Početna strana > Hronika > Ambasada Srbije u Berlinu: Stavovi Švarc-Šilinga su pogrešni i maliciozni
Hronika

Ambasada Srbije u Berlinu: Stavovi Švarc-Šilinga su pogrešni i maliciozni

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. avgust 2010.

Nemački list ''Zidojče cajtung'' objavio je reagovanje ambasade Srbije u Berlinu u kome se ukazuje na pogrešene, maliciozne i jednostrane stavove u tekstu Kristijana Švarc -Šilinga, u kome je ovaj bivši diplomata pisao o ''opasnom snu o velikom carstvu'', ponovo kritkujući i optužujući Srbiju.

''Taj tekst sadrži pogrešne, maliciozne i u svim tačkama jednostrane stavove u odnosu na Vladu Republike Srbije'', ističe se u pismu srpske ambasade u Berlinu, objavljenom juče u ''Zidojče cajtungu'', listu koji je pre izvesnog vremena objavio i Švarc-Šilingov tekst.

''Da bi se motivacija autora, možda, bollje razumela, dodajem biografskim podacima Švarca-Šilinga, koje ste vi objavili, i jedan mali detalj koji nedostaje - Švarc-Šiling je, takođe, profesor u privatnoj sarajevskoj školi School of Science and Technology, čiji je vlasnik, u tekstu više puta pomenuti, gospodin Ejup Ganić'', navodi se u reagovanju ambasade Srbije.

U tekstu odgovora se ističe da je četvrta, demokratski izabrana Vlada Srbije od 2000. potpuno posvećena sprovođenju opsežnih privrednih, društvenih i političkih reformi.

"Cilj je da se zemlja integriše u EU i da se teške ostavštine i traume iz prošlosti prevladaju'', naglašava se u reagovanju i navodi da ''pri toj časnoj agendi, ne ostaje puno vremena da se sledi ideja ''velike Srbije'' , kao što to tvrdi Švarc-Šiling.

''Naprotiv, principijelnom borbom za teritorijanu integritet i suverenitet Srbije i protiv jednostranih promena međunarodno priznatih granica, onemogućava Srbija sve snove o nastajanju drugih regionalnih ''velikih carstava''', ističe se u reagovanju.

Navodi se i da kao ne-fer interpretacije treba posmatrati i druge teze Švarca-Šilinga, poput one o Deklaraciji o Srebrenici, koju je srpski parlament usvojio.

Pošto je to do danas "jedino izvinjenje jednog parlamenta u regionu, čvrsto sam uveren" da nam je potrebno više takvih hrabrih koraka u regionu, iako ih je Švarc-Šiling opisao kao nedovoljne, navodi se u tekstu, koji je potpisao savetnik u ambasadi Srbije u Berlinu Milan Gojković.

On je pozvao odgovorne urednike berlinskog lista da posete Srbiju, kako bi mogli na licu mesta da steknu direktne utiske.

Deseta godišnjica svrgavanja režima Slobodana Miloševića, 5. oktobar, ne bi mogao biti bolji povod, navodi se u reagovanju.

''Šta je zemlja koja je 'najveći problem regiona', kako je Srbija ocenjena u tekstu (Švarca-Šilinga), u međuvremenu postigla, prepuštam vašoj ličnoj oceni'', poručio je Gojković.

(Blic)