Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Iako je Srbija mala i gotovo beznačajna ona učestvuje u globalnom ratu protiv terorizma i čuvanju evropskih vrednosti
Hronika

Aleksandar Vučić: Iako je Srbija mala i gotovo beznačajna ona učestvuje u globalnom ratu protiv terorizma i čuvanju evropskih vrednosti

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. mart 2016.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ono što se desilo u Briselu katastrofa kao i da je užasnut tim događajima, ali da veruje da će Evropa i svet uspeti da nađu najbolji odgovor na terorističke napade.

Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Srbiji u ovom trenutku nema bojazni od terorističkih napada.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom rekao da će u narednim danima biti održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, a da će nakon toga razgovarati i sa predsednikom republike u vezi sa održavanjem sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Podsetivši da je zbog migrantske krize i poplava borbena gotovost bezbednosnih snaga podignuta, Vučić je rekao da će Srbija u narednim danima hladne glave videti kako ključni objekti u državi mogu da budu dodatno zaštićeni.

Vučić je rekao da je ludilo i psihopatologiju nije lako pobediti, navodeći da i zemlje koje su dvadeset puta bogatije od Srbije nisu mogle da spreče napade u sedištu Evropske unije.

"Najbolje što možemo da uradimo je da pokažemo da se ne plašimo, da preduzmete mere i da zašitite ljude i da gledate da uništite tu pošast", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija, iako je mala i gotovo beznačajna u poredjenju sa Nemačkom, pruža punu podršku u borbi protiv terorizma i da je spremna da u tome učestvuje kroz oružje, oruđe, municiju.

Navodeći da su napadi u Brisleu u razmerama onih koji su se dogodili u Parizu, Vučić je rekao da teroristi šalju poruke da nigde nije bezbedno i da ruše temeljne evropske vrednosti.

Premijer je takođe izjavio, na početku pres konferencije sa predsednikom Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom, da veruje da će Evropa i svet uspeti da nađu najbolji odgovor na terorističke napade.

Krihbaum se pridružio Vučiću u osudi napada u Briselu i izrazio saosećanje sa porodicama žrtava.

"Iako smo mali i gotovo beznačajni u odnosu na velike zemlje u globalnoj borbi protiv teroroizma, pružili smo podršku toj borbi i spremni smo i kroz oružje i oruđe, municiju i na sve druge načine da ulestvujemo u toj borbi".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća belgijskom premijeru Šarlu Mišelu, povodom terorističkih napada na aerodromu i metrou u Briselu.

"Duboko nas je potresla vest o nastradalima i povređenima u eksploziji bombe na Aerodromu `Zaventem` i na stanici metroa u Briselu", naveo je Vučić.

Vučić ističe da je svet šokiran terorističkim napadima, koji ugrožavaju sve civilizacijske vrijednosti "za koje se snažno zalažemo".

"Stoga još jednom želim da naglasim značaj zajedničkih napora koje moramo da uložimo u odlučnoj borbi protiv terorizma. U ime Vlade Srbije i lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća“, navodi se u telegramu premijera Srbije.

U jutrošnjim terorističkim napadima na glavnom aerodromu "Zaventem" u Briselu i na tri stanice metroa poginulo je, prema medijskim izveštajima, više od 20 ljudi, dok je povređeno nekoliko desetina.

(Srna-Blic) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner