Početna strana > Hronika > Ambasador SAD u Prištini DŽef Hovenijer: Nisu stvoreni uslovi za normalno odvijanje izbora za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova
Hronika

Ambasador SAD u Prištini DŽef Hovenijer: Nisu stvoreni uslovi za normalno odvijanje izbora za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova

PDF Štampa El. pošta
sreda, 07. decembar 2022.

 Američki ambasador na Kosovu DŽef Hovenijer ocenio je da upotreba nasilja i zastrašivanja nije prikladan metod protesta i izrazio zabrinutost što nisu stvoreni uslovi za normalno odvijanje izbora za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova.

U reakciji na incidente od utorka na severu Kosova, Hovenijer je na Tviteru napisao da upotreba nasilja i zastrašivanja ni pod kojim okolnostima nije prikladan metod protesta.

„SAD osuđuju one koji su koristili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na severu Kosova. Upotreba nasilja i zastrašivanja, uključujući upotrebu eksplozivne naprave i ugrožavanje života nikada nije odgovarajući metod protesta ni pod kojim okolnostima“, napisao je Hovenijer.

Šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) Lars Gunar-Vigemark izrazio je zabrinutost nakon zabeleženih incidenata. Vigemark je putem objave na društvenim mrežama zamolio da se sačuva smirenost, pri čemu je poručio da će EULEX nastaviti da prati situaciju u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i misijom NATO-a na Kosovu (KFOR).

“Zabrinuti smo jučerašnjim incidentima na severu Kosova. Svaki protest treba da bude miran i svi treba da ostanu mirni i uzdržani. EULEX će na Kosovu nastaviti da prati situaciju u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om“, napisao je Vigemark na Tviteru.

Istovremeno, kosovski premijer Aljbin Kurti je upozorio da će nakon incidenata na severu biti povećan broj pripadnika policije, dok je za orkestriranje napadima okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner