Početna strana > Hronika > Andrej Kartapolov: Broj treninga NATO trupa u blizini ruskih granica prošle godine primetno veći
Hronika

Andrej Kartapolov: Broj treninga NATO trupa u blizini ruskih granica prošle godine primetno veći

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. april 2015.

Moskva -- Broj treninga NATO trupa u blizini ruskih granica prošle godine je primetno veći, ističe ruski general-pukovnik Andrej Kartapolov, prenosi „Raša tudej“.

Prema njegovim rečima, u 2014. godini intenzitet operativne i borbene obuke NATO porastao je za 80 procenata.

Osim toga, kako ističe liderstvo Severnoatlantskog saveza nije se potrudilo da sakrije jasnu antirusku orjentaciju tih aktivnost.

„Tokom tog perioda, NATO je napravio grupu od svojih zemalja članica u Baltiku koja se sastoji od preko 10.000 vojnika, oko 1.500 oklopnih vozila, 80 aviona i helikoptera, kao i 50 ratnih brodova“, izjavio je Kartapolov u Moskvi tokom 4. konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

On navodi da su bombarderi Avijacije SAD korišćeni za obavljanje strateških zadataka tokom tih vežbi.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države planiraju da svoje saveznike sa istoka Evrope snabdeju krstarećim raketama JASSM-ER dugog dometa koje će NATO omogućiti da pogodi metu 1.300 kilometara unutar teritorije Rusije.

„U slučaju vojnog sukoba, ključni objekti na gotovo čitavom evropskom delu Rusije bili bi ranjivi na NATO vazdušne napade“, istakao je Kartapolov i dodao da bi pritom vreme leta raketa bilo smanjeno za polovinu.

Kartapolov je takođe pričao o povećanim obaveštajnim aktivnosti NATO u Crnom moru, pa su tako u martu u Ukrajini primećeni dronovi SAD.

Osim toga, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusija Valerij Gorasimov juče je tokom konferencije izajvio da NATO na manevrima sada ne uvežbava borbu protiv terorista, već rat s uslovnim protivnikom, u kom je lako prepoznati Rusiju.

(Tanjug)    

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner