Početna strana > Hronika > Argentina: Peronistički kandidat Alberto Fernandes pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora
Hronika

Argentina: Peronistički kandidat Alberto Fernandes pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 28. oktobar 2019.

 Kandidat levog centra, peronist Alberto Fernandes, pobjdnik je prvog kruga predsedničkih izbora održanih u nedelju u Argentini, pokazuju privremeni rezultati.

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandes je osvojio 47,45 odsto glasova, a njegov protivkandidat, konzervativni predsednik na odlasku Mauricio Makri 41,11 odsto.

Tako Fernandes postaje novi predsednik te zemlje sa 44 miliona stanovnika.

Za pobedu odmah u prvom krugu Fernandes je morao da dobije više od 45 odsto ili 40 odsto uz 10 odsto prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mesto.

Izlaznost je bila veća od 80 odsto.

"Ovo je veliki dan za Argentinu", rekao je pred novinarima dobro raspoložen Fernandes, čija je kandidatkinja za potpredsednicu bivša predsednica Kistina Kirhner (2007- 2015.), nedugo nakon zatvaranja birališta.

Predsednik na odlasku Mauricio Makri (60), kome je popularnost lane naglo pala zbog teške ekonomske krize, ocenio je nakon glasanja da su "posredi dva oprečna gledanja na budućnost".

Fernandes je nakon glasanja obećao da će raditi na smanjenju velikih političkih podela u zemlji na peroniste i Macrijeve pristalice.

 "Nema više 'mi' i 'oni' ", rekao je. "Prolazimo kroz tešku ekonomsku krizu i svako mora da preuzme odgovornost za svoju budućnost", istakao je.

Predsednički izbori u Argentini se održavaju u vreme dok taj deo sveta potresaju brojne političke i društvene krize: protesti protiv rezultata predsedničkih izbora u Boliviji, talas protesta u Čileu i socijalni nemiri u Ekvadoru.

Predsednik na odlasku završava mandat u jeku najgore ekonomske krize u Argentini nakon 2001. Zemlja koja je više od godinu dana u recesiji, ima visoku inflaciju (37,7 odsto u septembru), veliki dug i stopu siromaštva u porastu (35,4 ossto, što znači da je svaki treći Argentinac siromašan).

Analitičari se pitaju tko će zapravo vladati: Fernandes, bivši šef kabineta Kristine Kirhner i njenog supruga Nestora Kirhnera (predsednik od 2003. do 2007.) ili Kristina Kirhner (66).

(Hina)