Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić za "Politiko": Srbija je platila visoku cenu za preterani nacionalizam
Hronika

Aleksandar Vučić za "Politiko": Srbija je platila visoku cenu za preterani nacionalizam

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. februar 2018.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za portal Politiko pozvao je na bližu ekonomsku saradnju država regiona, ocenjujući da će to pripremiti zemlje Zapadnog Balkana za ulazak u EU. Vučić je u tekstu govorio i o svojim političkim zabludama iz mladosti.

"Budućnost Balkana danas izgleda mnogo svetlije nego što se moglo predvideti pre dve decenije", piše Vučiću u tekstu pod nazivom "Zapadni Balkan mora razbiti trgovinske barijere". Dodaje da su "Balkanski ratovi iza sebe ostavili 100.000 mrtvih, a milione oterali iz njihovih domova".

"Politički lideri sa suprotstavljenih strana nisu verovali jedni drugima niti su imali viziju za budućnost. Kao mladi čovek u to vreme nisam video šta se može dobiti saradnjom nasuprot podelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cenu za preterani nacionalizam", naveo je Vučić.

Kako je dodao, "zajedničkom voljom mogu se prevazići barijere" a odnosi među zemljama regiona su se "dramatično promenili u proteklih deset godina".

Vučić smatra da su lideri u regionu "odlučili da uče na pogreškama iz prošlosti", da su prevazišli "gorka neprijateljstva koja su ih uništila", te da sada zemlje Zapadnog Balkana ujedinjuje želja da se priključe EU.

Članstvo u EU-u "nije cilj samo po sebi", navodi Vučić i dodaje da je odgovornost regionalnih lidera da "stvore uslove koji će našim zemljama doneti rast i prosperitet", a to se može postići pre svega slobodnom trgovinom.

Predsednik Srbije poziva da se na Zapadnom Balkanu stvori "zajedničko tržište", koje bi "udvostručilo strane investicije".

"Ekonomska integracija će slomiti regionalne granice koje nas dele od zajedničkog napretka, te će učiniti državne granice manje značajnim", piše Vučić i podseća da je "Zapadni Balkan osetio iz prve ruke destruktivne efekte nacionalizma".

Smatra da će veća ekonomska povezanost približiti kulture i "učiniti celu regiju stabilnijom", ali i zaustaviti iseljavanje. Stoga predlaže da se ide dalje od CEFTA-e i stvori zona slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu.

"Svi mi želimo poboljšati živote našim nadorima. Taj cilj možemo postići samo kroz bližu ekonomsku saradnju", zaključuje Vučić u  komentaru na portalu Politiko.

(N1)