Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić u Moskvi: Srbija će nastaviti da Rusiji bude prijatelj, "ali na racionalnim osnovama"; Medvedev - Verujem da će sprozumi koje smo potpisali biti i realizovani
Hronika

Aleksandar Vučić u Moskvi: Srbija će nastaviti da Rusiji bude prijatelj, "ali na racionalnim osnovama"; Medvedev - Verujem da će sprozumi koje smo potpisali biti i realizovani

PDF Štampa El. pošta
utorak, 27. oktobar 2015.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da je Srbija dokazala svoj prijateljski odnos prema Rusiji, ne uvodeći joj sankcije.

On je rekao da će Srbija nastaviti da Rusiji bude prijatelj, ali na "racionalnim osnovama".

"Mislimo da smo pokazali svoj iskren i prijateljski odnos prema Ruskoj Federaciji time što smo ostali jedna od evropskih država koja, uprkos mnogobrojnim zahtevima čitavog sveta, koja joj nije uvela nikakve sankcije. Srbija će takvu politiku nastaviti i u budućnosti ", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom.

Vučić je ocenio da će poseta Moskvi dati novi impuls saradnji dve zemlje i zahvalio Rusiji na podršci u UNESKO, kao i na pomoći u zaštiti srpskih interesa u Savetu bezbednosti UN.

Srpski premijer je pozvao Medvedeva da tokom 2016. godine dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Premijeri Srbije i Ruske Federacije poručili su danas da će dve zemlje raditi na pronalaženju novih maršuta za isporuku gasa, a srpski premijer naglasio da će dugovanja prema ruskom Gaspromu biti izmirena pre roka.

"Srbija će isplatiti sva dugovanja prema Gaspromu u roku kraćem od planiraniog, što je pokazatalj našeg ekonomskog napretka jer želimo da nastavimo naš odnos na odgovrnom osnovama", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da veruje da će uskoro biti postignut dogovor o proširenju skladišta gasa Banatski dvor do milijardu kubnih metara i izgradnje novog skladišta Banatski Itebej.

"Tada bismo bili gigant kada je reč o skadištenju gasa i mislim da posle toga nikada nećemo imati problem da li gas može da dođe u Srbiju ili ne", poručio je Vučić.

Srpski premijer je ponovio da su Srbija i rusija tradicionalni prijatelji i pozvao Medvedeva u zvaničnu posetu Beogradu, koja bi trebalo da bude naredne godine.

Na sastanku, kako je preneo Vučić, bilo je reči i o nastavku saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrane i ekonomskih pitanja.

"Uveren sam da će Srbija i Rusija ostati prijatelji, ali i da ćemo na racionalnim osnovama uspeti da izgradimo još bolje odnose u interesu obe zemlje", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i kako da se poboljša situacija u Srbiji u cilju povećanja izvoza u Rusiju, koji je inače u deficitu zbog velike količine energenata koje Srbija uvozi iz te zemlje.

On je rekao i da se nada da će Srbija uspeti da izveze još više poljoprivrednih prizvoda i prerađevina u Rusiju i time zauzme što veći deo ruskog tržišta.

Medvedev je rekao da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije i da je uvoz iz Srbije za pola godine porastao za 40 odsto.

On je novinarima rekao da je energetika najbolji primer saradnje Rusije i Srbije na velikim infrastrukturnim projetima i poručio da NIS, koji je rusko-srpska kompanija, treba da se razvija u regionalnog lidera.

On je potvrdio da razgovori dve strane idu u pravcu rešavanja problema dugovanja Srbije Ruskoj Federaciji za gas.

"Nastavljamo da radimo na obezbeđivanju isporuke gasa i pronalaženju novih maršuta za isporučivanje tog energenta posle prekida projekta Južni tok", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je rekao i da su razgovori sa Vučićem bili uspešni i prijateljski.

"To karakteriše odnose naše dve zemlje, njihovu istoriju, a nadam se i perspektivu", zaključio je Medvedev i dodao da veruje da će svih osam sprozuma koji su danas potpisani u Moskvi biti realizovani.

"Ako neko nabavlja rakete Srbija mora da ima odgovor"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ima ponude za rusku namensku industriju i da "mora da ima odgovor ako neko nabavlja rakete".

Kako je objasnio, za Srbiju je važan zajednički nastup sa Rusijom na trećim tržištima, dok je ranije rekao da je saradnja u vojnoj industriji važna i za proizvodnju u zemlji.

"Po tom pitanju smo mali u odnosu na Rusku Federaciju, ali tako i jedni i drugi možemo da ostvarimo još bolje rezultate", rekao je Vučić tokom posete Moskvi.

Premijer je proteklog vikenda rekao da Srbija "mora da razmišlja o odgovorima na balističke rakete", kojima Hrvatska oprema svoju vojsku, dodavši da "ne želimo sukobe nigde i nikada".

Vučić je danas ponovio da je neophodno biti spreman.

"Brojčano smo mala zemlja, ali moramo da štitimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ako neko u okruženju nabavlja lansirne rampe za balističke rakete, Srbija mora da ima rešenje", rekao je Vučić.

Medvedev pohvalio Vučićev ruski

Premijeri Srbije i Rusije Alesandar Vučić i Dmitrij Medvedev izrazili su danas u Moskvi nadu da će trodnevna poseta srpske delegacije ići u korist bilateralnih odnosa.

Na početku susreta u zgradi ruske vlade, Medvedev je ocenio da će Vučićeva poseta, koja je "veoma sadržajna i kvalitetna", ići u korist srpsko-ruske saradnje.

Vučić i Medvedev će, kako je ranije navedeno na sajtu ruske vlade, razmotriti aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede.

Medvedev je pohvalio Vučića za znanje ruskog jezika, rekavši da ga govori "blistavo", na šta je srpski premijer uzvratio da to nije sasvim tačno, mada "sve razume".

Neko želi da destabilizuje Zapadni Balkan

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da je "očigledno da na Balkanu postoje sve veća tenzija i pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa".

On je novinarima na marginama zajedničkog zasedanja Poslovnog saveta Srbije i Rusije, rekao da "neko ulaže mnogo napora" u destabilizaciju odnosa na Zapadnom Balkanu i da zna, ali da ne želi da kaže koje su to snage.

Na pitanje koje su to snage koje žele destabilizaciju na Zapadnom Balkanu, on je odgovorio da "misli da je to dovoljno očigledno" i da je "dovoljno pogledati situaciju u našem okruženju i da vam to bude potpuno jasno".

"Što bih ja o tome govorio javno, ne pada mi na pamet, dovoljno je da ja znam i da vlada zna i da preduzima korake", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to "pokušavaju da šire na Banjaluku, Sarajevo i Beograd".

Naveo je da će Srbija "učiniti sve da očuva mir i stabilnost u regionu" i da joj je to prioritetni cilj.

"Ako je nekom potreban mir i stabilnost, onda je to Srbiji i Srbija će to umeti da obezbedi", dodao je srpski premijer.

"Katastrofična predviđanja o migrantima su glupost"

Premijer Alekandar Vučić izjavio je da će Srbija zadržati pristojan i tolerantan odnos prema migrantima iz zemalja Bliskog istoka.

On je poručio da su katatrofična predvidjanja o tome da će više stotina hiljada njih ostati u Srbiji - glupost.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da u Srbiji ima onih koji se bave teorijama zavere i koji uvek imaju "apokaliptična predviđanja", te da njih nije mnogo, ali da su glasni.

"Pažnja vlade biće još veća, pokazaćemo još veću ozbiljnost i odgovornost i da smo dobri ljudi", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija time ne trguje, jer ugled ne može da se kupi, da su cela Evropa i svet mogli da vide kakvi su Srbija i njeno rukovodstvo.

"Oni koji bi da šire paniku i pričaju gluposti da će ovde da živi više stotina hiljada migranata... Oni ne žele da žive ovde, ali dolazi zima i morate da im date ćebe i krov nad glavom", rekao je Vučić.

On je dodao da je dobro lice Srbije kad pokažete da se ozbiljno i odgovorno ponašate i imate empatiju prema onima koji su nesrećni i moraju da pređu hiljade kilometara od kuće da bi preživeli.

Potpisano više dokumenata

Posle razgovora premijera Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Dmitrija Medvedeva, delegacije dve zemlje u Moskvi potpisale su danas više dokumenata.

Dve strane su potpisale Memorandum o uzajamnom razumevanju između vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.

Predstavnici ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju potpisali su Memorandum sa srpskim Ministarstvom odbrane.

Potpisan je međuvladin sporazum o zajedničkoj zaštiti intelektualne svojine u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje i memorandum o strateškom partnerstvu između kompanija "RŽD Internešenel" i "Infrastruktura železnica Srbije".

Memorandume o saradnji potpisali su i ruska Federalna migraciona služba i srpski MUP, Federalna služba za borbu protiv droge i MUP Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i ruska Federalna agencija za pitanja mladih.

Sa Medvedevim o vraćanju zaostalih dugova Gaspromu

On je dodao da će u razgovoru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim izneti plan Srbije za vraćanje dugova koje ima prema Ruskoj Federaciji.

"Dugovi danas iznose 303 miliona evra prema Gaspromu. Oni su zaostali iz prethodnog perioda, nije ih napravila moja vlada. Moja vlada u dinar isplaćuje sve svoje obaveze i ne kasni ni dana", rekao je Vučić.

Srbija je, dodao je, krajem decembra isplatila 100 miliona dolara duga.

"Mislim da je dug 'loš drug' i mi želimo da se rešimo dugova što je moguće pre da bismo naše odnose u budućnosti mogli što čistije da rešavamo", rekao je Vučić.

Predstavnici više od 120 kompanija iz Srbije sastali su se danas na Poslovnom forumu u Moskvi sa svojim kolegama iz Ruske Federacije kako bi dogovorili konkretne korake u nastavku privredne saradnje dve zemlje.

Forumu u organizaciji privrednih komora Srbije i Rusije prisustvovali su srpski premijer Aleksandar Vučić i ministri u Vladi Srbije Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Snežana Bogosavljević Bošković i Nebojša Stefanović.

"Srbija napredovala za 32 mesta na listi Svetske banke"

MOSKVA – Na novoj „Duing listi” Svetske banke Srbija se nalazi na 59. mestu, što je napredak za 32 mesta, u odnosu na prošlu godinu i pokazatelj da Srbija pruža ozbiljan i siguran poslovni ambijent, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na sastanku ruskih i srpskih privrednika u Moskvi istakao da u taj napredak čak nije ni obuhvaćen deo reformi koji je urađen u poslednjem periodu.

„To je važna vest, ne samo za građane Srbije, već i za one koji žele da dođu u Srbiju i investiraju, jer mogu da računaju na ozbiljan i siguran poslovni ambijent, gde se investicija isplati i gde mi garantujemo sigurnost ulaganja”, poručio je Vučić.

On je podsetio da je prošle godine Srbija imala pad od 15 mesta na „Duing listi”, ali da je ove godine postignut najveći napredak od svih zemalja.

„To znači da smo mnogo toga radili i uradili i to će biti jasan signal svim investitorima, da je Srbija danas sigurno mesto za investiranje i sigurnost njihovog ulaganja”, rekao je Vučić.

On je dodao da je želja Vlade Srbije da naša zemlja bude u prvih 40 zemalja u svetu.

„I kada budemo u toj superligi, onda ćemo moći da kažemo da će Srbija uspeti da obezbedi dovoljno investicija i dodatno pobedi nezaposlenost i zaposli značajno veći broj ljudi”, zaključio je Vučić.

Aleksandar Vučić otvorio rusko-srpski biznis forum

MOSKVA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas rusko-srpski biznis forum.

Predstavnici oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 ruskih imaće priliku da razgovaraju o uslovima investiranja u Srbiju, ali i konkretnim planovima u direktnim međusobnim razgovorima, rekao je ranije predsednik Privredne komore Srbije Čadež.

"Očekujem da se vratimo sa konkretnim ugovorima", izjavio je Čadež, ističući da je reč o najvećoj i najznačajnijoj privrednoj delegaciji naše zemlje u poseti Ruskoj federaciji.

On je istakao da je reč prevashodno o kompanijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje guma i plastike, turizma, i da bi trebalo da se očekuju dobri rezultati.

"Ne samo da smo se dobro spremili kada je reč o projektima, nego su i kompanije, u pripremnoj fazi, slale svoje projekte i ideje šta bi za njih bilo interesantno, na osnovu čega smo tražili partnere među ruskim kompanijama", rekao je Čadež.

U međuvremenu, ruska vlada je saopštila da će Vučić danas razgovati sa ruskim premijer Dmitrijem Medvedevom.

"Biće razmotrena aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede ", navedeno je na sajtu ruske vlade.

Po završetku razgovora planirano je potpisivanje niza dokumenata i obraćanje medijima.

Medvedev i Vučić će sutra posetiti forum "Otvorene inovacije".

Aleksandar Vučić danas sa Medvedevim u Moskvi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jutros je otvorio poslovni forum u Moskvi zajedno sa Dimitrijem Rogozinom. Vučić boravi u trodnevnoj poseti Moskvi, tokom koje će se susresti i sa premijerom Rusije Vladimirom Medvedevim, kao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Biće razmotrena aktuelna pitanja trgovinsko - ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede", navedeno je na sajtu ruske vlade.

Po završetku razgovora planirano je potpisivanje niza dokumenata i obraćanje medijima. Medvedev i Vučić će sutra posetiti forum "Otvorene inovacije".

Sastanak Medvedeva i Vučića počinje u 11 časova po našem vremenu.

Srpski privrednici će, tokom zvanične višednevne posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, danas učestvovati na zajedničkoj sednici Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom pri Trgovinsko industrijskoj komori Rusije i Poslovnog saveta za saradnju sa Rusijom pri Privrednoj komori Srbije.

Na ovom forumu učestvuje 120 srpskih kompanija, kao i 100 ruskih. Ovo je jedan od najvažnijih poslovnih događaja u godini, a cilj je povećanje izvoza iz Srbije u Rusiju, prenosi RTS.

Posle poslovnog foruma na kome će potpisati memorandum o saradnji sledi potpisivanje 8 bilateralnih sporazuma

"Očekujem da se vratimo sa konkretnim ugovorima", izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ističući da je reč o najvećoj i najznačajnijoj privrednoj delegaciji naše zemlje u poseti Ruskoj Federaciji.

(Tanjug)

Aleksandar Vučić: Važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose

MOSKVA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros da je cilj njegove posete Moskvi da se u razgovorima sa rukovodstvom Ruske federacije postignu važni i dobri rezultati za građane Srbije i za buduće odnose dve zemlje.

"Možemo dalje, u još većem procentu, da razvijamo naše trgovinske odnose. Možemo mnogo toga da uradimo na poboljšanju političke saradnje. Rusija se uvek pojavljuje kao jedna od tri najvažnija trgovinska partnera Republike Srbije. Mislimo da ima mnogo prostora za unapređenje naše saradnje u o blasti građevinarstva, poljoprivrede, i industrije razume se, ali i namenske industrije. Mnogo dogovora možemo da postignemo", rekao je Vučić za Sputnjik.

Srpski premijer je naglasio da je važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune i da je na takvim temeljima najlakše i najbolje graditi dobre odnose.

"Važno je da se postigne dogovor oko otplate starih dugova prema "Gaspromu" koji imamo zbog neplaćanja gasa u vreme nekih prethodnih vlada", napomenuo je Vučić.

Podsećajući da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji, Vučić je rekao da je cilj da se grade dobri politički odnosi i da je zato važno nastaviti sa razvijanjem takve politike, kao i politike vojne neutralnosti.

"Mislim da je to dobar signal Ruskoj federaciji da možemo da unapređujemo naše tradicionalno prijateljstvo u interesu oba naroda, u interesu naših građana i mislim da se posebno što je reč o trodnevnoj poseti dovoljno pokazuje koliko su naši odnosi značajni i koliko toga možemo da uradimo u budućnosti", zaključio je premijer Srbije.

Vučić je juče doputovao u višednevnu posetu ruskoj prestonici tokom koje će se sastati sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedovom, kao i članovima vlade te zemlje.

Kako je ranije najavljeno iz Vlade Srbije Vučić će prisustvovati otvaranju Srpsko-ruskog poslovnog foruma i posetiti Moskovski međunarodni forum inovativnog razvoja "Otvorene inovacije". Vučić će imati i niz susreta sa predstavnicima ruskih kompanija, podseća Sputnjik.

Vučić i Putin se sastaju u četvrtak

Srpski premijer Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak, 29. oktobra, sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, potvrđeno je Tanjugu u Moskvi.

Premijer Vučić započeo je danas trodnevnu posetu Ruskoj Federaciji otvaranjem rusko-srpskog biznis foruma.

Vučić je u ponedeljak doputovao u višednevnu posetu ruskoj prestonici tokom koje će se sastati i sa premijerom Dmitrijem Medvedovom, kao i članovima vlade te zemlje.

Vučić će imati i niz susreta sa predstavnicima ruskih kompanija.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner