Početna strana > Hronika > Aleksandrijski patrijarh Teodor II: Priznajemo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i blaženog mitropolita Epifanija
Hronika

Aleksandrijski patrijarh Teodor II: Priznajemo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i blaženog mitropolita Epifanija

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

 Aleksandrijska pravoslavna crkva unela je raskolnika Epifanija Dumenka u diptih kao poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, izjavio je patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor Drugi, prenela je agencija „Romfea“.

U prisustvu arhijereja i ambasadora Grčke patrijarh je izjavio da bi voleo da objavi „važan događaj“.

„Danas je naša patrijaršija upisala u diptih 'autokefalnu pravoslavnu crkvu Ukrajine' i blaženog mitropolita Epifanija“, rekao je Teodor Drugi i naveo da Aleksandrijska patrijaršija u diptihu zauzima drugo mesto.

Sam patrijarh je spomenuo Epifanija tokom današnje liturgije. Od danas, prema njegovim rečima, to spominjanje će se ustaliti u svim crkvama Aleksandrijske patrijaršije.

Teodor Drugi je zatražio od sveštenika da pročita saopštenje o priznavanju Pravoslavne crkve Ukrajine, u kojem se navodi da su se arhijereji založili za priznavanje sinodalnog tomosa Carigradske patrijaršije o autokefalnosti ukrajinske crkve i njenom unošenju u diptih.

Molitveno spominjanje poglavara pravoslavnih crkava u skladu s njihovim mestom u diptihu (spisak crkava) – znak je priznavanja pomesne crkve i jedinstva pravoslavlja.

Mihajlovski sabor - aktuelna saborna crkva nove "ujedinjene" crkve Ukrajine

U oktobru je ukrajinske raskolnike priznala Grčka crkva. Iako je ta olduka izazvala raznorodne reakcije u samoj Grčkoj pravoslavnoj crkvi, arhiepiskop atinski i cele Grčke Jeronim uputio je Epifaniju čestitku.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve odgovorio je prekidom efharističkog opštenja s arhijerejima Grčke crkve koji priznaju Pravoslavnu crkvu Ukrajine i koji će služiti liturgije s raskolnicima.

Takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine obrazovana je u decembru 2018. godine, na inicijativu predsednika Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja stapanjem dve raskolničke strukture. U januaru je „nova crkva“ Ukrajine dobila tomos od patrijarha Vartolomeja o autokefalnosti – crkveni dokument koji navodno legalizuje njenu nezavisnost u pravoslavnom svetu. Pravoslavna crkva Ukrajine je, međutim, u potpunosti zavisna od Carigrada.

Jedina kanonska crkva u Ukrajini ostaje Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, na čelu s mitropolitom Onufrijem.

Videti još:

RPC: Sa dubokom tugom smo primili vest o odluci aleksandrijskog patrijarha Teodora II da prizna raskolničku "pravoslavnu crkvu Ukrajine"

(Sputnjik)