Početna strana > Hronika > Aleksandar Vulin: Krivične prijave i zabrana ulaska u Srbiju pojedinim učesnicima Evroprajda. Bilčikovo prisustvo "politički neukusno"
Hronika

Aleksandar Vulin: Krivične prijave i zabrana ulaska u Srbiju pojedinim učesnicima Evroprajda. Bilčikovo prisustvo "politički neukusno"

PDF Štampa El. pošta
petak, 23. septembar 2022.

 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će danas ili sutra podneti krivične prijave protiv nekih učesnika manifestacije Evroprajd u Beogradu, a određenom broju osoba izdati zabranu ulaska u Srbiju.

„Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja. Postoji pravni put da se dođe do njih i mi ćemo krenuti tim pravnim putem“, kazao je Vulin za TV Pink, komentarišući fotografije nastale ispred crkve Svetog Marka u Beogradu tokom Evroprajda.

Govoreći o tome što je izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik učestvovao na Evroprajdu i pozivao na njegovo održavanje uprkos prvobitnoj zabrani policije, Vulin ocenjuje da to „nije bilo nimalo politički ukusno“.

„Ja kad bih otišao u Nemačku, u Slovačku ili bilo koju drugu zemlju i rekao ‘nije vam baš najbolja ta odluka nadležnih organa, ja ću doći na taj skup koji ste zabranili’, nisam siguran da bi me pustili u zemlju“, ocenio je ministar.

Po njegovim rečima, pojedinci su tražili da Bilčik bude uhapšen zbog toga, ali Vulin ističe da on ima diplomatski imunitet, a da je Srbija država koja poštuje svoje i međunarodne zakone.

„Kada imate diplomatski imunitet, možete biti uhapšeni ukoliko vas zateknu u vršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti za kaznu veću od pet godina. Hajde da budemo realni, to tako funkcioniše i ne može drugačije“, kazao je on.

(Beta)