Početna strana > Hronika > Benjamin Netanijahu reagovao na izjavu DŽozefa Bajdena: Izrael donosi sopstvene odluke, a ne odluke zasnovane na pritiscima iz inostranstva
Hronika

Benjamin Netanijahu reagovao na izjavu DŽozefa Bajdena: Izrael donosi sopstvene odluke, a ne odluke zasnovane na pritiscima iz inostranstva

PDF Štampa El. pošta
sreda, 29. mart 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ljutito je danas odreagovao na apel američkog predsednika DŽozefa Bajdena, koji ga je pozvao da odustane od svojih kontroverznih planova reforme pravosuđa. "Oni ne mogu da nastave ovim putem", rekao je Bajden u razgovoru sa novinarima, što je izazvalo reakciju izraelskog premijera na Tviteru, gde je poručio da ce Izrael donositi sopstvene odluke, "a ne odluke zasnovane na pritiscima iz inostranstva".

Razmena poruka na relaciji Bajden-Netanijahu usledila je nakon ovonedeljnih masovnih protesta koji su doveli do zastoja u Izraelu, a vladu primorali da privremeno obustavi proces reforme pravosuđa.

Protesti u Izraelu su intenzivirani od Netanijahuovog povratka na vlast krajem prošle godine kada je stao na na čelo nacionalističke vlade, i najavio da će ovlašćenja pravosuđa biti ograničena.

Ostvarenje planova izraelskog premijera dalo bi vladi mogućnost da preuzme potpunu kontrolu nad komitetom koji imenuje sudije, a na kraju bi i Vrhovnom sudu bila oduzeta ključna ovlašćenja, kao što je i ovlašćenje da poništi zakone koje smatra neustavnim.

(RTV)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner