Početna strana > Hronika > Ambasada SAD u BiH: Odluka o prekidu kontakata institucija Republike Srpske sa zvaničnim predstavnicima SAD i Velike Britanije još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao Milorad Dodik
Hronika

Ambasada SAD u BiH: Odluka o prekidu kontakata institucija Republike Srpske sa zvaničnim predstavnicima SAD i Velike Britanije još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao Milorad Dodik

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. mart 2023.

 SARAJEVO - Američka ambasada u Sarajevu ocenila je danas da odluka o prekidu kontakata institucija Republike srpske sa zvaničnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije predstavlja "još je jedan korak na opasnom putu koji je izabrao predsednik RS Milorad Dodik", a to je, kako se navodi, put izolacije i autoritarne vladavine.

Ambasada na svom Tviter nalogu ističe da je to put koji "ne koristi stanovnicima Republike Srpske".

"Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama Republike Srpske i nastavicemo da pružamo pomoc građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina. Nećemo pružiti pomoć režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda ili koji koristi dobronamjernu međunarodnu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti", navodi se u objavi, prenose Nezavisne novine.

Kako se dodaje, Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera šteti Republici Srpskoj.

"Dodikovi očajnički potezi se kockaju s budućnosti stanovnika RS kako bi održao svoj režim i koruptivne interese", navodi se.

Povodom odluke o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH oglasila se i britanska ambasada.

"Sve nepredvidljivije odluke predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, štete interesima i reputaciji Republike Srpske, saopštila je Ambasada Velike Britanije u BiH.

"Samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobit svih građana ove zemlje", navodi se u saopštenju pomenute ambasade.

Vlada Republike Srpska usvojila je danas Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja.

Videti još:

Vlada Republike Srpske usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner