Početna strana > Hronika > Andžej Duda: Uništenje gasovoda Severni tok 1 i 2 bilo je veoma korisno za Evropu. Rusija koristila gasovod kao instrument za dominaciju u Evropi
Hronika

Andžej Duda: Uništenje gasovoda Severni tok 1 i 2 bilo je veoma korisno za Evropu. Rusija koristila gasovod kao instrument za dominaciju u Evropi

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. mart 2023.

 Predsednik Poljske Andžej Duda poručio je danas da je uništenje gasovoda „Severni tok" 1 i 2 bilo veoma korisno za Evropu, preneo je Si-En-En.

Duda je rekao da ne zna da li je istina da su za diverziju krivi ukrajinski teroristi, kao što je to sinoć preneo američki „Njujork tajms”, pozivajući se na navodna saznanja američkih obaveštajnih službi. Ipak, kako je dodao, on smatra da je uništenje gasovoda svakako dobra stvar za Evropu.

„Ukoliko bi Severni tok prestao da postoji i ukoliko bi to značilo da se on ne može koristiti za transport gasa u Evropu, to bi bilo veoma korisno za Evropu”, poručio je on. Ovu tvrdnju lider iz Poljske objasnio je time što je Rusija, prema njegovom mišljenju, koristila gasovod kao „instrument za dominaciju u Evropi”, te se Evropa na ovaj način oslobađa tog neželjenog uticaja.

„U miru čekam rezultate istrage. Nadam se da ćemo saznati ko je odgovoran za napade”, dodao je Duda.

Američki Savet za nacionalnu bezbednost danas je demantovao da je bilo ko od pripadnika službe davao bilo kakve izjave na ovu temu, jer za to nisu dobili dozvolu, te dodao da samim tim vlasti ne mogu da potvrde verodostojnost članka „Njujork tajmsa”.

Američki medij nedavnom objavom pokrenuo je lavinu komentara, prenosi RT Balkan.

Tim povodom, iz Kijeva su poručili da Ukrajina nije imala nikakve veze sa sabotažom gasovoda, dok iz Evropske unije odbijaju da daju neki konkretniji komentar. Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj danas je rekao da se on ne boji istine, ali da bi trebalo sačekati krajnje rezultate istrage koju sprovode Nemačka, Danska i Švedska. Nemački ministar odbrane podržao je ovakav stav i dodao da je preuranjeno optužiti Ukrajinu za napad.

Na sve ovo, iz Moskve danas poručuju da se neće iznenaditi ako neka od sledećih verzija bude da je za sve kriv delfin diverzant, iako, kako je rekla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, neznanje geografije može odati Anglosaksonce kada budu pripremali saopštenje o tome šta se navodno desilo.

(Politika)