Početna strana > Hronika > Bajram Redžepi: Dik Marti nanosi štetu Kosovu
Hronika

Bajram Redžepi: Dik Marti nanosi štetu Kosovu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. decembar 2010.

Priština - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi ocenio je danas novode iznete u izveštaju Dika Martija kao "monstruozne i netačne" i optužio izvestioca Saveta Evrope da ima "sopstvenu agendu...da nanese štetu" Kosovu.

Redžepi je rekao da Martijev izveštaj, u kome je aktuelni kosovski premijer Hašim Tači označen kao vođa grupe koja se bavila trgovinom ljudskim organima, drogom i oružjem, ima za cilj da oslabi Kosovo pred pregovore sa Srbijom, preneo je AP.

Optužbe za trgovinu organima prvi put su se pojavile 2008. u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, u kojoj se navodi da su njeni saradnici proveravali izveštaje da su organi oko 300 Srba zatočenih u tzv. "žutoj kući" na severu Albanije prodati stranim klinikama.

U izveštaju, sačinjenom posle dve godine istrage, Marti je istakao da su "Tači i drugi članovi 'Dreničke grupe' u obaveštajnim izveštajima dosledno imenovani kao 'ključni igrači' u kosovskim strukturama organizovanog kriminala, 'nalik mafiji'".

Marti, kao izvestilac Saveta Evrope, sutra će u Parizu predstaviti izveštaj evropskim diplomatama iz 47 država članica.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner