Početna strana > Hronika > Ana Brnabić: Izveštaj ODIHR stavlja tačku na sve besmislice i laži o krađi izbora. Nastavljamo saradnju sa ODIHR-om i sa implementacijom svih preporuka. Žao mi je što su neki izveštaj iskoristili za napad na svoju zemlju
Hronika

Ana Brnabić: Izveštaj ODIHR stavlja tačku na sve besmislice i laži o krađi izbora. Nastavljamo saradnju sa ODIHR-om i sa implementacijom svih preporuka. Žao mi je što su neki izveštaj iskoristili za napad na svoju zemlju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. februar 2024.

 Premijerka Srbije Ana Brnabić obraća se povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem se analiziraju uslovi izbora održanih 17. decembra. Nakon višemesečne krize, plasiranja laži, stigao je izveštaj ODIHR i on stavlja tačku na sve besmislice i laži, rekla je Brnabićeva. Nastavljamo da radimo sa ODIRHR, kaže premijerka.

Brnabić: Nastavljamo sa saradnjom sa ODIHR-om i sa implementacijom svih preporuka

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, da je morala da se obrati pre njegovog zvaničnog objavljivanja zbog niza dezinformacija koje se plasiraju mesecima.

"Morala sam to da učinim jer su neki mediji još juče ekskluzivno počeli da navode delove iz izveštaja, a što se do sada nikada nije deseilo.To je ozbiljno nepoštovanje i prema ODIHR-u.Time su nastavili lažni narativ koji se sprovodi mesecima u odnosu na ono za šta verujem da će biti u finalnom izveštaju", rekla je premijerka. 

Brnabićeva je naglasila da su nakon višemesečne, kako je rekla krize, koju su kreirali plasiranjem hiljada i hiljada laži putem odrđenih medija i mreža.

"Konačno nam je stigao izveštaj koji stavlja tačku na sve laži o izborima", istakla je premijerka Srbije.

Kao najvažniji zaključak premijerka Brnabić je rekla da se nastavlja sa saradnjom sa ODIHR-om i sa implementacijom svih preporuka koje su uspostavili 2019. od kada postoji radno telo za saradnju sa ODIHR-om.

Žao mi je što su neki izveštaj iskoristili za napad na svoju zemlju

Brnabićeva je rekla da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje one koji su iskoristili ovaj izveštaj za napad na svoju zemlju.

"Svi koji pročitaju izveštaj moći će da vide da ne postoji ništa u vezi sa onim što su neki nazvali krađom izbora", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, u izveštaju piše da su izbori bili fer i da imamo preporuke, ali da su preporuke mnogo blaže nego u nekim zemljama EU.

"Žao mi je što su neki odlučili da ovo iskoriste za napad za sopstvenu zemlju" rekla je premijerka.

Poručila je da Vlada nastavlja da radi sa ODIHR i OEBS-om.

Premijerka je navela najvažnije zaključke.  

1. Nastavljamo da radimo sa ODIR-om i nastavljamo sa implementacijom svih njihovih preporuka, u skladu sa pšraksom koju smo uveli 2019. godine od kada postoji radna grupa za saradnju sa njima. Cenimo ih, da li se slažemo sa svime što piše u ovom, svakako ne, ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka. Ko god bude vodio buduću vladu RS, mi smo napravili odluku da smo posvećeni daljem radu s ODIR-om.

2. Izveštaj ODHIR-a je neuporedivo objektivniji za razliku od nekih drugih međunarodnih institucija, koje su sve ovo iskoristile da vode političku kampanju protiv Srbije. 

3. Vlada RS najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa, medija, a zahvaljujući postojanju različitim geopolitičkim interesa , iskoristili sve ovo u poslednjim mesecima za napad na sopstvenu zemlju. Kada pročitate izveštaj i vidite preopruke videćete da ne postoje nikakvi dokazi ni kritike u vezi sa onim što su oni nazivali krađom izbora. Preporukama je jasno da su izbori bili fer, pošteni. Imamo preporuke ali su one mnogo blaže nego u zemljama EU i to pokazuje da su izbori bili transparentni, fer i u skladu sa evropskim normala. Žao mi je pto su neki ovo iskoristili za napad na sopstvenu zemlju. Šta je zaključak - Vlada RS ko god bio na njenom čelu nastaviće da radi sa ODIR-om i OEBS-om, nastaviće da se bori za vladavinu prava, za jake institucije i transparentnost, i verujemo da ćemo u ovim teškim trenucima, a situacija u svetu postaje sve kompleksnija, kao što smo juče mogli da vidimo nakon sastanka predsednika Makrona u Parizu, da ćemo mi svakako uspeti da sačuvamo stabilnost, demokratski poredak, slobode i prava građana. 

- Verujem da su svi u našoj zemlji čuli kako mi nismo implementirali nikakve preporuke. Ja sam pričala da to nije istina i da smo mnogo preporuka implementirali. Kao rezultat ODHIR je u Izveštaju jasno naveli koje je preporuke Srbija implementirala. Mi smo u celini ili delimično sproveli 54 preporuke ODHIR-a - izjavila je premijerka. 

- U izveštaju ODIHR sada imamo 25 prepruka, što je manje nego na izborima 2022 godine, znači da smo radili i da je situacija mnogo bolja, da je jasno da su u Srbiji bili fer, pošteni i transparentni izbori. Toliko o tome kako Vlada R. Srbije nije ništa do sada radila. 

- Opozicija je pretila da će maltretirati građane, institucije ukoliko se izbori ne održe do kraja 2023. I to je navedeno u Izveštaju.

- Što se tiče relokacije, konačni izveštaj ODHIR-a je konstatovao da je to postojalo kao problem, ali na način, citiram - da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu i koji su bili dovezeni u glavni grad da glasaju za vladajuću stranku. U izveštaju se kaže "širile tvrde". Ni u Rezoluciji EP to nećete videti jer nije tačno. 

U izveštaju ODIHR-a konstatuje se da bi trebalo uzeti u obzir zabrinutost u vezi sa tačnošću biračkih spiskova, raditi na poverenju javnosti, kao i da treba razmotriti zakone, propise i prakse, kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšala revizija Jedinstvenog biračkog spiska, učešćem relevantnih činilaca, uključujući političke partije i civilno društvo.

Navodi se i da je u kampanji, dominirao aktuelni predsednik, a okarakterisana je oštrijom polarizacijom, agresivnom i zapaljivom retorikom.

Zakonodavstvo, navode, treba dalje uskladiti sa ciljevima Konvencije Ujedinjenih nacija o Pravima osoba sa invaliditetom uklanjanjem preostalih ograničenja prava glasa na osnovu intelektualnog ili psihosocijalnog invaliditeta.

Izveštaj ODIHR-a navodi da nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije treba da bude garantovana i u skladu sa novim zakonskim odredbama.

REM treba proaktivno da koristi zakonska ovlašćenja i postupa po službenoj dužnosti u slučaju kršenja medijske regulative, a na osnovu njenog sistematskog praćenja, navodi se između ostalog u izveštaju.

(RTS-Informer)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner