Početna strana > Hronika > Ana Brnabić: Opozicija je uradila sve da oteža položaj Srbije. ZSO je ideja Aleksandra Vučića i ona samo pokazuje koliko je on bio lukav i pametan
Hronika

Ana Brnabić: Opozicija je uradila sve da oteža položaj Srbije. ZSO je ideja Aleksandra Vučića i ona samo pokazuje koliko je on bio lukav i pametan

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. mart 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je u "Novom vikend jutru" na TV Pink gde je govorila o svim aktuelnim temama.

Premijerka Srbije je na početku istakla da je ova nedelja bila teška.

- Za predsednika Srbije nema pauze. Danas je vikend, sutra je Aleksandru Vučiću rođendan, a on sada putuje za Katar. Ima važne sastanke, bori se za dodatne investicije od koje će svi građani imati koristi. Treba da se zapitamo kada sumiramo ovu tešku nedelju, ko bi zaista tako radio. Bez obzira na sve optužbe i borbu, on nastavlja dalje. Izborio je za Srbiju dodatno vreme mira - rekla je Brnabić.

- Ove nedelje su kulminirali napadi i laži na Vučića. Kada je išao da se izbori za naše interese, tajkunski mediji i antidržavna koalicije je učinila sve da oteža položaj Srbije. To što oni žele da oslabe Vučića po pitanju KiM, moraju da razumeju da je to slabljenje Srbije. Čuli smo da će Vučić sigurno potpisati. To slušamo od 2016. godine svake nedelje. Miloš Jovanović, francuski državljanin, kaže potpisaće, izdaće... Vučić se vrati iz Brisela, a Jovanović kaže "nikada nisam rekao da će potpisati." On valjda misli da smo svi glupi i da niko ne zna šta je rekao.

- Meni su rekli da imam hrvatski pasoš. Ja nema rezervnu državu, nikada nisam imala. A taj Miloš Jovanović, jel se odrekao francuskog državljanstva? Jel pocepao francuski pasoš? Nije, i neće. Dok je pričao "Srbija ne treba u EU", on je i danas u EU.

- Vučić se vratio iz Brisela. Nije potpisao ništa. Drugo - još glasniji su svi oni u međunarodnoj zajednici koji učestvuju u pregovorima, koji kažu prva tačka je formiranje ZSO. I treća - tamo je ponovio, kao što smo čuli i od međunarodnih zvaničnika i od Albanaca, rekao koje su naše crvene linije - nema priznanja i nema tzv. Kosova u UN - rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da se opozicija u Srbiji ne bori za KiM, već protiv Aleksandra Vučića.

- Tu su zajedno i oni koji su za NATO i oni koji su protiv. I oni koji tvrde da je u Srebrenici bio genocid i oni koji kažu da nije. Samo da su protiv Vučića. I prave Srbiju po meri stranog faktora. To je da niko nema jasnu većinu, i da stranci i tajkuni mogu da formiraju vlast u Srbiji - objasnila je Brnabić.

- I albanski političari naveli su da je sporazum iz Brisela ide na ruku Srbije. Oni su redom napali Kurtija jer nisu dobili priznanje.

- ZSO je ideja Aleksandra Vučića, i ona pokazuje koliko je bio lukav i pametan, jer je znao da će 10 godina kasnije da se lome koplja zbog toga.

Brnabić je rekla da su upravo oni koji napadu Vučić odgovorni za oslobađanje 1.891 albanskog teroriste na slobodu.

- Zakonom o amnestiji iz 2001. svi Albanci koji su bili u bili u zatvoru su morali da budu pušteni najkasnije do 17.03.2002. godine. Dve godine kasnije na taj isti dan kreće pogrom - rekla je Brnabić.

- Njih su pustili oni koji su tada bili na vlasti, uključujući Vuka Jeremića, Borisa Tadića, Ponoša. Pogorom nije trajao dva sada pa da na možete da se organizujete. Niko našem narodu nije pomogao, svi su gledali iz Beograda. I ti ljudi danas Vučiću govore da je izdajnik. To nasilje je trajalo preko 70 sati, i niko nije ništa učinio.

- I danas se busaju u svoje pileće grudi. A iz svojih kabineta su gledali kako se pali Bogorodica Ljeviška u Prizerenu. Prstom nisu mrdnuli.

- A da li bilo ko misli da bi ovako nešto moglo da se ponovi sada kada Vučić vodi Srbiju. Razlika je i vojno i ekonomski, koliko je Srbija jača i ozbiljnija zemlja. Kada se Vučićeva reč poštuje u svetu. Kurti ne može Srbima da naplati kaznu za registraciju, ne sme, a oni su tada smeli da proteraju preko 4.000 Srba sa KiM. Da etnički očiste najmanje šest gradova. Da granatiraju minobacačima manastir Dečani, da pale srpske svetinje.

- A oni se iz sigurnosti Beograda busaju u grudi. Evo sad bi otišli na KiM, samo im fali negativan PCR test. Eto o kakvim se ljudima radi.

- Sve vreme su pričali da će Vučić priznati tzv. Kosovo, a demantovao ih je i Petar Stano.

- On je kratko i jasno naglasio da tema dijaloga nije priznanje već normalizacija odnosa.

Premijerka je podsetila na grešku bivše vlasti iz 2010. godine da se premeste pregovori o KiM iz UN u EU, kao i na sporazum iz 2011. godine o uvođenju administrativnog prelaza.

- Dali su i šta im nikada nisu tražili - kazala je Brnabićeva.

(Informer)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner