Početna strana > Hronika > Benjamin Netanjahu: Izrael će pažljivo proučiti mogućnost snabdevanja Ukrajine odbrambenim oružjem. Nismo zainteresovani za vojnu konfrontaciju sa Rusijom u Siriji
Hronika

Benjamin Netanjahu: Izrael će pažljivo proučiti mogućnost snabdevanja Ukrajine odbrambenim oružjem. Nismo zainteresovani za vojnu konfrontaciju sa Rusijom u Siriji

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 05. februar 2023.

Izrael će pažljivo proučiti mogućnost snabdevanja Ukrajine odbrambenim oružjem, rekao je izraelski premijer.

Izrael će pažljivo proučiti mogućnost snabdevanja Ukrajine odbrambenim oružjem, uključujući sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Dodao je da njegova zemlja ne želi konfrontaciju sa Rusijom u Siriji.

„Ispitaću to. Ali proceniću to na najbolji način koji mogu“, rekao je Netanijahu za francuski novinski kanal LCI. On je naveo da će Izrael to pitanje ispitati „u svetlu našeg nacionalnog interesa“.

On je objasnio da izraelski i ruski ratni avioni „lete na neposrednoj udaljenosti nad nebom Sirije“.

„Nismo zainteresovani za vojnu konfrontaciju između Izraela i Rusije. Mislim da to neće služiti nikakvoj svrsi. Do sada smo to izbegavali.“

Izraelsko vazduhoplovstvo koristi sirijski vazdušni prostor da „uništi iranske vojne pozicije koje su uperene protiv nas“, rekao je Netanijahu.

„Tako da imamo stav koji, možda, druge zemlje nemaju. Ali mi podržavamo Ukrajinu na mnogo drugih načina.“

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Izrael do sada nije slao oružje u Ukrajinu i Kijevu je isporučio samo zaštitnu opremu, kao što su gas maske, pancire i šlemove. Zemlja je takođe obezbedila humanitarnu pomoć, uključujući oklopna vozila hitne pomoći. Izrael takođe nije uveo sankcije Rusiji.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovila je ove nedelje da će priliv stranog oružja samo eskalirati sukob.

„Mi ćemo ovo oružje posmatrati kao legitimne mete za ruske oružane snage“, rekla je ona.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner