Početna strana > Hronika > Bela kuća: SAD smatraju da bi uspostavljanje mira u Ukrajini u ovom trenutku bilo pogrešno - jer to nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija
Hronika

Bela kuća: SAD smatraju da bi uspostavljanje mira u Ukrajini u ovom trenutku bilo pogrešno - jer to nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. mart 2023.

Predstavnik Bele kuće DŽon Kirbi poručio je danas da Sjedinjene Američke Države smatraju da bi uspostavljanje mira u Ukrajini u ovom trenutku bilo pogrešno, jer to nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

"Prema našoj oceni, primirje u ovom trenutku bi bilo još jedan primer narušavanja Povelje UN-a od strane Rusije", izjavio je Kirbi.

Ipak, pravo pitanje je da li je ovaj diplomata svestan da je ovim javno priznao da SAD, trenutno, ne žele mir, uprkos porukama američkih medija i zvaničnika da je za produžetak sukoba kriv isključivo ruski predsednik Vladimir Putin.

Komentarišući ranije predloženi mirovni plan, koji je izložila kineska strana, Kirbi je pojasnio da bi mir značio da će Rusija zadržati pod svojom kontrolom sve oblasti koje je već zauzela, čime bi se Moskvi "zapravo dozvolilo da još više ojača svoje pozicije u Ukrajini i pregrupiše svoje snage".

"U Vašingtonu ne smatramo da bi ovo dovelo do dugotrajnog i pravednog mira", rekao je ovaj istaknuti zvaničnik, a zatim dodao da "da bi mir bio pravedan i dugo trajao on ne može biti jednostran, već mora da sadrži i stavke koje bi bile u interesu Ukrajine kako bi ga ona prihvatila".

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner