Početna strana > Hronika > Bašar al Asad: Nove američke sankcije nova faza ekonomskog rata, deo dugotrajnih napora Vašingtona da "uguši" životni standard Sirijaca
Hronika

Bašar al Asad: Nove američke sankcije nova faza ekonomskog rata, deo dugotrajnih napora Vašingtona da "uguši" životni standard Sirijaca

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. avgust 2020.

DAMASK - Sirijski predsednik Bašar al Asad ocenio je danas da nove američke sankcije znače novu fazu ekonomskog rata protiv vlade u Damasku i da predstavljaju deo dugotrajnih napora Vašingtona da "uguše" životni standard Sirijaca.

Asad je u parlamentu rekao i da je zbog sankcija SAD poznatih kao Cezarov zakon lokalna valuta pala na najniži nivo jer Sirijci zabrinuti zbog svoje ekonomske situacije kupuju dolare, prenosi Rojters.

Asad na kratko prekinuo govor u parlamentu zbog niskog pritiska

Sirijski predsednik Bašar al Asad prekinuo je govor koji je držao u Parlamentu i rekao punoj sobi poslanika da mora da "sedne na minut", pošto mu je na kratko pao pritisak.

Asad (54) je govorio pola sata kada je počeo da izgleda umorno i dvaput prekinuo govor da uzme gutljaj vode iz čaše ispred njega.

Govorio je o američkim sankcijama prema Siriji i ekonomskoj krizi u zemlji kada je rekao auditorijumu: "Pritisak mi je pao i moram da sednem na minut ako nemate ništa protiv", i onda izašao iz prostorije.

Ne zna se koliko je odsustvovao, ali kada se vratio Asad, očni lekar po profesiji, našalio se i rekao da su lekari najgori pacijenti. Poslanici su ga dočekali aplauzom.

"Nisam jeo od utorka popodne, nemam šećer ili so i ovo se dogodi", rekao je on.

Asad je govorio članovima parlamenta koji su nosili maske i bili raspoređeni sa najmanje dva metra udaljenosti jedan od drugog u velikoj sali.

U Siriji je broj infekcija koronavirusa u porastu u poslednje vreme, iako je ukupan broj zaraženih i dalje nizak sa 1.327 potvrđenih slučajeva i 53 umrla.

Ograničena mesta za testiranje i kontrola sirijske vlade nad statistikama pandemije zabrinjavaju da bi pravi broj slučajeva mogao biti mnogo viši nego što se prijavljuje.

Kancelarija predsednika ranije je saopštila da je govor prekinut "na nekoliko minuta" zbog "blagog" slučaja niskog pritiska kod predsednika posle čega je nastavio govor normalno.

Asad je govorio povodom prve sednice parlamenta posle izbora prošlog meseca. To su bili treći izbori u Siriji od kada je počeo sukob 2011.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner