Početna strana > Hronika > Aleksandar Vulin u Briselu: Niko u EU ne očekuje da izbeglice budu vraćene u Srbiju, to nije jednostavno niti moguće
Hronika

Aleksandar Vulin u Briselu: Niko u EU ne očekuje da izbeglice budu vraćene u Srbiju, to nije jednostavno niti moguće

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 21. septembar 2015.

U Evropskoj komisiji niko ne očekuje da će migranti koji su stigli do Mađarske i drugih zemalja EU, biti jednostavno vraćani u Srbiju, kaže Aleksandar Vulin.

Kako je Vulin rekao posle razgovora sa zvaničnicima Evropske komisije, to nije moguće zato što po sporazumu o readmisiji s EU Srbija s tim mora da se saglasi, a time bi bila stavljena van snage i svaka mogućnost za azil.

Ministar koji je i šef radne grupe za rešavanje migracione krize, to je izjavio pošto je evropskom komesaru za civilnu zaštitu i krize Hristosu Stilijanidisu uručio zahtev Srbije za pomoć u zbrinjavanju migranata, naročito imajući u vidu dolazak zime.

Vulin je novinarima to preneo povodom pitanja o današnjoj izjavi predstavnice Evropske komisije Nataše Berto da Mađarska i sve članice Unije, pošto imaju sporazum o readmisiji sa Srbijom, mogu u Srbiju vraćati migrante iz Sirije i drugih zemalja.

"Kada bi stvari bile tako jednostavne, migrantske krize ne bi ni bilo i onda bi svaka zemlja vratila migrante onoj narednoj i tako bi se oni vratili do mora i do zemlje porekla", rekao je ministar.

Međutim, nastavio je Vulin, "to nije tako jednostavno, niti moguće, jer kad bi to bilo moguće, onda bismo u potpunosti poništili smisao azila" jer "to bi značilo da niko neće dobiti azil i svako ko pređe na evropski kontinent biće stavljen u voz i vraćen u sledeću zemlju".

Vulin je naglasio da je, da bi se sporazum o readmisiji sproveo, potrebna saglasnost i druge strane, odnosno, "potrebno je i da se Srbija složi s takvim zahtevom i odgovarajućim dokazima da je taj neko bio tu, ili da ne zaslužuje pravo azila".

"Kad bi to bilo tako moguće, onda bi migranti iz Mađarske krenuli ka Srbiji, iz Srbije ka Makedoniji, iz Makedonije ka Grčkoj... To niti je moguće, ni jednostavno, niti će tako biti, a i niko u Evropskoj uniji to ne očekuje", zaključio je Vulin.

Srpski ministar je rekao da je od Stilijandisa zatražio pomoć iz fondova EU za civilnu zaštitu radi zbrinjavanja migranata i da je u Komisiji čuo pohvalne reči na račun ponašanja Srbije u izbegličkoj krizi.

"Komesar je rekao da je iskreno impresioniran time što je 140.000 ljudi prošlo kroz našu zemlju bez i jednog incidenta, i da su svi dobili neophodnu pomoć, hranu i lekove, pa i ljudsku podršku", kazao je on.

Vulin je rekao da je od Stilijandisa dobio podršku za pomoć organima civilne zaštite Srbije, kako bi se obnovile zalihe.

On je, međutim, istakao da rešenja izbegličke krize neće biti sve dok EU ne formuliše zajedničku politiku.

"Ili će EU naći celovito rešenje po kome će sve zemlje pogođene migrantskom krizom, bile one članice ili ne, raditi po istim pravilima, ili  nećemo moći da govorimo o EU kakva je bila pre krize”, rekao je Vulin, koji smatra da su svi u EU svesni toga.

(Beta-Tanjug)