Početna strana > Hronika > Anatolij Antonov: Američki mediji pokrenuli su ciljanu kampanju dezinformisanja u vezi sa uništavanjem hidroelektrane Kahovka. Očajnički pokušavaju da prebace ukrajinsku odgovornost na Rusiju i da „izbele“ kijevski režim
Hronika

Anatolij Antonov: Američki mediji pokrenuli su ciljanu kampanju dezinformisanja u vezi sa uništavanjem hidroelektrane Kahovka. Očajnički pokušavaju da prebace ukrajinsku odgovornost na Rusiju i da „izbele“ kijevski režim

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 08. jun 2023.

Mnogo je insinuacija o tome da je Rusija navodno digla u vazduh najvažniji infrastrukturni objekat“, izjavio je Anatolij Antonov.

Američki mediji pokrenuli su ciljanu kampanju u vezi sa uništavanjem hidroelektrane Kahovka u pokušaju da prebace ukrajinsku odgovornost na Rusiju i da „izbele“ kijevski režim, izjavio je u četvrtak novinarima ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

„Postoji ciljana kampanja dezinformisanja u američkim medijima oko hidroelektrane Kahovka“, izjavio je on.

Mnogo je insinuacija o tome da je Rusija navodno digla u vazduh najvažniji infrastrukturni objekat“, nastavio je Antonov. „Zvaničnici administracije su svoju retoriku postavili kao da je Ruska Federacija u svakom slučaju odgovorna za sve incidente koji se dešavaju tokom ukrajinskog sukoba.

„Takav pristup ne izdržava preispitivanje. Ovo je još jedan očajnički pokušaj da se „izbeli“ kijevski režim, koji je namerno granatirao stanicu mnogo meseci“, naveo je ruski ambasador.

Prema rečima Antonova, „svedoci smo još jednog grubog kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane Ukrajine“.

„Teroristički napad koji je doveo do ekološke katastrofe, velikih poplava naselja i poljoprivrednog zemljišta. Ugrozio je funkcionisanje Severnokrimskog kanala“, nastavio je on. „Stručnjaci tek treba da procene neposredne posledice po rashladni krug Zaporoške nuklearne elektrane kao rezultat ove tragedije.

„Pokrovitelji Vašingtona nikada ne kritikuju Kijev. Sve akcije režima se odobravaju, a ohrabruju se svi udari od kojih Rusi pate“, primetio je Antonov. „Ovo je školski primer loše osmišljene, pogrešne pozicije koja je već izazvala ozbiljne potrese u svetu. Međutim, SAD to očigledno nije dovoljno, a teroristički akti Ukrajine će dobiti dalju podršku.

"Prema američkoj logici, glavna ideja je da se ne uspori pomoć Kijevu. Obezbedite njegovu iluzornu pobedu. Ne samo vojni specijalisti, već i politički tehnolozi očigledno su uključeni u rešavanje ovog problema u Sjedinjenim Državama", dodao je ruski ambasador.

Ukrajinske snage su 6. juna izvršile udar na hidroelektranu (HE) Kahovka, verovatno iz višecevnog raketnog sistema Olha (VBR). Granatiranjem su uništeni hidraulički zaporni ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

U Novoj Kahovki nivo vode je u jednom trenutku premašio 12 metara, ali se sada povlači. U zoni poplava trenutno se nalazi 15 naseljenih centara; evakuišu se stanovnici obližnjih gradova i sela.

Urušavanje brane hidroelektrane nanelo je ozbiljnu ekološku štetu. Poljoprivredna zemljišta duž reke Dnjepar su odnesena, a postoji rizik da Severnokrimski kanal postane plitak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je napad na HE Kahovka kao namerni akt sabotaže Ukrajine. On je dodao da kijevski režim treba da snosi punu odgovornost za posledice.

(Vostok)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner