Početna strana > Hronika > Beograd: Protest mlekara ispred Ministarstva poljoprivrede, prosuli mleko iz Poljske niz Nemanjinu ulicu, domaće mleko poklanjali Beograđanima. Poljoprivrednici zahtevaju da se utvrdi minimalna, zaštitna cena mleka
Hronika

Beograd: Protest mlekara ispred Ministarstva poljoprivrede, prosuli mleko iz Poljske niz Nemanjinu ulicu, domaće mleko poklanjali Beograđanima. Poljoprivrednici zahtevaju da se utvrdi minimalna, zaštitna cena mleka

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. februar 2023.

Proizvođači mleka iz Srbije okupili su se na protestu ispred Ministarstva poljoprivrede sa zahtevom da se povećaju premije za mleko, regres na krave, smanji uvoz mleka i mlečnih proizvoda, dozvoli izvoz i utvrdi minimalna, zaštitna cena mleka. Oni su jednosatni protest završili prosipanjem uvoznog poljskog mleka niz Nemanjinu ulicu, a svoje mleko ponudili su da poklone Beograđanima. Saobraćaj u Nemanjinoj ulici je trenutno zaustavljen.

Seljaci su za Betu rekli da su više puta dobijali obećanja od predstavnika vlasti da će im biti ispunjeni neki od zahteva, ali da više nikome ne veruju dok ne vide da je obećano realizovano.

Vlasnik farme krava kod Pančeva Dejan Trajković rekao je za Betu da ih lokalna policija od jutros zove i pita ko ide i gde.

„Ne verujemo Vučiću (Aleksandar, presednik Srbije) i nikom dok ne vidimo da se obećanja realizuju. Teško je razumeti da Vučić u sred sednice Skupštine najavi da se razmatra povećanje premija za mleko“, rekao je Trajković.

Poljoprivrednici su ispred minstarstva izložili mleko u flašama i tetrapaku i umrlicu o smrti tog dela vlasti. Skup obezbeđuje više desetina policajaca.

Predsednik Srbije je u četvrtak uveče rekao da razgovara sa premijerkom Anom Brnabić da se povećaju premije za mleko i da će za „sedam-osam dana obradovati poljoprivrednike“.

Seljaci, kako je rekao Trajković, traže da se premija poveća sa deset dinara po litru na 20 dinara, subvencije po kravi sa 25.000 dinara na 40.000, utvrdi minimalna cena za otkup mleka kako mlekare ne bi ucenjivale seljake u ruralnim krajevima gde nema više od jedne mlekare, pa ne mogu da biraju otkupljivača.

Ttrajković je rekao da su to mere za gašenje požara i da tek posle toga treba raditi na rešavanju problema u proizvodnji mleka.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner