Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Nemačka i Kina izlaze jače iz pandemije koronavirusa; Srbija ima svoj strateški put u EU, ostajemo na tom putu, sarađivaćemo sa Kinom
Hronika

Aleksandar Vučić: Nemačka i Kina izlaze jače iz pandemije koronavirusa; Srbija ima svoj strateški put u EU, ostajemo na tom putu, sarađivaćemo sa Kinom

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. maj 2020.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona".

Vučić je rekao da je vreme da govorimo otvorenije o dve stvari: kako sagledavamo odnose u svetu, a druga je pozicija Srbije u budućnosti i kako ćemo reagovati na političke, ekonomske i zdravstvene izazove.

"Danima i nedeljama pravio sam analize svega što se dogodilo i šta bi moglo da se dogodi. Pred nama su izazovi", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima u prethodnih šest meseci se više stvari promenilo, nego u prethodnih 20 do 30 godina.

"Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti", ocenio je on.

Uz veliku snagu iz pandemije izlaze Nemačka i Kina

Vučić je ukazao na to kako je pandemija uticala na ekonomiju i ocenio da uz veliku snagu iz pandemije izlaze Nemačka i Kina.

"Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom, i ima želju da nastavi ono što je bila američka želja - to je globalizacija i preuzimanje pozicije ključnog igrača u globalizaciji. Uspela je da pokaže dozu solidarnosti koju mnogi nisu mogli da pokažu", rekao je Vučić.

On je ukazao na to kolike su posledice pandemije u SAD, ali je ocenio da će se brže nego male zemlje ekonomski oporaviti.

"U tim uslovima govoreći u političkom, ekonomskom i vojnom smislu izdvajaju se SAD, Kina, Evropa, pre svega Nemačka i Rusija", kazao je Vučić i dodao da veći nivo solidarnosti možemo očekivati od tih zemalja.

Vučić je kazao da prvi ukazuje na takvu poziciju sila u svetu i dodao da kao Srbija nećemo prihvatiti ulogu da slušamo, ma koliko smo mali.

"Dok je Srbija bila apsolutno najneuspešnija, kada smo sa prosečnom platom zaostajali za CG, BiH tada Srbija nikome nije smetala", kazao je on.

Ideja o putovanju u regionu samo uz ličnu kartu propala, jer nije "imala tutora"

Govoreći o situciji u regionu, Vučić je kazao da je ideja o putovanju samo uz ličnu kartu propala, jer nije "imal tutora".

"Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju Kosova i Metohije, sve svetske i regionalne sile. A kada bismo mi rekli jednu reč o njima rekli bi da se mešamo u unutrašnje stvari", rekao je Vučić.

On je kazao da je njegova krivica u tome što nije smeo zbog istorije da sakrije prezir prema onima koji su pokazali takav stav prema Srbiji.

"Misle da smo otirač o koji mogu svoje prljave nogde obrišu, da nas zgaze", rekao je Vučić i dodao da nije mogao da kaže sve što misli jer je predsednik Srbije.

"Za nas je strašno važno da gledamo šta se zbiva oko nas", poručio je Vučić.

Srbija ima svoj strateški put u Evropsku uniju

Ipak, zaključio je da Srbija ima svoj strateški put u Evropsku uniju.

"Mi ostajemo na svom putu za Evropsku uniju, sarađivaćemo sa Kinom", rekao je on i dodao da će ubudće odgovoriti svima koji mu zamere na toj saradnji.

On je dodao da je potrebno da se "maknemo iz senke velikih".

"Kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu biće - hajde da zgazimo Vučića. Nije meni problem što sam lično tu, nego što posledice oseća Srbija", zaključio je on.

Konferencija se održava u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a kako su najavili organizatori, kroz tri tematska panela biće posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije koronavirusa.

Srbi i Albanci moraju da imaju dobre odnose da bi bilo mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbi i Albanci moraju da imaju dobre odnose kako bi mogli da žive u miru.

On je u Palati Srbija novinarima rekao da će čim se vlast u Prištini kompletira biti spreman za nastavak dijaloga.

"Srbi i Albanci predstavlaju dva najveća naroda na zapadnom Balkanu i moramo da imamo dobre odnose ako mislimo da živimo u miru", poručio je Vučić.

Glađani odlučuju na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primetio je danas da je komesar EU Oliver Varheji iskusan političar, nakon što je Varheji, na pres konferenciji, rekao da ne želi da se meša u izborni proces u Srbiji.

Vučic je na skupu u Palati Srbija rekao da očekuje od građana Srbije da odluče:

"Oni su ti koji odlucuju o izborima", rekao je Vučić i zahvalio EU na brizi koju pokazuje za Srbiju.

(B92-Tanjug)