Početna strana > Hronika > Aleksandar Vulin: Srbija spremna za razgovore o Kosovu i Metohiji
Hronika

Aleksandar Vulin: Srbija spremna za razgovore o Kosovu i Metohiji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 02. oktobar 2012.

Beograd - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je jutros da će razgovori o Kosovu biti tehnički, a ne politički i da bi u njima trebalo da bude reči o elektroenergetskoj situaciji i telekomunikacijama.

Vulin je naglasio da se Srbija ne odriče Kosova i Metohije, da je protiv svakog nasilja u pokrajini i da je spremna za razgovore o Kosovu i Metohiji.

On je, gostujući na TV Pink, istakao da se za razgovore o Kosovu i Metohiji čeka druga strana, "jer su pregovori dvosmerna ulica".

Vulin je rekao da sadašnja vlada, za razliku od prethodne, ima dobru komunikaciju sa Srbima na Kosovu i da se sa njima redovno dogovara i usaglašava.

"Neće biti pregovora, ni platforme ako Srbi sa Kosova ne kažu šta o tome misle", najavio je Vulin.

Vulin, koji je juče boravio na Kosovu i Metohiji, rekao je da Srbi žive pakleno teško, da njihove teškoće nisu samo ekonomske, da je suštinska teškoća nasilje u pokrajini, a da je najveći problem bezbednost.

On je istakao da se Srbija trudi da reši probleme ekonomije, dokumenata, dece koja idu u školu, njihovog prevoza, snabdevanja strujom na severu Kosova tokom predstojeće zime.

Vulin je kazao da "ne postoji ni nelegalni ni legalni prelazi na prostoru Kosova i Metohije, postoji naša pokrajina koja je pod privremenom upravom međunarodne zajednice po Rezoluciji 1244".

On je istakao da je PDV na Kosovu i Metohiji ukinut odlukom vlade, a ne odlukom Srba koji traže da se vrate u okvir PDV-a, da plaćaju carine, poreze i struju, ali da budu u svojoj državi i da je on za to da se ponovo uvede PDV.

Vulin je rekao da se kosovski dodatak redovno isplaćuje svima koji rade u javnim preduzećima na Kosovu i Metohiji, ali da je u toj oblasti nužna reforma.

Kosovski dodatak trebalo bi isplaćivati ne samo onima koji rade u tim institucijama, već svima koji žive na prostoru Kosova i Metohije, kazao je Vulin.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner