Početna strana > Hronika > Andrija Mandić povodom izjava Gabrijela Eskobara: Crna Gora ne želi da postane jedna od saveznih država SAD. Nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države
Hronika

Andrija Mandić povodom izjava Gabrijela Eskobara: Crna Gora ne želi da postane jedna od saveznih država SAD. Nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. mart 2024.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić izjavio je da kao jedan od domaćina želi da se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji dolazi u posetu Podgorici, oseća ugodno i lepo, ali da nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države.

"Dobrodošao je svako onaj, naši partneri i prijatelji koji žele dobra ovoj zemlji, da ova država funkcioniše kao druge demokratske zemlje, a to podrazumeva i neka pravila. Jedno od pravila je da nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države. Može da se čuje i ovaj i onaj stav, mi vrednujemo sve to što saopštava Eskobar, ali Crna Gora ne želi da postane jedna od saveznih država SAD, nego želi da postane članica EU", rekao je Mandić u Skupštini.

Dodao je da svi oni koji su potpisali koalicioni sporazum se pridržavaju svega onoga što je predviđeno tim sporazumom.

"Vraćanjem nekih tema unazad, kao što sam danas primetio u izjavi Gabrijela Eskobara, mislim da su više u funkciji destabilizovanja prilika u Crnoj Gori, nego očuvanja mira, stabilnosti, evropskog puta", rekao je Mandić.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), mogli biti deo Vlade.

Kazao je da se SAD ne mešaju ali ne mogu da ne primete da su zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak vladajuće koalicije, mogu ući u Vladu.

Mandić je rekao i da su svi partneri iz Brisela saopštili da je ovaj parlament uradio sjajan posao.

"Vlada funkcioniše i oni isporučuju rezultate. I to mnogo bolje ta Vlada i parlamentarna većina su uradili nego što su to uradili neki koji su imali velike hvalospeve od gospodina Eskobara i od nekih koji su sa strane dolazili i pokušavali da urede odnose u samoj Crnoj Gori", rekao je između ostalog Mandić.

Na insistiranje poslanika Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijana Vuksanovića da se osvrne na izjavu ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova koji je kazao da širenje Evropske unije na Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju s Rusijom, Mandić je rekao:

"Imam isti pristup prema onome što saopšti Eskobar i onome što saopšti neki drugi ambasador uključujući i ambasadora Rusije. Nemamo nikakve preuzete obaveze prema bilo kome sa strane. Želimo da se ovde u Crnoj Gori odlučuje i pozivamo građane da slobodno na izborima biraju svoju vlast, a ta vlast nikad neće biti sastavljena od jedne stranke", rekao je Mandić, prenele su Vijesti.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner