Početna strana > Hronika > Beograd: Protest policijskog, vojnog sindikata i građana ispred zgrade Predsedništva pod motom “Vratite nam državu”; Stefanović i Vulin da podnesu ostavku, "jer nisu dostojni funkcije koju obavljaju"
Hronika

Beograd: Protest policijskog, vojnog sindikata i građana ispred zgrade Predsedništva pod motom “Vratite nam državu”; Stefanović i Vulin da podnesu ostavku, "jer nisu dostojni funkcije koju obavljaju"

PDF Štampa El. pošta
subota, 07. oktobar 2017.

U Beogradu se od 14 časova ispred zgrade Predsedništva Republike Srbije okupilo oko hiljadu pripadnika Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije, kao i građana kako bi održali protest čiji je moto “Vratite nam državu”.

Protest podržavaju udruženja ratnih veterana Srbije, građanske inicijative i pokreti, studenti, zaposleni u poštama, javnim komunalnim preduzećima, prosvetari, rudari, seljaci, radnici... Protest je počeo oko 14 časova ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu.

Okupljeni su blokirali deo Ulice srpskih vladara Saobraćaj je obustavljen od Terazija do Ulice kneza Miloša, a učesnici protesta nosili su državne i sindikalne zastave. Na ulici je bio i kamion sa ozvučenjem sa koga su se obratili organizatori skupa.

Skup obezbeđuje redarska služba a nema vidljivog prisustva uniformisane policije. Protest je podržalo više udruženja i građanskih inicijativa i pokreta, kao i sindikalnih i organizacija studenta.

"Ja sam išao u ozbiljnu policijsku školu, a nisam se školovao na severnoj tribini bilo kog stadiona. Vrši se pritisak na časne ljude u vojsci i policiji i sve koji se usude da kritikuju kriminal i zloupotrebe. Kada smo mali i slabi, što nas se onda plašite, izmišljate radnu obavezu i pretite onima koji žele da dođu na ovaj protest? Treba smeniti ministre Vulina i Stefanovića jer nisu dostojni funkcije koju obavljaju. Zašto nas ovde nije dočekao Aleksandar Vučić, da i nama pokaže zgradu predsedništva, kao svojim omladincima i aktivistima, pre par meseci?", rekao je predsednik Policijskog sindikata Veljko Mijailović. 

"U ovoj zgradi predsednika Republike sede ljudi koji se ne brinu o narodu. Ako nam ne vrate državu opet ćemo doći da se u skladu sa zakonom obračunamo sa vama", kazao je on.

 

"Naš ministar i ne zna šta je vojska, jer je iz nje dezertirao. Više gubitaka nam je nanela ova vlast, nego neprijatelji. U ovoj zgradi ne sedi naš predsednik, jer da sedi izašao bi da nam se obrati.", kazao je Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata.

Demonstranti nose zastave dva sindikata koji organizuju protest, ali i samostalnog sindikata Poštanskih radnika, a tu je i zastava sa oznakom "Ne davimo Beograd", kao i više transparenata. Na jednom od transparenata piše: "Vladu nije briga za siromašne".

Nakon završetka zvaničnog dela, odnosno obraćanja predstavnika vojnog i policijskog sindikata pristunima, počela je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

Dva reprezentatvna sindikata policije i vojske su ranije ocenili da su "apsolutno svi" nosioci vlasti u Srbiji "zloupotrebili javne funkcije zarad lične koristi i koristi njihove kvazielitističke grupacije".

“Okuplja nas borba za državom prava, pravde i demokratskih institucija; zaustavljanje privatizacije javnih resursa; socijalna sigurnost, besplatno školstvo i besplatno zdravstvo i zakonom garantovana apsolutna sloboda javne reči. Poruka protesta je – Vratite nam državu”, kaže se u proglasu ovog protesta.

“Srbija je postala talac u rukama onih kojima je narod, iskonski suveren državotvornosti, poverio vršenje vlasti zarad koristi građana. Međutim, apsolutno svi nosioci vlasti su zloupotrebili javne funkcije zarad lične koristi i koristi njihove kvazielitističke grupacije. Za to vreme građani su obespravljeni, demoralisani, izvršen je pokušaj socijalne, finansijske i duhovne getoizacije. Niko nema pravo da obesmišljava postojanje čoveka u Srbiji ma kako se on zvao.”

“5. oktobar je propušten dan. 6. oktobar je propuštena decenija. Ne smemo propustiti 7. oktobar jer on ne pripada samo nama već i našoj deci”, poručuju organizatori.

(Agencije - NSPM)