Početna strana > Hronika > Beograd: Kao posledica dolaska velikog broja ruskih državljana u prestonicu, udvostručena potražnja i za poslovnim prostorom, a cena zakupa povećana, pa je firmama sve teže do koncelrija
Hronika

Beograd: Kao posledica dolaska velikog broja ruskih državljana u prestonicu, udvostručena potražnja i za poslovnim prostorom, a cena zakupa povećana, pa je firmama sve teže do koncelrija

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. decembar 2022.

Ogromna potražnja za nekretninama u Beogradu, prelila se i na tržište poslovnog prostora. U Beogradu je danas teško naći slobodnu kancelariju, čak i po astronomskim cenama. Dolazak stranaca, pre svega Rusa i Ukrajinaca, među kojima ima i onih čije kompanije sele biznise u Srbiju, doprineo je da u Beogradu firme sve teže pronalaze kvadrat za zakup.

Srđan Teofilović iz CBS Internešnela kaže da su ove godine posebno impresivni rezultati ostvareni u sektoru kancelarijskog prostora, gde je tražnja povećana dva puta, kao i da postoji pozitivan trend i na strani ponude. Kako navodi, u Beogradu ima oko milion i sto hiljada kvadrata poslovnog prostora, dok se očekuje uvećanje površina za oko 20 odsto, jer je u različitim fazama izgradnje još oko 200.000 kvadrata.

Svega 3 odsto od ukupno izgrađenih kvadrata trenutno neizdato i prazno

"Na strani tražnje imamo izuzetan porast aktivnosti. Godinama unazad je prosečno bilo potražnje za oko 100.000 kvadrata godišnje, dok je u 2022. godini samo za prva tri kvartala tražnja 170.000 kvadrata, tako da je za očekivati da na kraju ove godine ona bude i 200.000 kvadrata, dakle duplo u odnosu na prethodne godine. To se odrazilo i na stopu slobodnog poslovnog prostora, pa je svega 3 odsto od ukupno izgrađenih kvadrata trenutno neizdato i prazno. Uopšte nije lako našim kolegama da pronađu adekvatan poslovni prostor firmama i kompanijama koje ga traže u Beogradu", objašnjava Teofilović.

On napominje da je tržnja najviše genetisana Aj-Ti sektorom i sektorom pružanja poslovnih usluga kompanijama i klijentima širom sveta gde se Beograd isprofilisao kao jedan od značajnih centara. On kaže i da ne postoji interesovanje samo za nove i moderne poslovne objekte na Novom Beogradu, već da se sve više traže i stariji objekti u centru grada kojima je potrebna adaptacija.

Kako kaže, najmanje je razvijen segment industrijskih nekretnina, logističkih centara i fabrika, ali smatra da i taj deo ima potencijal, jer polako dolaze svetski igrači, pa se očekuje da Beograd u budućnosti i tu zauzme dobre pozicije u regionu.

"Tržište nekretnina je veoma likvidno. Ukoliko neko želi da uloži u investicione nekretnine ne mora da brine da li će moći da izađe iz te investicije ukoliko poželi jer je tražnja velika“, istakao je on na predavanju koje je održao na Srpskim danima osiguranja.

Kvadrat od 10 do 70 evra mesečno

Svaka druga firma koja se registruje u Agenciji za privredne registre je iz inostranstva

U Klasteru nekretnina kažu za Euronjuz Srbija da se prostor po kvadratu iznajmljuje za od 10 do 70 evra, dok kvadrat za kupovinu košta od 2.000 do 7.000 evra. Napominju da dolazak Rusa i Ukrajinaca podiže cenu zakupa, koja je i inače bila visoka i pre rata u Ukrajini.

"Utiče dolazak velikog broja Rusa i Ukrajinaca, jer je praktično svaka druga firma koja se registruje u Agenciji za privredne registre iz inostranstva. To je je ubrzalo taj proces i malo je pomutilo vodu. Oni su pre svega u sektoru najma, ne kupuju ovde zbog procedure i zbog nade da će ovde ostati relativno kratko, tri meseca, šest meseci ili godinu dana. Zbog toga se u prometu njihov dolazak manje oseća, ali u zakupu ima dosta uticaja", kaže Milić Đoković.

U Klasteru nekretnina ističu i da se gradi mnogo novog poslovnog prostora, ali da i to što se gradi ne može da nadomesti potražnju, pa mnogi svoje firme i dalje registruju po stanovima i kućama.

Poslovni prostor od oko 200 kvadrata izdaje se za 4.000 do 5.000 evra

Prema podacima iz izveštaja Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), u prva tri kvartala ove godine prodato je 2.545 poslovnih prostora što je oko 170 više u odnosu na isti period prošle godine, ali i čak 850 više u odnosu na 2018. godinu. U oglasima u Beogradu trenutna ponuda nije naročito bogata, a poslovni prostor od oko 200 kvadrata izdaje se za 4.000 do 5.000 evra.

Malim firmama preskupo, pa iznajmljuju stolove

Cene radnog prostora su pre svega za male firme previsoke. Već pet godina, Aleksandra iznajmljuje sto u Novoj iskri, jednom od prvih kovorking prostora u Beogradu. Ona svoj posao radi na daljinu, pa je kovorking dobra zamena za kancelariju u firmi. Zbog pristupačnosti i cele firme ovde iznajmljuju prostor za rad. Interesovanje je veliko pa postoje i liste čekanja.

"Mogu da biram gde želim da radim, ne moram ni da budem u Srbiji, u Beogradu i kad god putujem biram kovorking. Radila sam dugo i od kuće i nekako to jeste neka vrsta slobode i možda na neki način i uštede vremena, ali meni je kovorking neki osećaj da ja ustanem ujutro da se spremim da odem u kancelariju čak i ako nije moja firma nego kovorking to mi baš mnogo znači", kaže Aleksandra Sokolović.

U kovorkong prostorima svako ko želi može da iznajmi sto za do 80 evra mesečno

U ovakvim prostorima, svako ko želi može da iznajmi sto, ovde to košta do 180 evra mesečno. Za to se dobija prostor za rad i njegovo održavanje, monitor, korišćenje sala za sastanke, kantine.

"Zaista vidimo da su i male firme, neki startapovi, ali i neke koje imaju 20 i više zaposlenih, pa imaju taj neki način rimout rada da su primetili da im to izgleda zaista odgovora i oni su ovde možda godinu dana ili malo duže", prča Luna Jović iz Nove iskre.

A one firme koje ne žele da čekaju na red za ovakav prostor ili im poslovanje ne omogućava ovakav rad, ipak moraju da iznajme konvencionalne kancelarije ili da pošalju zaposlene da rade od kuće, što se takođe dešava, zbog sve skupljeg zakupa.

(Euronjuz Srbija)