Početna strana > Hronika > Apelacioni sud presudio: Dragan Marković Palma diskriminisao pripadnike LGBT populacije
Hronika

Apelacioni sud presudio: Dragan Marković Palma diskriminisao pripadnike LGBT populacije

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. jul 2014.

Beograd -- Apelacioni sud preinačio odluku Prvog osnovnog suda i doneo presudu kojom se usvaja žalba GSA i utvrđuje diskriminatorsko ponašanje Dragana Markovića Palme.

Kako je saopštila Gej Strejt alijansa, Apelacioni sud je doneo pravosnažnu presudu da je narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije (JS), izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije.

Takođe, Apelacioni sud je zabranio osuđenom da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da plati tužiocu tj. Alijansi sudske troškove u iznosu od 57.300 dinara u roku od 15 dana od prijema presude, pod pretnjom izvršenja.

Gej strejt alijansa pozdravlja ovu pravosnažnu odluku Apelacionog suda u Beogradu i izražava veliko zadovoljstvo što je sud usvojio žalbu njene Pravne službe u sudskom postupku koji traje od 2011. godine i u kome je dva puta kretano iz početka, navedeno je u saopštenju istaknutom na sajtu GSA.

Takođe, GSA smatra da se ovakvom odlukom Apelacionog suda u značajnoj meri vraća poverenje i LGBT osoba i svih drugih građana u sudski sistem.

Podsetimo, Dragan marković palma je 15.08.2011. godine dao sledeću izjavu pisanim i elektronskim medijima: stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je: mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest, da je normalno".

U obrazloženju odluke Apelacionog suda stoji da je "jasno da izjava koju je tuženi dao novinarima pisanih i elektronskih medija sadržinski jeste diskriminacija prema LGBT populaciji“, kao i da s obzirom na to da je ta " izjava data u medijima, ona predstavlja propagiranje diskriminacije“.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da je požar u katedrali Notr Dam u Parizu izbio slučajno ili je podmetnut?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner