Početna strana > Hronika > Beograd: Sastanak lidera opozicije u zgradi opštine Stari grad; Janko Veselinović: Ako se zahtevi za fer izbore ne ispune do sredine septembra, donećemo odluku o bojkotu
Hronika

Beograd: Sastanak lidera opozicije u zgradi opštine Stari grad; Janko Veselinović: Ako se zahtevi za fer izbore ne ispune do sredine septembra, donećemo odluku o bojkotu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. avgust 2019.

Poziv na sastanak usledio je nakon najave lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da će napustiti dijalog sa vlastima o izbornim uslovima, koji je počeo 30. jula okruglim stolom u organizaciji nevladine Fondacije za otvoreno društvo, ukoliko ne budu otvoreni za javnost.

Prema saznanjima agencije FoNet, na sastanak su pozvani su i oni koji su u međuvremenu odlučili da se vrate u Narodnu skupštinu. Pozivi su upućeni i Lokalnom frontu, Demokratskoj stranci Srbije, Mađarskom pokretu, Stranci moderne Srbije, Inicijativi Ne davimo Beograd i pokretu Dosta je bilo.

Novinarske ekipe u holu zgrade, dvadesetak minuta pre vremena za kada je sastanak zakazan, dočekao je predsednik opštine Stari grad i član Predsedništva Stranke slobode i pravde Marko Bastać. On nije imao informacije da li će se neko iz opozicije obraćati novinarima, niti je sa predstavnicima medija podelio detalje o sastanku, uz objašnjenje da je on tu samo u svojstvu domaćina.

U opštinu Stari grad prva je pristigla Marinika Tepić, potpredsednica SSP-a, a potom i Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije. Na zakazani okrugli sto je došla i Hana Adrović iz pokreta Dosta je bilo i Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stratnke. Novu stranku predstavljao je  Aris Movesijan, a lideri Dveri i Demokratske stranke, Boško Obradović i Zoran Lutovac zajedno su stigli na sastanak.

Lide Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u opštinu Stari grad došao je u društvu Dušana Petrovića, predsednika Zajedno za Srbiju i Janka Veselinovića, prvog čoveka Pokreta za preokret. Malo kasnije  pristigao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Narodnu stranku na okruglom stolu predstavljao je Zdravko Ponoš.

Među poslednjima na sastanak su stigli Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kao i Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalno fronta.

Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnici Pokreta slobodnih građana, udruženja „1 od 5 miliona“ i Demokratske stranke Srbije.

Medijima je bilo dozvoljeno da zabeleže početak sastanka, koji se održavao u sali na prvom spratu pomenute opštine. Novinarima se obratio Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, koji je konstatovao da su se sve stranke kojima je upućen poziv istom odazvale. On ja istakao da organizatori nisu želeli da kriju da će sastanak biti održan, kao što to neće činiti ni ubuduće, jer smatraju da javnost treba da zna za razgovore.

– Tema današnjeg sastanka jeste pre svega realizacija Sporazuma sa narodom i zahteva opozicije iz decembra meseca prošle godine, koji su potpisale većina ovde prisutnih stranaka – kazao je Veselinović.

On je najavio da će se po završetku sastanka, neko od opozicionih predstavnika obratiti novinarima.

Veselinović: Bojkot ako se zahtevi za fer izbore ne ispune do sredine septembra

Vlast do danas nije učinila ništa na ispunjenju zahteva opozicije za slobodne i poštene izbore, koji su usvojeni još u decembru mesecu, i biće jedina odgovorna ukoliko bude bojkota, saoptšio je Janko Veselinović nakon sastanka lidera opozicije. Ukoliko zahtevi ne budu usvojeni do polovine septembra, opozicija će doneti odluku o bojkotu izbora.

Veselinović je, nakon sastanka lidera opozicije u zgradi opštine Stari grad, novinarima saopštio da su se svi učesnici sastanka saglasili da u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da mediji nisu slobodni.

"Ostalo je veoma malo vremena da se ti uslovi ispune. Vlast će biti odgovorna ukoliko ne bude izbora, odnosno bude izbora koji to nisu", poručio je Veselinović.

Kazao je da nema "apsolutno nikakvih" pomaka od zahteva opozicije za poštene i slobodne izbore i slobodne medije, koji su usvojeni još u decembru.

"Kada su u pitanju razgovori koji se trenutno vode, konstatovali smo da je to okrugli sto, da smo prisustvovali tim razgovorima kao okruglom stolu, i da ćemo prisustvovati i ubuduće svakom razgovoru na kojem bi moglo da dođe do pomaka u ispunjavanju uslova za slobodne i fer izbore. Zasad ga nema", konstatovao je on.

Rekao je da bi naredni okrugli sto vlasti i opozicije trebalo da se održi u petak ili u subotu, nakon čega će se lideri opozicije ponovo sastati kako bi videli mogu li ti razgovori "iznedriti neku konstruktivnost".

"Minimalan rok za sprovođenje zaključaka za slobodene i poštene izbore je šest do devet meseci. Već smo probili rok od devet meseci i opasno se približavamo roku od šest meseci - to je septembar mesec, a do septembra je ostalo jako malo vremena", podsetio je on.

Upitan koji je konačan rok za donošenje odluke o bojkotu izbora, Veselinović je rekao da je to druga polovina septembra.

Vlastima je poručio da ne pomišlja da ih zamajava "nekim kobajagi razgovorima" i istako je da će opozicija iscrpeti sve mogućnosti da se dođe do slobodnih izbora, a to su i razgovori i dalje učešće na protestima "1 od 5 miliona".

Osim predstavnika stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, sastank u oštini Stari grad prisustvovali su i Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka Srbije, Nova stranka, Socijaldemokratska stranka, Lokalni front, Ne davimo Beograd, Stranka moderne Srbije, predstavnici pokreta "Jedan od pet miliona", Zajednica vojvođanskih Mađara i Građanska platforma. 

(N1, Danas)