Početna strana > Hronika > Bajden, Albeneze i Sunak: Australija će kupiti podmornice na nuklearni pogon od SAD kako bi modernizovala svoju flotu. MSP Kine: SAD, Australija i Velika Britanija nastavljaju da idu pogrešnim i opasnim putem
Hronika

Bajden, Albeneze i Sunak: Australija će kupiti podmornice na nuklearni pogon od SAD kako bi modernizovala svoju flotu. MSP Kine: SAD, Australija i Velika Britanija nastavljaju da idu pogrešnim i opasnim putem

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. mart 2023.

 Predsednik SAD DŽozef Bajden i premijeri Australije i Velike Britanije, Entoni Albeneze i Riši Sunak, najavili su da će Australija kupiti podmornice na nuklearni pogon od SAD kako bi modernizovala svoju flotu usred sve veće zabrinutosti zbog uticaja Kine u Indo-Pacifiku.

Bajden se u San Dijegu sastao sa Albanezeom i Sunakom, 18 meseci posle sklapanja nuklearnog partnerstva AUKUS. Kina tvrdi da AUKUS krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Američki predsednik je naglasio da su podmornice „na nuklearni pogon i nemaju nuklearno naoružanje“.

„Podmornice neće imati nikakvo nuklearno oružje“, rekao je on na svečanosti u vojnoj bazi u San Dijegu.

Albaneze je rekao da sporazum predstavlja do danas najveću pojedinačnu investiciju u odbrambene kapacitete Australije.

„To je takođe prvi put u 65 godina da su SAD podelile svoju tehnologiju nuklearnog pogona“, rekao je australijski premijer, izrazivši zahvalnost SAD.

Sunak je AUKUS nazvao „najznačajnijim multilateralnim odbrambenim partnerstvom u više poslednjih generacija“.

U zajedničkom saopštenju, lideri su rekli da su njihove zemlje decenijama radile na održavanju mira, stabilnosti i prosperiteta širom sveta, uključujući i Indo-pacifički region.

Australija kupuje tri, a možda i do pet podmornica klase Virdžinija u okviru AUKUS.

Buduća generacija podmornica biće izgrađena u Velikoj Britaniji i u Australiji, uz američku tehnologiju i podršku.

Bajden se odvojeno sastao sa Sunakom i Albanezeom, što je bila prilika za koordinaciju strategije po pitanju rata u Ukrajini, globalne ekonomije i drugih tema.

Kina: Pogrešan i opasan put

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da SAD, Australija i Velika Britanija nastavljaju da idu „pogrešnim i opasnim putem po sopstvene geopolitičke interese“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da je taj sporazum posledica „tipičnog hladnoratovskog mentaliteta“.

Sporazum će, kako je naveo, „samo motivisati trku u naoružanju, naneti štetu međunarodnom režimu neširanja nuklearnog naoružanja i štetiti regionalnoj stabilnosti i miru“.

„Najnovije zajedničko saopštenje SAD, Velike Britanije i Australije pokazuje da su tri zemlje otišle još dalje na pogrešnom i opasnom putu po sopstveni geopolitički interes, potpuno ignorišući zabrinutost međunarodne zajednice“, rekao je Vang.

Portparol je ponovio stav Kine da AUKUS predstavlja „ozbiljan rizik od širenja nuklearnog naoružanja, kao i da ozbiljno krši Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja“.

„Tri zemlje tvrde da će se pridržavati najviših standarda u neširenju nuklearnog naoružanja, što je čista obmana“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine.

On je dodao da SAD, Britanija i Australija „primoravaju“ Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da pruži podršku sporazumu te tri zemlje.

(Beta-AP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner