Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić za "Informer": Za sve što nam se dogodilo u najvećoj meri smo sami krivi, ne postoji nikakva zavera protiv Srbije
Hronika

Aleksandar Vučić za "Informer": Za sve što nam se dogodilo u najvećoj meri smo sami krivi, ne postoji nikakva zavera protiv Srbije

PDF Štampa El. pošta
petak, 04. jul 2014.

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić poručio je da se Vlada na čijem je čelu neće plašiti i neće odustati, da je reč o nasušnoj potrebi zemlje da bar proba da se promeni i naglasio da je rad jedini način da nam bude bolje i da rad mora da bude naš poslednji eksperiment i poslednji pokušaj.

Premijer Vučić je u autorskom tekstu u "Informeru", koji nosi naslov "Akcija odmah", objasnio da je naslov namerno, preuzet iz kampanje frenklina Ruzvelta, demokratskog kandidata uoči predsedničkih izbora u Americi 1933. godine.

Kako je dodao, ako postoji neko na koga treba da se ugledamo (ne da se poredimo, ta ambicija bila bi nesuvisla), onda je to čovek koji je bio trideset drugi predsednik SAD i od kojeg je naučio da je jedina stvar koje treba da se plašimo sam strah i da je to ono što smatra ključnim za svakog ko se bavi javnim poslom, posebno politikom.

"Sa drugom stvari koju je rekao, bar u našem, srpskom slučaju, ne mogu da se složim, a to je da je svakoj zemlji potrebno smelo i istrajno eksperimentisanje. Naime, kao narod i država eksperimentisali smo, pokušavajući da malo radimo, mnogo kukamo i tražimo da budemo plaćeni za sve ono što nismo zaradili", rekao je Vučić.

Kako je naveo danas, kada Srbiji predstoji usvajanje niza reformskih zakona, zakona o radu, privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji, kao i set zakona koji regulišu medijsku sferu, "što je svakako najsmeliji politički potez u poslednjih dvadesetak godina" osnovno što ima da kaže je:

"Ova vlada se neće plašiti. I neće odustati".

On je poručio "svima onima koji će odmah povikati da im je dosta teškog života i mučenja" da smo živeli bolje i mnogo bolje od onoga što smo zaslužili i zaradili.

Premijer je naveo da smo svojom, a pre svega političara, neodgovornošću uspeli da samo u periodu od 2008. do 2012. povećamo nezaposlenost sa 14,4 na čak 26,1 odsto, povećanjem penzija i plata u javnom sektoru urađenim bez ekonomske podloge i racionalnog razloga podignemo nivo javnog duga sa 34,2 na 62,5 odsto BDP.

"Danas, možda prvi put u savremenoj srpskoj politici, imamo jasan plan za uspostavljanje stabilne ekonomije, čvrste države sa uređenim javnim finansijama", podvukao je Vučić.

On je dodao da ćemo do tog svetla morati da prođemo kroz mnogo trnja u mračnom tunelu, ali i poručio da je potpuno siguran da će na kraju mandata Vlade Srbije mnogi koji je danas kritikuju morati da priznaju da je uradila veliki posao.

On je naveo, oni koji to ne razumeju neka pogledaju film koji je svojevremeno, da bi motivisao ljude da pokušavaju, napravio Majkl DŽordan, najveći košarkaš svih vremena.

Vučić je rekao da je Srbija kao DŽordan, bezbroj puta promašivala, ali i dodao da je uveren da posle mnogo teških mera, dolazi do neslućenih uspeha.

Inače, ceo film o DŽordanu je sastavljen od snimaka njegovih promašaja, uz vrlo kratku poruku - da li znaš koliko puta treba da probaš i koliko puta da promašiš da bi postao Majkl DŽordan, objasnio je Vucicć, ali i naveo da nemamo ni tu vrstu džordanovske ambicije da budemo najbolji ili najveći, bez obzira na broj promašaja.

"Nemamo ni vremena za to. Ako promašimo ovaj put, u ovom mandatu, ja neću samo završiti na klupi, nego ću morati zauvek, oslobođen i sujete i patetike, da napustim politički teren. Biće to i moj, lični poraz, u poslu u kojem nema ničeg ličnog.

"Zato je ovde, prosto, reč o nasušnoj potrebi jedne zemlje da bar proba da se promeni. Da pokuša da izađe iz začaranog kruga u kome se našla. Da se pokrene i da konačno prestane da se plaši tog pokretanja", ukazao je premijer.

Kako je rekao, Srbija je danas zemlja svakakve prošlosti i teških navika i zemlja koju najviše volimo.

"Večno podeljena na dva, do kraja nedefinisana, tabora, čiji se članovi vrte na nekom čudnom ringišpilu, čije je kretanje teško razumeti i još teže predvideti, ali koja svima omogućava da danas kod iste stvari budu "protiv", a sutra, opet kod iste stvari, "za", a da pritom nikako ne odstupe od svog osnovnog prava da, u oba slučaja, baš oni, jedini budu - u pravu", dodao je Vučić.

On je upozorio na, najveću, konstantnu potrebu da ništa ne promenimo.

"A ako se neko drzne, ako proba, pokuša, krene... onda se ringišpil zavrti i oni koji su bili za reforme ođednom budu protiv; oni koji su bili za zakone uglas viču kako su zakoni loši; zastupnici prava poslodavaca postanu zastupnici prava sindikata; levičari postanu desničari, desničari pređu u levicu; intelektualci mašu pesnicom; radnici odbijaju da rade...", naznačio je Vučić.

Prema njegovim rečima, jedini koji u svemu tome ostane napušten, ojađen i kriv jeste upravo onaj ko je nešto pokušao i kome svi složno viču kako se usudio.

"Oni koji se sukobe sa srpskim mentalitetom, navikama i taborima uvek su bili osuđeni na propast. To kolo i taj začarani krug, jednom zauvek, moramo da prekinemo. Da pobedimo sebe kako bismo imali šansu, kakvu-takvu", dodao je on.

Kako je rekao, kada mu je najteže, seti se da je na izborima pobedio baš zato što je obećao reforme, i akciju, i promene i da je gotovo polovina onih koji su izašli na izbore reklo "da" baš tom planu i tom pozivu.

Vučić je rekao da to predstavlja za njega i svojevrsnu obavezu.

"Najpre da kažem, veoma jasno, da smo za sve što nam se dogodilo u najvećoj meri sami krivi i da nema nikakvih zavera, belosvetskih zavrzlama, vanzemaljaca, vatikansko-pravoslavno-budističko-cionističko-šamanskih urota, predskazanja, uroka...

Mnogo je prostije od toga, i to toliko da mi je neki put i samom žao", kazao je Vucić.

Vučicć je naveo da se u Srbiji, na primer, nedeljno radi devet sati manje nego u Evropi i da se pored toga gubi najmanje nekoliko stotina miliona evra godišnje zbog sive ekonomije.

"U Srbiji, kako smo se ponašali prema sopstvenoj zemlji i prema sopstvenom dobru, koliko smo malo radili, a koliko smo lagali, i sebe i druge, nismo ni tako loše prošli.

Zdravstvo nam je na poslednjem mestu u Evropi, prosveta tu negde, infrastrukture nema, privrede takođe...A mi smo još tu. Kako - niko ne zna. Kao što se ne zna ni koliko bismo još izdržali da nastavimo po starom", rekao je on.

Premijer je naglasio da su mu od predviđanja i prognoziranja kliničke ili stvarne smrti draži život i budućnost.

"Taj deo obaveze koju su mi ti izbori doneli jeste da, pošto otvoreno kažem gde smo i šta smo, probam, zajedno sa svojim kolegama, to i da promenim. I da to probam po svaku cenu i uz svaki otpor", poručio je.

On je ocenio da Srbija, jednostavno, mora da počne da radi.

"I neka se buni ko god hoće, svaku raspravu ću i lično da podržim, ali od jedne stvari neću da odstupim, jer mi je to i pravo i dužnost. Neću odstupiti od reformi i od zakona kojima je rad upravo i svrha", katregoričan je premijer.

Kako je rekao, to treba da omogući brže i lakše zapošljavanje (nova radna mesta), treba da podstakne investicije (nova radna mesta), da pokrene privredu (opet nova radna mesta), da suzbije sivu ekonomiju (još jednom: NOVA RADNA MESTA!).

Dodajući da ne tvrdi da je svaka od mera predviđena za oporavak zemlje i njene ekonomije najbolja, on naglašava da samo tvrdi da su neophodne i da su samo prve od mnogih koje moramo da preduzmemo i da imaju samo jedan cilj - da ljudi u Srbiji rade.

"Rad i samo rad. A to - rad - je, naročito ako shvatimo da nema drugih krivaca, jedini način da nam i zaista bude bolje. Rad mora da bude naša glavna ideologija, osnova naše vere, naš glavni zalog za svaku i svačiju budućnost. Rad mora da bude naš poslednji eksperiment, i poslednji pokušaj", podvukao je premijer.

Vučić je kazao da ovaj prilog raspravama o reformama i reformskim zakonima, završava sa onim čime je ova vlada i dobila mandat na izborima: "Reforme, odmah! Zakoni, odmah! Rad, odmah!".

Poručio je i da se niko ne nada da će od toga da odustane.

"A svaku raspravu ću, ponavljam, da podržim, čak i onu čija me dokonost nervira. Ali, vremena za gubljenje više nemamo", zaključio je Vučić.

Na kraju autorskog teksta premijer se osvrnuo i na ugled zemlje u svetu i dodao da smo dobili podršku i nakon mnogo godina istinsko i iskreno poštovanje iz sveta.

"Od Merkelove, Valsa, Ponte, fajmana, Orbana, Putina i mnogih drugih, ne zato što misle i cene našu doslednost u provođenju loših navika i politike istog, već zato što se i oni nadaju našem uspehu, promeni svesti kod nas Srba, većoj marljivosti i odgovornosti, a ja sam siguran da Srbija želi, može i hoće da očuva i takve odnose, ali i sebe da menja. Snažno i hrabro", istakao je Vučić.

(Tanjug)