Početna strana > Hronika > Beograd: Otkrivena spomen-ploča ruskim lekarima za pomoć Srbima u ratovima 1912-1917.
Hronika

Beograd: Otkrivena spomen-ploča ruskim lekarima za pomoć Srbima u ratovima 1912-1917.

PDF Štampa El. pošta
subota, 24. septembar 2011.

BEOGRAD – Predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović i ruski ambasador Aleksandar Konuzin otkrili su danas u Beogradu spomen-ploču ruskim lekarima i milosrdnim sestrama koji su pomagali srpski narod u ratovima 1912-1917. godine.

Spomen-ploča otkrivena je na zgradi Srpskog lekarskog društva u Ulici DŽordža Vašingtona, posle intoniranja himni Rusije i Srbije u izvođenju hora i orkestra tog udruženja.

Konuzin je podsetio da prošlo 100 godine od početka Prvog balkanskog rata i dolaska ruskih lekarskih misija u Srbiju. Ruski narod nastavio je da pruža pomoć srpskom i u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, kazao je ambasador Konuzin.

On je podsetio da je ruski Odred slovenskog dobrotvornog društva bio prvi strani odred koji je pristigao u pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu u septembru 1914. godine.

Konuzin je izrazio zadovoljstvo što „naši pravoslavni prijatelji” nisu zaboravili na pomoć koja im je pružena pre 100 godina i podsetio da je Rusija i tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine imala u Nišu bolnicu u koju su primani ranjenici sa Kosova.

Ministar zdravlja Zoran Stanković izvinio se ruskom ambasadoru u ime države i naroda što je bilo potrebno da prođe 100 godina da bi se neko setio da oda počast i izrazi zahvalnost ruskim lekarima i medicinskim sestrama koji su dolazili u Srbiju da pomognu.

Stanković je rekao da je prošlo više od 100 godina od kako su ruski lekari i medicinske sestre zbrinuli prvih 4.567 bolesnika u Srbiji i izveli više od 500 hirurških intervencija.

Predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović podsetio je na dugu istoriju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije i naglasio da je dužnost Srbije da čuva uspomenu na ruske lekare, medicinske sestre, heroje i humaniste „koji su nam pomagali u najtežim vremenima”.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner