Početna strana > Hronika > Bakir Izetbegović: U NATO se nalaze "elitne zemlje", BiH hoće u NATO
Hronika

Bakir Izetbegović: U NATO se nalaze "elitne zemlje", BiH hoće u NATO

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. april 2014.

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović založio se za ulazak te zemlje u NATO, navodeći da su u toj organizaciji "elitne zemlje".

"To su dobro organizovane i prosperitetne zemlje, to je faktički elitno društvo zemalja i tu BiH treba da uđe", kazao je on i naglasio da su odluke o tome donete na Predsedništvu pre 11 godina, a zatim potvrđene 2009.

On je podsetio da je uslov za ulazak u NATO uknjiženje 63 vojne lokacije, koji već četiri godine nije ispunjen. Kao "neodgovorne ljude, one koji zaustavljaju put u NATO", Izetbegović je označio "one koji žele da taj jedan promil državne imovine vežu za ostale državne resurse i da to podele na dva eniteta", misleći na političare iz Republike Srpske. 

"Do toga sasvim sigurno neće doći, nikada nećemo pristati da se podeli državna imovina na takav način...Sasvim sigurno ćemo staviti u funkciju svu državnu imovinu pa i ovu vojnu", poručio je on na konferenciji "Društveni mediji, njihov značaj za partnerske zemlje", koju u Sarajevu organizuju Ministarstvo spoljnih poslova BiH i NATO sedište u Briselu. 

On smatra i da je zastoj na putu BiH ka NATO jedan od razloga zaustavljanja i ekonomije. "Poruka da je BiH članica NATO, sigurna zemlja u koju se može investirati vodila bi intenzivnom investiranju i ulasku stranog kapitala. Zahvaljujući neodgovornim ljudima imali smo zastoj u BiH i tu stvar treba završavati u narednim mesecima", rekao je predstavnik bošnjaka u Predsedništvu BiH. 

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Ted Vajtsajd naglasio je da je NATO izabrao BiH za organizaciju ovakavog skupa jer je "primetio da postoji istinski interes za ovu temu medju njenim političarima i diplomatama". Izrazio je nadu da će konferencija pomoći da se izgrade komunikacione mreže koje će "odraziti duh Sarajeva i osećaj zajedništva u regionu", prenela je agencija Fena.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner