Početna strana > Hronika > Beograd: Više hiljada građana na Spasovdanskoj litiji, na čelu kolone mošti Svetog vladike Nikolaja Vvelimirovića
Hronika

Beograd: Više hiljada građana na Spasovdanskoj litiji, na čelu kolone mošti Svetog vladike Nikolaja Vvelimirovića

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. maj 2023.

Beograd obeležava slavu – Spasovdan. Spasovdanska litija, na čijem čelu je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom SPC, prolazi centralnim gradskim ulicama. Patrijarh služio pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Patrijarh služi pomen stradalima u masovnim ubistvima

Patrijarh služi pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Spasovdanska litija krenula je od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i građana koji su se, uprkos kiši, okupili u velikom broju. Verni narod u dugoj koloni hoda iza moštiju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića koje su za ovu priliku donete iz manastira Lelić.

Predviđeno je da Spasovdanska litija zastane na uglu Ulica kralja Milana i kralja Milutina, gde će patrijarh Porfirije služiti pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Krenula Spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve

Spasovdanska litija krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i građana.

Programom je predviđeno da litija zastane na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Litija predvođena ćivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se vernom narodu. 

Građani se okupljaju ispred Vaznesenjske crkve

Ispred Vaznesenjske crkve u Beogradu okupili su se građani kako bi učestvovali u Spasovdanskoj litiji koja će krenuti od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save.

Došli su i pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije, a na litiji će učestovati i komunalna milicija.

Litija počinje u 19h, a saobraćaj u Ulici kneza Miloša trenutno funkcioniše normalno, dok je obustavljen u Ulici admirala Geprata.

Ruta litije biće od Vaznesenjske crkve, preko Ulice kneza Miloša do “Londona”, pa preko Cvetnog trga i Slavije do platoa ispred Hrama svetog Save, gde će biti moleban i celivanje moštiju vladike Nikolaja.

Usput će na Cvetnom trgu biti održan pomen za stradale u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

SPC: Uputstvo vernom narodu koji učestvuje u Spasovdanskoj litiji

Srpska pravoslavna crkva poziva sve one koji žele da na praznik Vaznesenja Gospodnjeg učestvuju u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu od Terazija do raskrsnice sa Ulicom kneza Miloša, gde će dobiti i uputstva organizatora.

Iz Srpske pravoslavne crkve navode da je predviđeno da Spasovdanska litija krene u 19 časova, zastane na uglu Ulica kralja Milana i kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Procesija će biti predvođena kivotom sa moštima Svetog vladike Nikolaja

Dodaje se da će procesija, sa kivotom Svetog Nikolaja Srpskog, preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se vernom narodu.

"S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima!", poručili su iz Srpske pravoslavne crkve.

Mošti Svetog Nikolaja Srpskog stigle su juče u poslepodnevnim časovima u Beograd, u Hram vaznesenja Gospodnjeg gde je, u prisustvu patrijarha Porfirija, počelo praznično bdenije sa služenjem molebna.

Mošti sveca biće od večeras u Hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja.

Vikar patrijarha, vladika Petar Toplički, objasnio je u razgovoru za RTS zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.

“Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu“, rekao je vikar patrijarha.

(Sputnjik, N1, RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner