Početna strana > Hronika > Aleksandar Vulin: Vučić se bori protiv najmoćnijih država sveta da bi sačuvao Kosovo - ako vladika Teodosije neće da pomogne, neka barem ne odmaže
Hronika

Aleksandar Vulin: Vučić se bori protiv najmoćnijih država sveta da bi sačuvao Kosovo - ako vladika Teodosije neće da pomogne, neka barem ne odmaže

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. jul 2018.

 Beograd -- Alekasandar Vučić se bori protiv najmoćnijih zemalja na svetu da bi sačuvao to što imamo na prostoru Kosova i Metohije, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Kako je rekao, Vučić se bori da bi sačuvao Srbe i državu Srbiju na KiM, a Vulin, komentarišući otvoreno pismo vladike Teodosija, dodaje ako ne možete ili nećete da pomognete, nemojte ni da odmažete.

Prema rečima ministra Vulina, ne postoji gotovo rešenje za Kosovo i Metohiju i da bi o njemu, uopšte, mogli da govorimo i bilo bi dobronamerno da svi sačekamo da se rešenje vidi, da se ponudi, pa da se tek onda izjasnimo o njemu, navodi se u izjavi Vulina.

"Žao mi je što vladika Teodosije nije bio tako glasan kada je Vuk Jeremić izbacio Unmik sa prostora Kosova i Metohije, kada je izbacio UN i doveo Euleks. Mogao je da piše i otvorena pisma kada su Jeremić i njemu slični pravili granicu na prostoru Kosova i Metohije, i kada su se dogovarali sa evropljanima, a lagali Rusiju i sve one koji su hteli da nam pomognu", istakao je Vulin.

Episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda.

Vladika je nedavno, u otvorenom pismu, istakao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva. Što bi, prema njegovom mišljenju dovolo do novog egzodusa Srba.

"Srbija nije ničiji 'trojanski konj'"

Srbija je samostalna zemlja, sama donosi svoje odluke,nije ničiji "trojanski konj" i niko ne može u njeno ime da odlučuje, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

On je to rekao komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da Kina od pojedinih balkanskih zemalja, budućih članica EU, pravi "trojanske konje" u toj organizaciji.

Vulin, koji se juče vratio iz višednevne zvanične posete Kini, istakao je da bi voleo kada bi se EU, baš kao sve velike sile, uzdržale od toga da Srbiju stavljaju u kontekst svoje politike i svojih potreba.

"Kina nikada od Srbije nije tražila ništa. Nije tražila da priznamo Kosovo, nikada nije tražila da promenimo svoj politički sistem, da nekome uvedemo sankcije, nikada nije tražila da promeni svoju politiku ili da uradi bilo šta što nije u najvišem interesu Srbije. Voleo bih kada bi se i EU ponašala sa nama na isti način. Srbija je samostalna zemlja, sama donosi svoje odluke i voleo bih da sve velike sile to prihvate i razumeju. Upravo zato smo i vojno neutralni, zato što nećemo da bijemo tuđe ratove, zato što nećemo da učestvujemo u tuđim sukobima", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako EU ima problema sa Narodnom Republikom Kinom, neka to rešava sama.

"Srbija nema ni jedan problema sa Narodnom Republikom Kinom, nikakav sukob i ni jedno otvoreno pitanje sa Kinom, i osim iskrenog prijateljstva i pomoći na kojoj smo beskrajno zahvalni, mi sa Kinom nemamo nista drugo", poručio je Vulin.

Evropski komesar za proširenju i susedsku politiku Johanes Han upozorio je nedavno na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u "trojanske konje" zemlje koje će jednog dana biti članice EU.

"Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistocnom krilu kontinenta", rekao je Han za portal Politiko.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner