Početna strana > Hronika > Aljbin Kurti: Grenel ima za cilj da Srbija i Kosovo postignu sporazum do septembra
Hronika

Aljbin Kurti: Grenel ima za cilj da Srbija i Kosovo postignu sporazum do septembra

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 18. maj 2020.

U internet razgovoru sa studentima Univerziteta Harvard, vršilac dužnosti „kosovskog premijera“ Aljbin Kurti govorio je o ulozi SAD u rešavanju problema sa Srbijom i postizanju konačnog sporazuma.

Upitan o razlozima zbog kojih administracija predsednika Donalda Trumpa želi normalizaciju odnosa sa Srbijom, Kurti je poručio da smatra da Ričard Grenel ne želi zlo građanima Kosova, ali da vrši pritisak na obe strane kako bi se što pre došlo do „istorijskog sporazuma“.

"Grenel je zatražio brzi sporazum i moj utisak je da on ne želi zlo za albanski narod i za Kosovo, ali kada nešto treba da učinite brzo, pokušavate da izvršite pritisak. Njemu se žuri da postigne „istorijski dogovor“, a manje se fokusira na sadržaj sporazuma. Ovaj sporazum je njegov glavni cilj. U oktobru 2019. mi je rekao da želi sporazum u februaru 2020, a sada želi da sporazum bude postignut do septembra ", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da se zalaže za dobro pripremljen dijalog sa SAD i EU kao posrednicima.

Putin želi da na Zapadnom Balkanu iskoristi to što je Tramp zaokupljen Kinom

Prema njegovim rečima, predsednik Tramp nije bio svestan kada se u Helsinkiju sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da će taj sastanak ojačati ruski uticaj na Zapadnom Balkanu.

"Bila su dva neuspjela pokušaja puča u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, a sada bi treći zaokret mogao biti na Kosovu ili u Bosni. Tramp je zaokupljen jačanjem Kine, a Putin to želi iskoristiti na Zapadnom Balkanu."

Bez NATO gubimo EU, a bez EU pobeđuje Rusija

Kosovski premijer Albin Kurti razgovarao je sa studentima Univerziteta Harvard o važnosti Evropske unije, odgovarajući na pitanje o kritikama NATO-a od strane američkog predsednika Donalda Trampa.

Severnoatlantski savez je često bio na meti kritika od strane Trampa.

Kurti je u internetskom razgovoru, koji je moderirao Richard Burns, govorio o tri stuba Evropske unije: "Bez NATO izgubićemo EU, a ako izgubimo EU, pobednik je Ruska Federacija. Niko u Sjedinjenim Državama ne može pobediti ako izgubimo EU."

Kurti je naglasio važnost očuvanja sva tri stuba evropskog bloka: "Naročito je važan sigurnosni kišobran, NATO, u čijoj srži su SAD".

Studentima je rekao da narod Kosova zna važnost NATO-a: "Bez NATO intervencije danas ne bismo bili slobodna država", rekao je.

(Koha.net–NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner