radnika pozvao je javno predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pozove radnike Fijata i da reši problem radnih ljudi.

"Neka dođe i ispuni naše zahteve. Hoćemo posao, hoćemo da radimo u našoj firmi", rekao je on i dodao:

"Oni neka šalju svoju decu na rad u Slovačku."

13:31

"Tu smo do rešenja problema"

Okupljenima na blokadi su se megafonom obratili radnici.

"Ima nas još više u Kragujevcu, mnogi nisu uspeli danas da dođu. Borba se nastavlja, tek je počela", istaknuto je na protestu.

Jedan od radnika je na kraju obraćanja poručio "da su tu do rešenja problema".

Okupljeni na blokadi duvaju u pištaljke i trube i uzvikuju "izdaja, izdaja".

13:12

Na blokadama i predstavnici koalicije MORAMO

Podršku radnicima Fijata na blokadi auto-put došli su da podrže i predstavnici koalicije MORAMO. Kod Sava centra je predsednička kandidatkinja ove koalicije i koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković, kao i Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Đorđe Miketić i Dobrica Veselinovića.

13:09

Blokiran auto-put kroz Beograd

Radnici su upravo blokirali auto-put kod Sava centra i to u oba smera.

13:05

Radnici stigli do Sava centra

Više stotina radnika Fijata upravo je stiglo kod Sava centra gde planiraju blokadu Gazele. Okupljeni nose zastave, pištaljke i plastične trube.

12:08

Radnici stigli do Smedereva, nastavljaju ka Beogradu

Nekoliko stotina radnika Fijata stigli su do Smedereva i nastavljaju put ka Beogradu. Radnici su krenuli sa osam autobusa, kao i privatnim automobilima.

11:40

"Štrajk zaposlenih u Fijatu preti da postane ozbiljna radnička pobuna"

U protestima radnika Fijata, ovome što se ovih dana, i danas, dešava i što preti da poprimi formu radničke pobune, ima nečeg novog na radničkoj strani. Uočljiva je odlučnost radnika, barem do sada, vidljive su neke forme radničkog samoorganiovanja, a takođe je uočljivo izostajanje u nas uobičajenih međusidikalnih sukoba, ocenio je za Danas siociolog i istraživač Srećko Mihailović.

11:09

Za Beograd krenulo osam umesto deset autobusa

Predstavnik radnika Fijata Igor Anđić rekao je za portal Nova.rs da je umesto planiranih 10 autobusa stiglo ukupno osam, zbog čega je deo radnika krenuo kolima ka Beogradu. 

"Premijerka je ostala pri svojim stavovima, još uvek nam ništa ne nudi. Definitivno dolazimo u Beograd, iako smo probali da nađemo konstruktivno rešenje da ne trpe Beograđani. Mi smo običan narod, nismo političari i rešeni smo da to mesto koje budemo danas blokirali držimo do večeras. A što se njih tiče, neka rade šta žele. Nek pošalju tenkove na nas, nek nas pogaze kao i Kini i gotovo", kazao je Anđić za portal Nova.rs.

(Nova.rs)