Početna strana > Hronika > Austrija: Na izborima u dve pokrajine Slobodarska partija dobila 16,5 odsto glasova više, a vladajuće stranke 9 odsto manje, u odnosu na prošle izbore
Hronika

Austrija: Na izborima u dve pokrajine Slobodarska partija dobila 16,5 odsto glasova više, a vladajuće stranke 9 odsto manje, u odnosu na prošle izbore

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 01. jun 2015.

Na izborima u austrijskim pokrajinama Burgenland i Štajerskoj, glasači su danas "udarili težak šamar" vlastima, i ujedno doprineli neočekivano snažnom jačanju desnice.

Na pokrajinskim izborima u Štajerskoj, Slobodarska stranka (FPO), partija desne orijentacije, ostvarila je istorijski rezultat osvojivši čak 27,1 odsto glasova, za 16,5 procenata više nego na prošlom pokrajinskom glasanju.

Time je ova partija gotovo sustigla vladajuće Socijaldemokratsku stranku (SPO) i Narodnu partiju (OVP).

Prema preliminarnim rezultatima izbora, bez glasova predatih putem pošte, SPO je osvojila 29,2 odsto glasova, izgubivši čak 9,1 odsto, a OVP je dobila 28,5 odsto, izgubivši 8,6 procenata.

I pored velikih gubitaka, SPO i OVP planiraju nastavak saradnje, a njihjovi lideri su istakli da koalicija sa pobednikom izbora FPO nije opcija.

Što se drugih stranaka tiče, Zeleni su uspeli da dobiju 6,4 odsto glasova, za 0,9 odsto više nego ranije, a Komunistička partija (KPO) osvojila je 4,2 odsto, za 0,2 odsto manje nego na prošlom glasanju.

Izlaznost u Štajerskoj iznosila je 62,2 odsto, za 7,3 odsto manje nego na prošlom glasanju.

SPO je, što je zanimljivo, izgubila čak i u opštini njenog lidera i predsednika pokrajine Franca Vovesa u Vasoldsbergu, gde je SPO pala na drugo mesto iza FPO.

I u Burgenlandu su glasači kaznili dosadašnje vlasti, iako nisu pretrpele toliko velike gubitke kao u Štajerskoj.

SPO je osvojila 41,9 odsto glasova, uz gubitke od 6,3 procenata, a OVP 29,1 odsto, uz gubitke od 5,5 odsto.

Kao i u Štajerskoj, i u Burgenlandu je FPO pobednik izbora jer je uspela da popravi svoj rezultat za šest odsto, osvojivši 15 procenata glasova.

Stranka Zelenih osvojila je 6,4 odsto, što je za 2,3 više nego na prošlim izborma.

Lider SPO Hans Nisel najavio je da želi vladu sa jednim koalicionim partnerom, i da je protiv većih koalicija.

Nisl tokom predizborne kampanje ni jednog trenutka nije isključio saradnju sa FPO, što je koalicija kojoj se protivi stranka na saveznom nivou.

Odlični izborni rezultati podstakli su FPO da mašta i o velikoj pobedi u Beču, gde će izbori biti održani 11.oktobra, a na kojima lider te partije Hajnc-Kristijan Štrahe stremi ka osvajanju 30 odsto glasova, čime bi otežao život SPO koja bi izgubila mogućnost da zaobidje ovu stranku prilikom donošenja važnih odluka.

(Tanjug)