Početna strana > Hronika > Aleksis Cipras u Sankt Peterburgu: Evropa sebe ne treba da smatra centrom univerzuma, jer se ekonomski centar preselio u druge regione, uključujući Rusiju
Hronika

Aleksis Cipras u Sankt Peterburgu: Evropa sebe ne treba da smatra centrom univerzuma, jer se ekonomski centar preselio u druge regione, uključujući Rusiju

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jun 2015.

SANKT PETERBURG – Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je danas sa Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da Evropa ne treba sebe da smatra „centrom univerzuma”, jer se ekonomski centar sveta već preselio u druge regione, naglasivši da globalna uloga Rusije jača.

„Svet je danas drugačiji nego što je bio u prošlosti. Mi u Evropi smo dugo bili u zabludi da smo centar univerzuma u bukvalnom smislu, da smo centar sveta, a ekonomski centar sveta već se preselio, jer nove sile u usponu stižu na scenu i igraju sve značajniju ulogu u ekonomskom i geopolitičkom svetu”, rekao je on.

EU treba da se vrati na principe solidarnosti, demokratije i socijalne pravde na kojima je zasnovana, budući da put štednje ne vodi nikuda, naveo je Cipras, dodajući da je grčka dužnička kriza problem čitave Evrope, koja se suočava sa izborom između solidarnosti sa Grčkom ili forsiranja politike štednje koja ne donosi rezultate.

Cipras je, međutim, optimističan da će grčka dužnička kriza biti rešena, privredni rast pokrenut, a zemlja ostati u evrozoni.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner