Početna strana > Hronika > Arne Sanes Bjornstad: Kosovo je nezavisna država bez obzira na stav Srbije, to znači da je Srbija u svakom slučaju na gubitku
Hronika

Arne Sanes Bjornstad: Kosovo je nezavisna država bez obzira na stav Srbije, to znači da je Srbija u svakom slučaju na gubitku

PDF Štampa El. pošta
subota, 10. mart 2018.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da u slučaju evropskih integracije Srbije nije toliko problem saradnja s Rusijom, pogotovo vojna, koliko gubitak poverenja članica EU.

"Manji problem je izazov korišćenja dve vrste tehnologija i procedura koje nisu napravljene da se koriste zajedno. Veći je gubitak poverenja kao pouzdanog partnera među zemljama kojima u EU (Srbija) želi da se pridruži", izjavio je Bjornstad za list Danas. 

Kako kaže, nijedna zemlja EU nema takvu vojnu i bezbednosnu saradnju s Rusijom kao Srbija, budući da najveći deo članica EU Rusiju smatra pretnjom. 

Ambasador je naveo da bi Srbiji "bilo mudrije" da to uzme u obzir i vodi politiku više u skladu sa zemljama EU i tako pokaže spremnost da bude "pouzdan član" Unije. 

On je naveo da je normalizacija odnosa s Kosovom jedan od uslova za članstvo Srbije u EU i da je predsednik Aleksandar Vučić "pokazao hrabrost" jer je spreman da zauzme "realističniji i racionalniji" pristup pitanju Kosova. 

"Kosovo je, zapravo, nezavisna država bez obzira na stav Srbije o tome. To znači da je aktuelna situacija takva da je Srbija u svakom slučaju na gubitku", naveo je Bjornstad. 

Govoreći o slobodi štampe, Bjornstad je rekao da ne sumnja u navode novinara o lošim iskustvima, pritiscima i napadima. 

"To pokazuje da politička kultura u Srbiji mora da prevali još dug put", naveo je norveški ambasador.

(Beta, Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner